Home Actualitate Membru CNA acuză moartea instituției

Membru CNA acuză moartea instituției

DISTRIBUIŢI

Valentin Jucan, membru al CNA a emis un comunicat prin care încearcă salvarea instituției condusă de Laura Georgescu.

Audiovizualul românesc, Televiziunea publică și Radioul, Consiliul Național al Audiovizualului-CNA, au nevoie de sprijin pentru reformare, înainte de dispariția totală a credibilității lor.

Perioada de campanie electorală a dat prilejul televiziunilor și CNA-ului să își arate defectele majore și complicitatea la o manipulare fără precedent în România. O parte a observatorilor media au recționat tranșant la abandonul corectitudii și a bunului simț manifestat de televiziuni.

Actuala majoritate politică din Parlament a lăsat CNA fără funcționalitate exact în debutul turului doi de scrutin pentru alegerile prezidențiale, deci, în imposibilitate de a aplica legea.

De curând a existat un apel către Comisiile pentru cultură din Parlament, în sensul numirii a patru noi membri CNA, formulat de Centrul pentru jurnalism independent, apel binevenit, dar, în opinia mea, incomplet.

Consider că actualul context, în care manipulările la care recurg majoritatea televiziunilor sunt blamate și respinse public de către români, este cel mai potrivit pentru concertarea eforturilor de resetare a spațiului audiovizual, în sensul reacceptării valorilor unei prese independente.

De aceea mă adresez organizațiilor care supraveghează presa radio-tv, le solicit sprijinul, le solicit să își facă auzite vocile, le solicit să cheme la dialog principalii responsabili pentru dezastrul din audiovizualul românesc, acum, când încă se mai poate.

Propun următoarele teme care pot fi completate:

1. Televiziunile (altele decât TVR):

— violența manipulărilor, atacurile între televiziuni, atacurile între jurnaliști;

— conținutul editorial radicalizat, partizanatul politic excesiv;

— stabilirea unor norme comune care să respecte informarea corectă a publicului și moralitatea publică, norme care să nu încalce Legea și Codul audiovizual, norme care să fie asumate public de televiziuni, norme care să coaguleze televiziunile și radiourile într-un Grup Român de presă Radio-TV.

2. Televiziunea publică și Radioul:

— solicitarea clarificării situației de pasivitate și/sau de partizanat politic a SRTV și SRR pe perioada campaniei electorale pentru alegerea Președintelui României;

— identificarea măsurilor necesare pentru depolitizarea SRTV și SRR, la nivelul conducerii și la nivelul persoanelor responsabile de conținutul editorial;

— solicitarea unei anchete parlamentare în legătură cu nerespectarea obligațiilor publice ale SRTV și SRR în campania electorală;

— clarificarea stării de incompatibilitate a președintelui-director general al SRR, Ovidiu Miculescu, dar și a multor membri din Consiliul de administrație al SRR;

3. Consiliul Național al Audiovizualului — CNA

— solicitarea demisiei președintelui CNA, Laura Georgescu;

— numirea a patru noi membri CNA pentru deblocarea activității Consiliului. Aceste noi numiri pot sta la baza modificării comportamentului politic de până acum a CNA, comportament susținut de o majoritate politică identică cu cea din Parlament.

De aceea susțin și solicit organizațiilor non-guvernamentale să ceară Parlamentului responsabilitate în aceste numiri.

Dacă noile numiri vor reconfirma pe funcții o parte dintre foștii membri sau dacă noii membri vor dovedi același apetit pentru servilism politic, degeaba se fac aceste numiri.

Consider că aceste trei teme trebuie să se constituie într-un demers comun al tuturor celor care cred în presa independentă, soluționarea lor fiind un pas important în normalizarea spațiului audiovizual.

Valentin-Alexandru JUCAN, membru C.N.A.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.