Acasă Actualitate MAE salută scoaterea României de pe Lista de Supraveghere 301 a Reprezentantului...

MAE salută scoaterea României de pe Lista de Supraveghere 301 a Reprezentantului SUA pentru Comerţ

DISTRIBUIȚI

Ministerul Afacerilor Externe salută publicarea miercuri, 27 aprilie, a Raportului Special 301 al Reprezentantului SUA pentru Comerţ (US Trade Representative) şi anunţarea concomitentă a scoaterii României de pe Lista de Supraveghere a Raportului. Acest document anual se referă la situaţia protejării şi aplicării drepturilor de proprietate intelectuală de către partenerii comerciali ai SUA.

Raportul special 301 din acest an evidenţiază progresele semnificative realizate de România în ultima perioadă în privinţa protejării drepturilor de proprietate intelectuală. Printre măsurile prezentate în raport pentru justificarea scoaterii României de pe lista sus-menţionată se numără desemnarea în premieră a unui coordonator naţional în materie de proprietate intelectuală, crearea unui nou departament în cadrul Poliţiei pentru combaterea pirateriei on-line, alocarea de personal suplimentar pentru anchetarea cazurilor vizând încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală, precum şi reluarea coordonării grupului de lucru dedicat acestei tematici de către Procuratura Generală.

Progresele înregistrate de ţara noastră şi remarcate în Raportul special 301 au fost posibile datorită unei serii de acţiuni concertate ale Guvernului României, ale instituţiilor şi partenerilor cu atribuţii în domeniu, cu implicarea activă a Ministerului Afacerilor Externe.

În cursul anului 2021, Prim-ministrul României a aprobat un Plan de acţiune în domeniul proprietăţii intelectuale, iar la 25 ianuarie 2022, prin decizie a premierului Nicolae Ciucă, domnul Valentin-Sorin Costreie, consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, a fost desemnat coordonator naţional în domeniul proprietăţii intelectuale.

Informaţii suplimentare

Raportul 301 este rezultatul unei evaluări anuale efectuate de Oficiul Reprezentantului SUA pentru Comerţ/USTR, în baza Legii Comerţului din 1974, cu modificările sale ulterioare (Trade Act, 19 U.S.C. 2242), privind situaţia protejării şi aplicării drepturilor de proprietate intelectuală de către partenerii comerciali ai SUA.

În anul 2022 a fost analizată situaţia a peste 100 de state, parteneri comerciali ai SUA, dintre care 27 au fost plasate pe listele de supraveghere.

Raportul clasează partenerii comerciali ai SUA în două tipuri de liste: Watch List şi Priority Watch List. Includerea statelor pe listele respective indică probleme specifice existente la nivelul acestora cu privire la protejarea drepturilor de proprietate intelectuală, implementarea legislaţiei sau accesul pe pieţe pentru persoanele fizice şi juridice din SUA care depind de proprietatea intelectuală.

România a fost în mod constant inclusă pe lista de supraveghere a Raportului 301 începând cu anul 1995.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.