DISTRIBUIŢI
madam andronescu

Mâine începe la Înalta Curte procesul de corupție al lui Mihnea Costoiu, rectorul Politehnicii din București, acuzat de DNA că a prejudiciat ministerul Educației cu peste 10 milioane de Euro. Însă acesta are mari șanse să scape basma curată pentru că Madam Andronescu refuză să semneze constituirea ca parte civilă a ministerului pe care îl conduce. Mihnea Costoiu a devenit turnător la Securitate când era în clasa a Xa pentru a putea participa în lotul județului Gorj care participa la Olimpiada Națională de Fizică. În 1988, când avea 16 ani și era elev la liceul „Tudor Vladimirescu“, tovarășul utecist Mihnea Costoiu a semnat un Angajament la Securitate, având numele conspirativ ”Iulian”. Potrivit Adeverinței 2437 din 04.05.2010, emise de CNSAS „domnul Costoiu Mihnea Cosmin este titular al dosarului fond rețea nr.R 251012. Domnia sa a fost recrutat la data de 06.07.1988, pentru supravegherea informativă din cadrul Liceului „Tudor Vladimirescu“ din Tg. Jiu.“. A urmat apoi o cariera de succes în politică cu ajutorul lui Ion Părgaru, fost deputat PSD de Gorj și reprezentant marcant al Departamentului de Comerț Exterior.
Dar adevărata sa proptea și lansatoare a fost Ecaterina Andronescu cu 24 de ani mai mare decât el care după ce l-a numit, în diverse funcții , la Ministerul Educației l-a lăsat în locul ei rector al Politehnicii București.

Costoiu a falimentat și două societăți

Supranumit «Prințișorul pesedist», acesta a avut un rol decisiv la intrarea în faliment a două mari firme, «Citex» Târgu-Jiu și TAMSA Mătăsari. Costoiu a făcut echipă cu un om de afaceri cercetat și trimis în judecată în mai multe dosare penale, Ion Negricioiu. Actualul rector al Politehnicii a cumpărat de la FPS societatea TAMSA, care presta diferite servicii în domeniul minier. Mașinile de transport și utilaje, care prestau servicii în sectorul minier, au fost transferate la prețuri de nimic către o altă firmă, unde patron era un apropiat al acestuia, Ion Negricioiu.
O altă afacere cam în același stil făcută de cei doi a fost cu societatea CITEX, o fostă mare unitate de construcții din municipiul Târgu-Jiu. Firma a fost cumpărată de Negricioiu de la FPS, după care i-a cesionat acțiunile lui Mihnea Costoiu. Înglodată în datorii, societatea a intrat în faliment, bunurile i-au fost vândute, după care a dispărut.

Acum Costoiu e acuzat că în perioada martie – septembrie 2009, inculpatul Costoiu Mihnea Cosmin, în calitatea secretar de stat în Ministerul Educației condus tot de Ecaterina Andronescu, cu încălcarea dispozițiilor legale privind bunurile proprietate publică, a încheiat cu Fundația “Dinu Pescariu” un act adițional la un contract de locaţiune încheiat anterior cu Regia Autonomă – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (R.A.-A.P.P.S.).
Actul adițional a fost încheiat fără a exista o aprobare dată printr-o hotărâre de guvern, fără organizarea unei licitații publice în condițiile legii, precum și în lipsa avizului direcțiilor de specialitate din cadrul ministerului. Mai mult, acest document a fost încheiat în condițiile în care Ministerul Educației Naționale intentase proces Fundației „Dinu Pescariu” pentru rezilierea contractului, proces care, în perioada respectivă, se afla în curs de judecată (terenurile și construcțiile aferente Bazei Cutezătorii fuseseră trecute în domeniul public al statului prin Hotărârea de Guvern nr. 160/2005).
Situația creată prin semnarea actului adițional era menită să oprească procesul în care Ministerul Educației Naționale solicitase încetarea contractului de locațiune.
Prin această modalitate s-a cauzat Ministerului Educației Naționale un prejudiciu în valoare totală de 10.796.662,8 euro reprezentând diferența dintre valoarea reală de piață a chiriei în sumă de 11.741.662,8 euro (111.825,36 euro/lună x 105 luni în perioada iulie 2009-martie 2018) și suma efectiv plătită de Fundația “Dinu Pescariu” de 945.000 euro (9000 euro/lună x 105 luni în perioada iulie 2009-martie 2018). În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor imobile ce aparţin inculpatului Costoiu Mihnea Cosmin.

Până la momentul întocmirii rechizitoriului Ministerul Educației Naționale nu a comunicat dacă se constituie parte civilă în cauză iar judecătorii supremi au dat termen până mâine ca Ecaterina Andronescu să semneze sau nu constituirea.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.