Acasă Actualitate Magistrații europeni solicită NATO să ceară Turciei eliberarea magistraților

Magistrații europeni solicită NATO să ceară Turciei eliberarea magistraților

DISTRIBUIȚI

Secretarul general NATO Jens Stoltenberg a fost solicitat de către MEDEL (Magistrați europeni pentru democrație și libertate) să ceară Turciei ‘să respecte tratatul și înțelegerile NATO și să elibereze judecătorii și procurorii care au fost arestați fără respectarea drepturilor procesuale și prin încălcarea principiilor statului de drept’, se arată într-o scrisoare trimisă pe data de 22 iulie 2016.

Reacția MEDEL vine după ce peste 2.700 de judecători și procurori au fost demiși și arestați de guvernul turc în noaptea de 16 iulie, în urma unei lovituri de stat eșuate în țară.

Magistrații europeni au făcut referire în scrisoare la ambasadorul Turciei la București, Osman Koray Ertaș, care a dezvăluit într-un interviu că ‘vina acestor magistrați, care au fost demiși în miezul nopții și reținuți, este că ar împărtăși o credință care nu este acceptată de către guvern’.

Scrisoarea către NATO mai arată ca același ambasador a dezvăluit că ‘încă din 2014 guvernul turc, folosindu-se de serviciile secrete, a lucrat laborios pentru a identifica în fiecare instituție persoane care împărtășesc această credință’. ‘Desigur, serviciile noastre secrete au depus cel mai mare efort în această acțiune’ de identificare, a spus ambasadorul Ertaș.

‘Este șocant să aflăm că, într-o țară membră NATO, un sfert din magistrații din Turcia au fost demiși în mijlocul nopții pe baza unor ‘investigații’ făcute de servicii secrete, fără a fi încă judecați și condamnați pentru că au făcut ceva ilegal’, afirmă magistrații europeni în scrisoare.

Magistrații europeni au făcut referire la afirmația secretarului general NATO din data de 18 iulie 2016, când acesta a spus că, ‘făcând parte dintr-o comunitate unică de valori, este esențial pentru Turcia, la fel ca pentru toți ceilalți aliați, să asigure respectarea deplină a democrației și a instituțiilor sale, ordinea constituțională, statul de drept și a libertăților fundamentale’.

 

Președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a arătat că ar împărtăși aceste principii democratice, din moment ce a semnat declarația comună NATO la Varșovia, pe data de 9 iulie 2016, unde, printre altele, s-a spus: ‘Suntem împreună și acționăm împreună pentru a asigura apărarea teritoriului și a populației noastre, precum și a valorilor noastre comune.

Uniți de legătura noastră transatlantică de durată și de angajamentul nostru față de democrație, libertatea individuală, drepturile omului și statul de drept, NATO va continua să militeze pentru pace, securitate și stabilitate în întreaga zonă euro-atlantică, în conformitate cu principiile Cartei ONU’.

În lumina principiilor enunțate la Varșovia, ‘nici o democrație, libertate individuală, respect pentru drepturile omului sau stat drept nu poate exista dacă judecătorii sunt demiși și arestați în mod arbitrar’, au spus magistrații europeni.

‘Vă solicităm de aceea, în calitate de secret general NATO, să cereți Turciei să respecte principiile democratice cu care a fost de acord la Varșovia, să elibereze judecătorii și procurorii arestați în mod arbitrar și să întoarcă țara pe direcția democratică, singura care poate aduce pace și prosperitate cetățenilor turci’, și-au concluzionat scrisoarea magistrații europeni.

MEDEL — (Magistrats européens pour la démocratie et leș libertés) — este o organizație a judecătorilor și procurorilor europeni având ca și scop principal apărarea independenței justiției, a democrației și drepturilor omului. Organizația are 22 de asociații naționale din 15 țări europene, inclusiv Turcia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.