Acasă Actualitate Lupii dau iama in sate, in plina zi

Lupii dau iama in sate, in plina zi

DISTRIBUIȚI


Locuitorii satelor de pe Valea Muntelui retraiesc spaima atacurilor lupilor pentru a doua oara in acest an, dupa zilele de cosmar traite in iarna trecuta, cand lupii atacau gospodariile muntenilor ziua-n amiaza mare. Agresivitatea lupilor este cu atat mai surprinzatoare cu cat zapada nu s-a instalat in munti, iar hrana exista inca din belsug.

-Familia Constantin Gaita din Hangu a fost ?çcalcata?ê de doua ori. Prima data au fost trei lupi si a doua oara cinci, in plina zi, ultimul atac soldandu-se cu sfasierea unei capre. Norocul a fost ca oamenii erau acasa si-au sarit cu parul la lupi si i-au alungat-, spune un vecin al familiei Gaita.

Tot in Hangu, lupii au atacat si gospodariile altor oameni, situate chiar in vecinatatea bisericii, cum a fost cazul gospodariei Dumitrinei Macovei, cand lupii in haita au intrat direct in grajdul de animale, luand doua si apoi trei oi. -Eu am gospodaria situata in vecinatatea Dumitrinei Macovei si cunosc situatia. Lupii au atacat grajdul si au plecat cu prada inainte sa se dezmeticeasca lumea ce si cum a fost cu atacul fiarelor salbatice-, spune Toderica Cojocaru, din Hangu.

Spaima atacului in haita al lupilor n-a ocolit nici oamenii din Poiana Teiului. Sambata trecuta, a fost calcata de doi lupi gospodaria lui Simion Cojocaru, tot in plina zi. -Avea oile in gradina, chiar in vatra satului, cand am auzit latratul cainilor. Cand m-am uitat atent, doi lupi dadusera navala in oi si, pana sa ajung la ei, au sfasiat o oaie si un carlan-, ne-a povestit un vecin al celui vitregit de doua ovine, care intamplator a fost martor la macelul din gospodaria lui Simion Cojocaru. -Lupii si-au facut simtita prezenta zilele trecute si-n satul Izvoru Muntelui, la locuinta lui Ion Rabu, si, din cate am auzit, in satul Izvoru Alb-.

-Nu mi se pare o surpriza, deoarece lupul, fiind un animal ocrotit de lege, s-a inmultit foarte mult, iar pentru a fi vanat trebuie aprobari speciale. Si-apoi viteza lui de deplasare fiind de pana la 70 de kilometri pe zi, azi poate ataca aici, iar maine in alt sat de la capatul judetului-, a declarat Vasile Olaru, din Izvoru Muntelui, vanator cu vechime in zona.

Reprezentantii Compartimentului Vanatoare si Salmonicultura din cadrul Directiei Silvice Neamt nu gasesc alarmanta situatia, declarand ca -an de an se petrec astfel de evenimente, dar in limite normale-. Cat de normale sunt aceste limite o pot spune batranii de pe Valea Muntelui, care au mai multe amintiri legate de existenta lupilor in zona.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.