Acasă Actualitate Medicul Mihai Lucan scapă de arestul la domiciliu şi are permisiunea de...

Medicul Mihai Lucan scapă de arestul la domiciliu şi are permisiunea de a lucra din nou într-un spital de stat

DISTRIBUIȚI

Curtea de Apel Bucureşti a decis vineri că Mihai Lucan poate exercita profesia de medic în unităţile medicale de stat. Decizia este definitivă. Judecataorii au decis de asemenea să-i ridice arestul la domiciliu și să-l plaseze sub control judiciar.

Mihai Lucan este inculpat de DIICOT într-un dosar de delapidare cu un prejudiciu de 5 milioane de lei.

Potrivit DIICOT, un aparat medical performant, utilizat în tratarea diferitelor forme de cancer, a fost transferat ilegal de la Institutul de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca la Lukmed – clinica privată a medicului Lucan, unde a fost utilizat timp de şase ani.

Procurorii susţin că reprezentanţii Institutului şi ai clinicii au dispus, în anul 2007, transferul fizic şi fără titlu al acestui aparat din sediul Institutului în cel al clinicii private, fără a întocmi niciun fel de contract în acest sens. În perioada 2007 – 2013, atât aparatul utilizat în tratarea diferitelor forme de cancer prin crioterapia ţesuturilor afectate, precum şi consumabilele aferente achiziţionate din bugetul Institutului au fost utilizate exclusiv în beneficiul clinicii private.

„Astfel, în perioada 2007 – 2009, un număr de 159 de pacienţi au făcut obiectul unor proceduri medicale (crioterapie prostatică/ renală) care au fost efectuate în cadrul clinicii private cu ajutorul unei aparaturi medicale (GALIL) aparţinând Institutului şi transferată fără titlu din incinta acestei instituţii în cea a clinicii private, în condiţiile în care sumele necesare achiziţionării kiturilor pentru utilizarea acestuia (ace speciale, heliu, argon) au fost achitate de instituţia de stat, iar pacienţilor le-au fost percepute sume consistente de bani, cuprinse între 3.000 şi 6.700 euro/intervenţie, echivalent în lei, reprezentând atât procedura medicală propriu-zisă, precum şi kitul necesar reprezentat de un set instrumentar format din ace speciale plus alte consumabile specifice (butelii cu gaze – heliu şi argon), întreg setul costând aproximativ 3.800 euro per pacient”, precizează DIICOT.

Conform DIICOT, o altă modalitate de delapidare a Institutului de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca a constat în diminuarea cuantumului cheltuielilor reale ocazionate de serviciile de specialitate medicală pe care le presupunea internarea preoperatorie şi postoperatorie a pacienţilor asupra cărora au fost efectuate intervenţii chirurgicale în cadrul clinicii medicale private.

De asemenea, o altă modalitate de delapidare a constat în folosirea resurselor financiare, materiale şi umane ale laboratorului de analize din cadrul Institutului pentru efectuarea determinărilor anatomo-patologice în beneficiul clinicii aparţinând unei societăţi comerciale.

„Contravaloarea serviciilor medicale prestate de către persoana vătămată nu a fost achitată, respectiv analize medicale ale ţesuturilor umane recoltate prin biopsii sau alte asemenea analize specific medicale de la pacienţii asupra cărora au fost efectuate intervenţii chirurgicale în cadrul clinicii medicale private, în condiţiile în care toate aceste costuri au fost suportate din bugetul alocat Institutului”, precizează DIICOT.

2 COMENTARII

  1. … Imi’ !_…Initial ma gindisem ca rationamentul pt. ca re medicul chirurg de exceptie M. Lucan a fost lasat de instanta sa profeseze mai departe ar fi acela ca este cel mai bun medic din tara pe specialitatea sa !…Asa pare doar la fatada !!..Deoarce au mai fost si alti medici chirurgi de exceptie in situatia dinsului si care nu au avut parte de acelasi tratament convenabil din partea instantelor de judecata..Nu ! Rationamentul, tipic Romanesc de altfel, pt. care instanta a hotarit ca chirurgul M. Lucan sa fie lasat in continuare sa isi faca meseria este acela ca domnia sa stie preeeea muuulte, despre unii sau despre altul si cu care a avut contact atit ca pacienti privlegiati de soarta cit si pe partea de afaceri~…Si probabil a trimes via avocat sau direct semnale ca daca se apuca sa TOARNE ceea ce stie se va declansa un scandal de proportii_si cu implicatii chiar la nivelul cel inalt__!!!..Acesta ar fi motivul, cred eu, pt. care instanta noastra-Romaneasca de judecata a hotarit ca dr. M. Lucan sa fie lasat in libertate ca sa isi faca pe mai departe meseria in care exceleaza din ceea ce se vede~_~_~_…..

  2. https://www.youtube.com/watch?v=fgaR7Za_C6A
    Sunt de parere, ca doar disperarea extrema ar determina o persoana sa se lase pe mana acestui specialist, acuzat, printre altele, ca a pus viata unui om in primejdie, cu scopul de-asi sabota colegul de breasla. Si la cat de „ramolit” arata, eu nu cred ca mai este in stare sa opereze cu precizie, si mai cred ca nici un om cu scaun la cap, nu s-ar lasa „taiat” de catre acesta. Eu cred ca ajunsese la un asa grad de aroganta al sentimentului de invincibilitate, incat isi vedea atat donatorii cat si receptorii doar ca o „halca de carne” cu semnul dolarului pe ea. Cei care au donat au fost momiti cu promisiuni desarte si cei care au primit, i-au devenit recunoscatori pe viata, punandu-se in „slujba” lui, devenind un fel de lachei. In termeni psihologici, pe acest om l-as cataloga ca fiind o pesoana narcisista, extrem de manipulatoare, sociopata care „sufera” de complexul lui Dumnezeu (God complex), in sensul clinic al afectiunii. Dupa parerea mea, de fapt reprezinta un arhetip al pozitie de putere in sistem. Nici nu ma mira ca acesta a fost reistaurat cu drept de practica, deoarece un asemenea painjenis al relatiilor, construit in atatia ani (cine stie de cand a pus acest angrenaj pe picioare, dar cel mai probabil dupa relvolutie cand totul era permis si nimic contestat) nu poate fi starpit, asa de niste acuzatii si o arestare, omul sigur mai dispune de loialitati sus puse. Probabil ca unele fapate s-au si prescris deja, sau nu mai pot fi probate. Ca si Al Capone, el este anchetat pentru delapidare, frauda financiara, dar ma intreb daca va avea si soarta lui Capone. Cum va ramane el amintit in istoria medicinei inceputului de secol XXI? Ca un bun specialist, personalitate marcanta a domeniului medical sau ca un om care si-a dezonorat profesia, juramantul, semenii doar pentru propriul castig? Probabil ca nici nu-i pasa. Ca orice lucru, banii si puterea dau dependenta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.