Acasă Actualitate Mărieș dezvăluie: ziaristul belgian Danny Huwe a fost împușcat de militari, nu...

Mărieș dezvăluie: ziaristul belgian Danny Huwe a fost împușcat de militari, nu de teroriști

DISTRIBUIȚI

Președintele Asociației 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieș, susține că jurnalistul belgian Danny Huwe nu a fost împușcat, în 25 decembrie 1989, de teroriști, ci de militarii de la Comandamentul Trupelor de Grăniceri, la comanda șefului unității, colonelul Petre Teacă.
Mărieș a precizat, într-o conferință de presă, că informația apare în documentele recent desecretizate primite de Asociație de la Parchetul Militar.
Mărieș a adăugat că autoritățile au ascuns faptul că militarii sunt vinovați de moartea jurnalistului.
Mai mult, la trei zile de la incident, fostul președinte Ion Iliescu a semnat un decret prin care Petre Teacă era ridicat la gradul de general.
„Cadavrul jurnalistului a fost scuipat de mulțime, oamenii crezând că a fost un terorist. Cum să confunzi un jurnalist, care avea la vedere o cameră video, cu un terorist? Nu a fost vorba de o confuzie. Totul a fost premeditat. Colonelul Petre Teacă este cel care a dat ordin subofițerilor de la Comandamentul Trupelor de Grăniceri să tragă în parcarea din unitate, unde Danny Huwe filma cu acea cameră video. Împreună cu Danny Huwe au mai fost împușcați alți patru civili. Criminalul jurnalistului belgian a fost ridicat în gradul de general, la trei zile, de Ion Iliescu“, a afirmat Mărieș.
Președintele Asociației 21 Decembrie 1989 a prezentat și declarația unui presupus martor, a cărui identitate nu a dorit să o dezvăluie.
Martorul relatează că serviciul medical al Comandamentului Trupelor de Grăniceri a fost solicitat să acorde primul ajutor unor civili împușcați în parcul din fața cazărmii unității, la ordinul lui Petre Teacă.
„Ordinul de deschidere a focului, dat de generalul Petre Teacă, nu a fost cu nimic justificat și a avut ca urmare decesul a cinci persoane, printre care un străin (ziarist belgian) și rănirea gravă a încă trei civili, printre care un copil de 15-16 ani, toți nevinovați“, se arată în declarația martorului.
Teodor Mărieș a mai precizat că generalul Petre Teacă a fost implicat în reprimarea revoluției la Timișoara și București, iar Ion Iliescu l-a mutat, după mineriadă, la Hunedoara, „să aibă grijă“ de Valea Jiului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.