Acasă Actualitate Lovitură de teatru: NICIUNDE în ordinul MS nu scria că morții...

Lovitură de teatru: NICIUNDE în ordinul MS nu scria că morții nu pot fi îmbrăcați

DISTRIBUIȚI

Update: Ministrul Sănătății Vlad Voiculescu își cere scuze pe Facebook după ce inițial a refuzat să o facă, motivând că nu el a semnat ordinul și nu scrie nicăieri că decedații de COVID trebuie îngropați dezbrăcați „Din păcate, în cadrul întâlnirii am preluat o informație greșită și am insistat asupra ei în dialogul cu reporterii, lucru pentru care îmi cer scuze. Într-adevăr, așa cum mai mulți reporteri au semnalat, conform vechiului ordin de ministru, persoanele decedate în urma infecției cu SARS-CoV-2 “se igienizează, dar nu se efectuează asupra lor manopere de cosmetizare și nici nu se îmbracă, înainte de a fi introduse în sac.” Este o reglementare din data de 6 aprilie 2020 pe care nu o voi comenta ci o voi modifica în cursul zilei de astăzi”, scrie ministrul pe facebook.

Regulile după care se fac înmormântările celor care au decedat în timp ce erau infectați cu coronavirus se schimbă. Ministrul Sănătății Vlad Voiculescu a căzut de comun acord cu reprezentanții cultelor ca bolnavii să poată fi vizitați la spital de rude sau preoți. În ceea ce privește înmormântările, Voiculescu spune că niciodata morții nu ar fi trebuit predați familiei în saci, că legea nu prevedea așa ceva.

„Va conține toate modificările solicitate de culte. Există un ordin vechi de un an de zile, e vorba de protejarea sănătății oamenilor. Toate solicitările cultelor vor fi incluse în noua formă a ordinului. Vorbim de accesul preotului în spital, avem în vedere lucrul acesta și pentru aparținători. Cei care au nevoie de sprijin trebuie să îl primească. Nu există nicio prevedere a ordinului de ministru că oamenii nu pot fi îmbrăcați. Sicriul va fi sigilat”, a declarat Voiculescu.

4 COMENTARII

 1. Ba da, scrie. In Ord 570/2020 scrie clar: Aceste cadavre se igienizează, dar nu se efectuează asupra lor manopere de cosmetizare și nici nu se îmbracă, înainte de a fi introduse în sac.
  Domnule ministru, cititi va rog ce semnati…

  • Pai Voiculescu a vazut ca”a dat cu bata-n balta” si si-a cerut scuze pe facebook,a si spus ca va modifica legea,asta scrie si”Curentul”dar tu probabil ca ai citit doar titlul articolului din ziar.

 2. „Personalul implicat în manipularea cadavrului pulverizează produse biocide de tip TP22 sau soluție de formaldehidă peste cadavru, apoi îl introduce în doi saci rezistenți de vinil, astfel: după fiecare introducere a cadavrului în sac se pulverizează produs biocid tip TP22 folosind un echipament de pulverizare fină, ulterior acesta se introduce în sicriu, urmând a se închide și sigila capacul sicriului.
  Familia sau reprezentanții administrației publice locale (pentru cazurile sociale) sunt care vor pune la dispoziție sicriul în care se pune cadavrul.
  Din acest moment și până la înhumare/incinerare sicriul va rămâne închis, fiind interzisă orice acțiune de deschidere a acestuia.
  Înhumarea/Incinerarea se va efectua în cel mai scurt timp disponibil cu sicriul sigilat.” Este precizat in Ordinul 570 din 6 aprilie 2020 publicat in MO din 7 aprilie. Iar la punctul 7 din acelasi ordin:
  ” Cadavrele contaminate ca urmare a infecției COVID-19 confirmate prin teste specifice de laborator, care au fost autopsiate, se îmbălsămează cu caracter obligatoriu la sfârșitul autopsiei pentru a preveni transmiterea infecției.
  Aceste cadavre se igienizează, dar nu se efectuează asupra lor manopere de cosmetizare și nici nu se îmbracă, înainte de a fi introduse în sac. nu trebuia sa dea vina pe cei de la pompele funebre.”
  Nu cred ca trebuia sa arunce vina pe cei de la pompele funebre inainte sa citeasca cu atentie Ordinul 570.

 3. Deci familiile pot fi in continuare in situatia ca, fara sa stie, ingroapa mortii celor din Ferentari sau din alte periferii renumite…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.