Home Actualitate Matematician celebru, condamnat la închisoare pentru decesul unei eleve

Matematician celebru, condamnat la închisoare pentru decesul unei eleve

DISTRIBUIŢI

Celebrul matematician Mircea Lascu, profesorul care a organizat tabăra de la Bușteni în care a murit o elevă, a primit o pedeapsă exemplară de la judecători. Magistrații Judecătoriei Sinaia l-au condamnat pe Lascu la un an și jumătate de închisoare, pedeapsă cu executare, pentru ucidere din culpă. Sentința nu este definitivă, astfel că profesorul Lascu rămâne deocamdată în libertate
La începutul lunii ianuarie 2013, o adolescentă de 13 ani, elevă în clasa a VII-a la școala nr. 56 „Jose Marti” din București, care se afla în tabără la Bușteni, a fost găsită în apropierea zidului vilei unde era cazată, în comă profundă și șoc hipotermic, cu o temperatură a corpului de 19,5 grade.
Fata, care avea politraumatisme ca urmare a căderii de la înălțime, a fost transportată la spitalul din Sinaia. Fata a murit în spital, după ce a făcut de două ori stop-cardio respirator. Legiștii au stabilit că decesul a fost provocat de hipotermie, și nu de traumatismele suferite. Anchetatorii au mai stabilit că elevii consumaseră alcool și nu au observat dispariția colegei lor decât dimineață, alertându-l pe profesor.
Adolescenta se afla, alături de alți 21 de elevi olimpici la matematică, într-o tabără organizată de o asociație nonprofit care aparține profesorului pensionar Mircea Lascu din Zalău. Profesorul s-a retras din învățământ în 1993 pentru a se ocupa de editura pe care a înființat-o – Gil -, el fiind cunoscut pentru inițiative de promovare a performanțelor copiilor. În tabăra de la Bușteni se aflau elevi din clasele a VII-a, a VIII-a, a IX-a și a X-a, însoțiți de cadre didactice, care făceau cu ei șase ore zilnic de matematică la nivel avansat.
Magistrații au mai decis ca profesorul Mircea Lascu și asociația acestuia „Math Time”, care a fost parte responsabilă civilmente în proces, să plătească familiei elevei 25.740 de lei despăgubiri materiale, 60.000 de lei daune morale și 10.950 de lei cheltuieli judiciare.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.