Acasă Actualitate MAE explică survolarea de către un avion românesc a Zonei de Securitate...

MAE explică survolarea de către un avion românesc a Zonei de Securitate din Republica Moldova

DISTRIBUIȚI

Ministerul Afacerilor Externe din România face precizări de presă în legătură cu situația survolării teritoriului Republicii Moldova de către aeronave românești, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) face următoarele precizări:

MAE confirmă că Ambasada României în Republica Moldova a primit în data de 20 aprilie 2016 o scrisoare din partea negociatorului regiunii transnistrene în formatul ‘5+2’, referitoare la ‘deplasarea unui aparat de zbor românesc în Zona de Securitate din Republica Moldova’.

Aparatul de zbor menționat aparține unei companii private din România, care a câștigat o licitație internațională pentru a efectua cartografierea și a realiza modelul digital al reliefului Republicii Moldova.

Autoritățile române, prin Ambasada de la Chișinău, mențin un contact permanent cu Guvernul Republicii Moldova pe acest subiect. Biroul de Reintegrare de la Chișinău a transmis din timp toate informațiile relevante referitoare la aceste activități de cartografiere către Comisia Unificată de Control, organism care are atribuții în a observa și gestiona situația din Zona de Securitate din Republica Moldova.

Informații suplimentare:

Participanții la procesul de negociere ‘5+2’ sunt Republica Moldova, Ucraina, Federația Rusă, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Tiraspol (regiunea transnistreană), la care se adaugă Uniunea Europeană și SUA (în calitate de observatori). Temele de negociere sunt grupate în trei ‘coșuri’ de problematici: socio-economice (coșul 1), drepturile omului, aspecte legale și umanitare (coșul 2), aspecte politice, instituționale și de securitate (coșul 3).

Activitățile de cartografiere a teritoriului în Republica Moldova se desfășoară în cadrul unui proiect de sprijin tehnic, administrat de către Agenția Relații Funciare și Cadastru a Republicii Moldova.

Comisia Unificată de Control a fost instituită prin Acordul privind principiile de reglementare pașnică a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, semnat de Republica Moldova și Federația Rusă la 21 iulie 1992.

Joi, Tiraspolul și-a plasat unitățile de apărare antiaeriană în stare de luptă la ordinul liderului separatist transnistrean Evgheni Șevciuk,  în urma unor presupuse zboruri neautorizate în perioada 4-27 aprilie în spațiul aerian al Transnistriei, care ar fi fost efectuate de un avion de tip Diamond DA-42 Twin Star, înmatriculat în România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.