Acasă Actualitate Magistratii, pensionati cu 80% din salariu

Magistratii, pensionati cu 80% din salariu

DISTRIBUIȚI

Guvernul a adoptat ieri hotararea privind normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor referitoare la pensiile de serviciu si la acordarea indemnizatiilor pentru cresterea copilului in varsta pana la doi ani.

Conform actului normativ adoptat, pensia de serviciu sau pensia anticipata speciala se acorda doar persoanelor care au o vechime de 25 de ani, fie in magistratura, fie numai in functia de judecator si procuror, indiferent de varsta. Cuantumul pensiei de serviciu si al pensiei anticipate speciale este de 80% din media veniturilor brute realizate in ultimele 12 luni de activitate inainte de data pensionarii, iar pentru judecatorii Curtii Constitutionale, acest cuantum este de 80% din indemnizatia bruta lunara a judecatorului.

Indemnizatia de crestere a copilului pentru persoanele din sistemul justitiei prevede ca, pentru judecatori si procurori, indemnizatia este de 75% din venitul pe ultimele sase luni anterior cererii de concediu.

Partea din indemnizatie care depaseste nivelul indemnizatiei stabilite de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale se suporta de la bugetul de stat, prin bugetele Consiliului Superior al Magistraturii, Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Ministerului Justitiei, negrevand bugetul asigurarilor sociale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.