Acasă Actualitate Mătușa Norica rămâne pe tușă

Mătușa Norica rămâne pe tușă

DISTRIBUIȚI

Președintele Traian Băsescu nu este obligat să o numeasă pe Norica Nicolai la Ministerul de Justiție, au hotărât judecătorii de la Curtea Constituțională (CCR). Șeful statului are dreptul să refuze motivat propunerea de numire a vicepreședintelui liberal în portofoliul ministerial, obligându-l în același timp pe premierul Călin Popescu Tăriceanu să nominalizeze o altă persoană pentru această funcție. Aceasta a fost decizia CCR, luată în unanimitate de voturi, după două zile de dezbateri în legătură cu cererea Executivului de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre Guvern și președintele Băsescu.
În decizia Curții Constituționale se arată că președintele Traian Băsescu "poate refuza, o singură dată, motivat, propunerea primului-ministru de numire a unei persoane în funcția vacantă de ministru. Primul-ministru este obligat să propună o altă persoană". Doar atât precizează deocamdată comunicatul CCR, suficient însă pentru ca Norica Nicolai să își ia gândul de la postul de ministru al justiției. De fapt, aceasta nu a vrut să comenteze în niciun fel decizia Curții, replicând jurnaliștilor că "se duce acasă să mănânce".

Nelămuriri

Cert este că judecătorii de la Curte i-au oferit șefului statului acoperirea constituțională de a refuza "oficializarea" Noricăi Nicolai la Justiție. Motivul invocat de șeful statului și considerat valid de către CCR a fost mapa profesională a Noricăi Nicolai, precum și imaginea publică "pătată" a acesteia, odată cu incidentul în care nepoata vicepreședintelui liberal a votat în locul unui senator PNL, în plen.
Juriștii contactați de cotidianul "Curentul" nu au putut oferi o explicație asupra formulării "ambigue" a CCR privind libertatea șefului statului de a refuza "o singură dată" numirea unui ministru propus de premier. O explicație ar trebui să fie regăsită într-o motivare a Curții de astăzi.

Regrete de la liberali

Colegii de partid ai Noricăi Nicolai s-au grăbit să își exprime regretul pentru decizia CCR ce obligă PNL să propună un alt ministru al justiției. Devenit consilier la Cancelaria premierului, fostul ministru al justiției, Tudor Chiuariu, a ezitat când a fost vorba să redacteze sesizarea conflictului de natură constituțională în acest caz. Ca dovadă stau amânările repetate ale Guvernului, înainte de a sesiza Curtea Constituțională privind refuzul șefului statului de a o numi pe Norica Nicolai la Justiție. Acum, Chiuariu a calificat decizia CCR ca fiind "fără fundament constituțional".
Nici senatorul PNL Radu Stroe nu a fost mai blând cu judecătorii de la CCR, punând în discuție chiar funcționalitatea Curții – "Trebuie să ne gândim bine dacă trebuie să mai funcționeze această instituție". 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.