Acasă Actualitate Mii de kosoni furati de la Sarmizegetusa si exportati, pe cale sa...

Mii de kosoni furati de la Sarmizegetusa si exportati, pe cale sa revina in Romania

DISTRIBUIȚI

Politistii au reusit in ultimul an sa recupereze zeci de mii de monede si bijuterii pe care hotii de comori le-au furat nestingheriti de aproape un deceniu. Urmare a actiunilor demarate in vederea recuperarii obiectelor de patrimoniu, 13 persoane au fost puse sub acuzare si trimise in judecata, iar 36 de suspecti sunt in continuare cercetati. De remarcat, faptul ca politistii au trimis in instanta inclusiv dosarele privind tezaurele furate de la Sarmizegetusa, insa spetele au fost -ingropate- si majoritatea acuzatilor eliberati.

Inspectoratul General al Politiei (IGPR) a comunicat oficial ca multe din obiectele de patrimoniu insusite ilegal de traficanti au fost -exportate-. Din acest motiv, politistii romani au pornit pe urmele bunurilor trimis deja peste hotare, in acest sens intocmindu-se cereri de comisie rogatorie catre autoritatile judiciare din 10 state europene. In acest context, IGPR sustine ca un tezaur de mii de kosoni, furat in urma cu zece ani din situl Sarmizegetusa-Regia este pe cale sa fie identificat in Europa si readus in tara.

Din 1996 si pana in 2005 activitatea de trafic a bunurilor de patrimoniu a fost principala sursa de profit a lumii interlope din Hunedoara si Alba. Bratele mafiei din muntii Apuseni ajungeau pana la cel mai inalt nivel, la un moment dat printre clientii traficantilor vehiculandu-se nume grele, precum Adrian Nastase, Sergiu Nicolaescu, Dan Iosif sau Ioan Talpes. Urmare a dezmembrarii celor doua grupari de traficanti care exploatau ilegal situri arheologice dacice si romane din muntii Apuseni, IGPR a reusit sa readuca in proprietatea statului -29 tezaure dacice si romane, totalizand 7.845 monede, 5 fragmente de monede, 4 vase din metal, 33 vase ceramice, un vas din sticla, 10 statuete, 2 elemente de arhitectura si epigrafice, 190 obiecte de podoaba, 6 unelte, 29 piese de armament si 1.314 alte obiecte antice-, a caror valoare este inestimabila.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.