Acasă Actualitate Manastirea Putna a scapat de razuiala

Manastirea Putna a scapat de razuiala

DISTRIBUIȚI


Pictarea Manastirii Putna a fost inceputa anul trecut de fratii Mihai si Gavril Morosanu (care au pictat deja turla bisericii si conca altarului). La scurt timp, Comisia de Pictura Bisericeasca, al carei presedinte este PS Vicentiu Ploiesteanu, decide insa ca lucrarile sa fie incredintate pictorului bisericesc de categoria I Grigore Popescu, pe motivul ca pictorii care au inceput lucrarea nu au respectat recomandarile comisiei. Acest lucru a fost adus si la cunostinta Ministerului Culturii si Cultelor, care a acordat aviz favorabil pictorului Grigore Popescu. Comunitatea de calugari de la Putna nu a fost insa de acord cu nominalizrea lui Popescu si a cerut ca lucrarile sa fie continuate de fratii Morosanu, care n-au avut nici o pretentie pecuniara. La inceputul lunii iulie, pictorul Grigore Popescu a venit la Suceava si s-a prezentat IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, cu hartiile oficiale eliberate de Ministerul Culturii care-l recomandau ca fiind pictorul care va executa lucrarea. Preotul Mircea Nutu, membru al Comisiei Eparhiale si consilier economic al Arhiepiscopiei, a spus atunci ca -Adunarea Eparhiala a luat act de decizia Comisiei bisericesti pentru pictura si sigur nu este de aceeasi parere, ca Putna sa fie pictata de Grigore Popescu-. El a continuat spunand : -Hotararea Adunarii Eparhiale este urmatoarea: daca nu se va cadea de acord ca pictarea sa se faca de catre fratii Morosanu, noi vom opri pictura Manastirii Putna pana cand vor veni la conducerea Ministerului Culturii oameni care vor tine cont si de parerea celor de aici-.

Satul de aceste dispute, ministrul culturii si cultelor, Razvan Theodorescu, a pus capat acestor dispute, lasand la latitudinea Bisericii alegerea artistului care va picta Putna.

-M-am bucurat cand am auzit de la domnul ministru ca ramane la latitudinea bisericii de aici, in a carei administrare directa se afla Manastirea Putna, sa desemneze pictorul pe care si-l doreste. Nu s-a pus problema fondurilor. Procurarea materialelor pentru pictarea Manastirii Putna se va face pe cheltuiala acestui lacas de cult, iar lucrarea se va executa gratuit de catre pictorii fratii Morosanu, asa cum ne dorim. De altfel, pe aceasta tema am purtat o discutie si chiar am si promovat-o la ultima sedinta a Consiliului Judetean, a declarat consilierul eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor, parintele Mircea Nutu.-

Parintele Nutu a mai precizat ca, in cazul in care Ministerul Culturii si Cultelor va dori sa ajute la pictarea Manastirii Putna, pentru ca in 2004 sa fie realizata partial, nu integral, aceasta lucrare mareata, trebuie sa se gandeasca in asa fel incat suma pe care a propus-o sa fie repartizata pentru realizarea acestui obiectiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.