Acasă Actualitate Lotul incompatibililor de la Camera Deputaților

Lotul incompatibililor de la Camera Deputaților

DISTRIBUIȚI

După ce am dezvăluit modul în care Comisia juridică de la Senat a dat derogări de la lege mai multor senatori, plasåndu-i într-o situație clară de incompatibilitate, situație analizată acum de inspectorii de la ANI, am verificat cum stau lucrurile din acest punct de vedere și la Camera Deputaților. Nicio surpriză. Și aici, deputații din Comisia juridică au dat propria interpretare Legii 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției. Spre deosebire de colegii lor de la Senat care, grație sensibilităților specifice începutului de mandat, au dat derogări de la lege pe bandă, la Camera Deputaților nici măcar nu s-au mai străduit să facă acest lucru. Pur și simplu deputații din Comisia juridică au interpretat legea în așa fel încåt să nu supere niciun coleg doritor de funcție în afara Parlamentului. Așa se face că avem un lot al deputaților suspecți de incompatibilitate destul de consistent și multicolor din punct de vedere politic. În urma verificărilor făcute am depistat, în primă fază, nu mai puțin de patru deputați aflați în stare de incompatibilitate, conform Legii 161/2003. Este vorba despre Mihai Surpățeanu (PD-L), Tudor Ciuhodaru (independent), Doina Burcău (PSD) și Diana Tușa (PNL).

Cazul deputatului PD-L Mihai Surpățeanu a fost de altfel analizat în ședința Comisiei juridice din 3 februarie 2009, așa cum reiese din documentele Comisiei postate pe site-ul Camerei Deputaților: „Cu privire la situația de incompatibilitate a domnului deputat Mihai Surpățeanu, membrii Comisiei au constatat că nu se află în situație de incompatibilitate pentru funcția de șef de clinică cu calitatea de deputat, încadrându-se în prevederile art. 82 alin. (3) din Lege“. Articolul invocat de membrii Comisiei prevede, la aliniatul 3, că „Deputații și senatorii pot exercita funcții sau activități în domeniul didactic, al cercetării științifice și al creației literar-artistice“. Potrivit CV-ului oficial al deputatului Mihai Surpățeanu, acesta este șeful clinicii „Spitalul de urgență“ Craiova, funcție care, din păcate,  nu se încadrează nici la activitate didactică, nici la cercetare științifică și cu atåt mai puțin la creație literar-artistică. În aceeași situație cu Mihai Surpățeanu se află și deputatul independent Tudor Ciuhodaru care este șeful Unității de Primire Urgențe Iași (UPU), funcție care, de asemenea, nu se încadrează la excepțiile prevăzute de art. 82 al. 3 din Legea 161/2003.

Director de școală și deputat

Acesta este statutul doamnei Doina Burcău, care pe långă faptul că reprezintă în Parlament alegătorii din sectorul 5 mai deține și funcția de director al Liceului Teoretic „Ștefan Odobleja“. Conform precizărilor oferite ziarului „Curentul“ de Marian Banu – inspector imagine ISMB, „doamna Doina Burcău, în funcția de director, are calitatea de ordonator terțial de credite și execută integral bugetul aprobat, conform legii, inclusiv cheltuielile din activitățile autofinanțate (extrabugetare). Structura bugetului este publică și poate fi consultată la Consiliul Local Sector 5“. Starea de incompatibilitate în care se află doamna deputat PSD este mai mult decåt evidentă, dar se pare că membrii Comisiei juridice au trecut cu vederea și acest caz, deoarece în ședința Comisiei s-a considerat că funcția de director de liceu nu e în contradicție legală cu poziția din Parlament.

Liberala Diana Tușa – membră în consilii de administrație?

Ultima, dar nu cea din urmă, este liberala Diana Tușa, cea care ne ține aproape zilnic lecții de morală și legislație la televizor. Deputatul PNL ar trebui să se preocupe mai puțin de paiul din ochii altora și să se concentreze mai mult pe bårna din ochiul personal.

Declaratie de avere Diana Tusa

Conform ultimei declarații de avere postate pe site-ul Camerei Deputaților, din 9.03.2010, liberala Diana Tușa a încasat, în anul fiscal 2009, pe långă salariul de deputat, și niște sume considerabile în calitate de membru în două consilii de administrație și într-o adunare generală a acționarilor. Potrivit declarației de avere a Dianei Tușa, semnată de domnia sa, în 2009, deputatul PNL a încasat 58.890 RON de la Conpet, unde a fost membru în CA, și 70.442 RON de la ACC București, bani cåștigați tot în calitate de membru în CA. De asemenea, tot declarația de avere prevede și suma de 7389 RON, bani obținuți de Diana Tușa în calitate de membru AGA la BTT București. În cazul său, nu mai e vorba de o interpretare a unui articol, ci de incompatibilitate clară, așa cum rezultă din art. 82 al. 1 din Legea 161/2003 care precizează: „Calitatea de deputat și senator este, de asemenea, incompatibilă cu funcția de președinte, vicepreședinte, director general, director, administrator, membru al consiliului de administrație sau cenzor la societățile comerciale, inclusiv băncile sau alte instituții de credit, societățile de asigurare și cele financiare, precum și la instituțiile publice“.

Cu memoria, mai greu

Președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților, pedelistul Daniel Buda, nu-și mai amintește nici el clar cum e cu starea de incompatibilitate în care se află cåțiva colegi ai domniei sale. „În cazul domnului Surpățeanu (n.r. deputatul PD-L Mihai Surpățeanu) nu este nicio incompatibilitate, întrucåt funcția este neretribuită (n.r. director de clinică medicală)“, ne-a declarat Daniel Buda, venind astfel cu o nouă interpretare la lege, alta decåt cea discutată în Comisie unde s-a invocat articolul referitor la cercetarea științifică, activitatea didactică și cea literar-artistică. Cåt despre  Doina Burcău, deputat PSD și director de liceu, Daniel Buda nu-și mai amintește.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.