Acasă Actualitate Medicii ies la proteste în septembrie și fac greva generală în noiembrie....

Medicii ies la proteste în septembrie și fac greva generală în noiembrie. Nicolaescu le întoarce spatele

DISTRIBUIȚI

Acțiunile de protest ale medicilor vor începe din 18 septembrie cu pichete în fața Ministereului Sănătății și Ministerului de Finanțe, astfel de acțiuni urmând să fie organizate zilnic până în 27 septembrie iar în noiembrie ar putea fi declanșată greva generală.
Reprezentanții Coaliției profesioniștilor din sistemul de sănătate au anunțat, vineri, măsurile de protest care vor avea loc în perioada următoare.
Astfel, protestele vor începe în septembrie cu manifestări în stradă, iar în noiembrie ar putea fi declanșată greva generală, cu asigurarea unei treimi din activitate, dacă până atunci guvernanții nu răspund solicitărilor medicilor.
Potrivit calendarului anunțat, între 18 și 27 septembrie va fi organizat câte un pichet în fiecare zi în fața Ministerului Sănătății și Ministerului Finanțelor, iar în octombrie va avea loc un miting în fața Guvernului.

Reprezentanții medicilor au mai spus că s-ar putea să existe și demisii în bloc, dar și anularea contractelor medicilor de familie cu casa de asigurări de sănătate.
Principala nemulțumire a personalului sanitar este legată de nivelul salariilor.
Colegiul Medicilor din România (CMR) a trimis membrilor organizației scrisori prin care îi anunță că vor fi organizate proteste în stradă, se arată într-un document obținut de Mediafax.
Scrisoarea trimisă medicilor este semnată de președintele CMR, Vasile Astărăstoae, care le transmite colegilor că sunt momente în viața fiecăruia când trebuie să ia decizii ce le vor influența destinul.
„Sunt însă momente într-o profesie când suntem obligați să luăm decizii care vor influența destinul profesiei. Deciziile colective vor afecta însă și destinul nostru individual. Un asemenea moment trăim astăzi. Colegiul Medicilor din România consideră că trebuie să acționăm pentru a apăra independența și respectul profesiei și profesioniștilor. Aceasta este rațiunea pentru care simt nevoia să vă scriu aceste rânduri. De ce acum trebuie să acționăm, să participăm? Răspunsul este foarte simplu. Numai cine vrea să fie surd și orb nu recunoaște că încet, încet societatea noastră este dominată de emoții negative cum ar fi invidia, ura, arivismul, ipocrizia și mai ales frica, (…) că în acest climat medicii sunt ținta campaniilor de denigrare și că se practică dezinformarea cetățenilor”, se arată în scrisoarea trimisă medicilor.
Președintele CMR le mai transmite colegilor că „numai cine vrea să fie surd și orb” nu observă că, în România, profesioniștilor din sănătate li se oferă venituri mici, muncă epuizantă, lipsă de respect și, în final, recomandarea de a-și lăsa familia și a pleca în pribegie în străinătate.
„În această toamnă, începem o bătălie lungă și grea. ?ê?£tim că în această bătălie împotriva noastră se va utiliza dezinformarea, demagogia și populismul. Se va spune că într-o perioadă de criză solicitările noastre sunt exagerate, omițându-se faptul că tot în aceeași perioadă de criză guvernanții găsesc fonduri pentru instituțiile de forță cu ajutorul cărora doresc să își impună punctul de vedere. ?ê?£tim că locul profesioniștilor din sănătate este lângă pacienți, și nu în stradă. Dar atunci când forța argumentelor nu există pentru urechile decidenților, este necesar să le afirmi în stradă. (…) Iată de ce trebuie să fim toți, împreună, în Piața Publică!”, se mai arată în scrisoare.
Contactat de Mediafax, președintele CMR a spus că nu este pentru prima dată când recurge la un demers de acest fel, pentru ca mesajul lui să nu fie distorsionat. Vasile Astărăstoae a precizat că scrisoarea a fost trimisă celor 40.000 de membri ai Colegiului Medicilor din România.

Un ministru nepăsător

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a declarat joi seară, la Sighișoara, că protestele anunțate de președintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. dr. Vasile Astărăstoae, printr-o scrisoare adresată membrilor organizației, nu au legătură cu Ministerul Sănătății, întrucât acest minister își îndeplinește obiectivele propuse.
‘Unul din proiectele de lege pentru medici este proiectul pilot privind salarizarea medicilor.
În sensul de a crește salarizarea medicilor, fără să ne bată nimeni la cap. Vreau să vă spun că dacă vă duceți la programul de guvernare veți găsi o asemenea prevedere. Deci această prevedere eu am pus-o în program în decembrie 2012, nici nu se gândea cineva că o să fie vreun protest al medicilor. Deci, cu alte cuvinte, din punctul meu de vedere, protestul medicilor nu are legătură cu Ministerul Sănătății. Ministerul Sănătății își îndeplinește obiectivele pe care și le-a pus singur în program și noi le facem pas cu pas.

Nu are legătură cu noi, pentru că nu poți să îmi ceri să fac ceva, când eu ți-am propus să faci’, a afirmat Eugen Nicolăescu.

Președintele CMR Vasile Astărăstoae a anunțat, în urmă cu o zi, că la sfârșitul săptămânii va fi stabilit și calendarul protestelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.