Acasă Actualitate Magistrații tentați de corupție, obligați să aleagă între șpagă și pensia specială

Magistrații tentați de corupție, obligați să aleagă între șpagă și pensia specială

DISTRIBUIȚI

Confruntat cu avalanșa de scandaluri care au cam demolat încrederea în justiție, CSM vrea să-i oblige pe magistrați să se gândească de zece ori înainte de a se lăsa implicați într-un act de corupție. Reunit în ședință de Plen, Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat, ieri, cu majoritate de voturi, „însușirea propunerii formulate de domnul Horațius Dumbravă, președintele CSM, privind modificarea Legii 303/2004, în sensul că magistrații condamnați definitiv pentru o infracțiune de serviciu sau în legătură cu serviciul, o infracțiune de corupție, o infracțiune asimilată infracțiunilor de corupție săvârșită cu intenție, precum și magistrații sancționați irevocabil cu excluderea din magistratură, să nu mai beneficieze de pensia de serviciu stabilită de lege, urmând ca pensia de serviciu, încasată până la condamnarea definitivă sau rămânerea irevocabilă a sancțiunii disciplinare de excludere din magistratură, să fie recuperată”.
 O modificare despre care se vorbește de mult timp, o schimbare care, altfel spus, îi pune pe magistrații vulnerabili la corupție să aleagă între o șpagă ipotetică, oricât de consistentă ar fi ea, și pensia specială de 6000 de lei noi, la care au dreptul prin lege, fără să-și facă numele de râs. În vederea unei cât mai rapide legiferări a modificării propuse, Plenul CSM a decis să se  adreseze Ministerului Justiției care va declanșa elaborarea unei inițiative legislative în materie.

Magistrați dați pe mâna justiției

Conform CSM, această propunere de modificare are la bază o situație des întâlnită în ultima vreme: magistrați condamnați definitiv pentru fapte de corupție beneficiază de pensii speciale. Iar asta se întâmplă în condițiile în care infracțiunile comise de ei au provocat vicierea actului de justiție, aruncând astfel neîncrederea față de întreaga justiție. De fapt, fenomenul este chiar mai complex decât atât. Există multe cazuri de magistrați care, odată intrați în atenția organelor de anchetă se cer rapid la pensie, ieșind astfel de sub incidența oricăror acțiuni disciplinare. Evidențele Direcției Resurse Umane și Organizare, menționează numele a zece magistrați care s-au pensionat la țanc, exact în momentul în care erau judecați penal sau disciplinar. În fruntea acestora este, bineînțeles, judecătorul Florin Costiniu, de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Dar și Cristian Jipa, colegul său de instanță supremă. Probabil că în aceeași categorie ar trebui inclus și judecătorul Anton Pandrea, care s-a cerut la pensie cu puțin timp înainte de a intra în atenția DNA-ului. Lor li s-ar putea adăuga și colega lor, Gabriela Bârsan. Dar asta doar dacă doamna respectivă ar avea bunul simț să-și dea demisia de onoare după imensul scandal de corupție în care a târât Înalta Curte. Iar acestea sunt doar câteva dintre cele mai mediatizate cazuri. Motiv pentru care președintele CSM a  și făcut o precizare absolut necesară: „În asemenea cazuri, nu este just ca majoritatea judecătorilor și procurorilor, onești și corecți, să sufere ca imagine publică, și să li se pună și lor activitatea sub semnul întrebării datorită unor acțiuni în afara legii ale unor colegi a lor, cu atât mai mult cu cât acești colegi sunt în număr foarte mic”

Discuții aprinse la CSM

Propunerea președintelui CSM a fost inclusă pe ordinea de zi a ședinței de Plen abia după ce membrii consiliului au deliberat mai mult de o oră, într-o furtunoasă ședință desfășurată cu ușile închise. Ulterior s-a aflat, inclusiv prin declarații publice, că o bună parte a membrilor CSM au fost de acord cu modificările propuse. Astfel Cristi Dănileț a scris pe blogul său: „Mă declar din start de acord cu aceste propuneri. (…) Eu sper că toți magistrații ne vom asuma un rol major în a lupta împotriva corupției, a încălcărilor deontologiei profesionale și a eticii judiciare. ” La rândul său, Cătălin Predoiu, ministrul Justiției a recunoscut că „propunerea președintelui CSM de eliminare a pensiei de serviciu în cazul procurorilor și judecătorilor acuzați de corupție este un pas înainte”. Deosebit de vocală ori de câte ori vine vorba despre protejarea imaginii magistraților, inclusiv a celor acuzați corupție, judecătoarea Mona Pivniceru s-a fofilat abil pe lângă delicata problemă a „amputării” pensiilor de serviciu care ar putea fi aplicată magistraților care au „călcat pe bec”: „Nu am avut timpul necesar, de ieri (n.r. luni), de la ora 16, să studiez problema pentru a vota în cunoștință de cauză”. Corect doamnă judecător: aceste modificări ar fi trebuit studiate, cu maximă atenție, în viitorii 10-15 ani. Sau măcar până când faptele de corupție comise de colegii dumneavoastră ar ajunge să se prescrie.
La fel de „nuanțată” a fost și opinia doamnei judecător Viorica Costiniu, reprezentantă a Asociației Magistraților din România: „Noi suntem de acord cu orice modificare care vine în beneficiul sistemului de justiție, dar nu cu aceste modificări venite peste noapte. Ele pot ridica semne de întrebare cu privire la motivațiile celor care le propun și pot fi privite ca presiuni din partea unor persoane. Nu am avut ocazia să studiem propunerea pentru că ea a venit prea din scurt. AMR va da o poziție după ce studiază proiectul“. Măcar pe doamna Costiniu o putem înțelege. Că doar nu o să fie de acord ca șoțul său, distinsul profesor Florin Costiniu să-și piardă bunătate de pensie de serviciu, doar pentru  că s-a lăsat amestecat în afacerile deocheate de corupție ale pușcăriabilului Cătălin Voicu, indispensabilul senator PSD care abia ieșit din arest preventiv s-a și repezit în Parlament unde votează, în mod democratic, legi pentru noi toți, turma de bizoni idioți care l-am trimis acolo, prin vot liber și democratic.

Vasile Surcel

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.