Acasă Actualitate Mimi Schwartzenberg minte și îi face de râs și pe angajații ...

Mimi Schwartzenberg minte și îi face de râs și pe angajații Realității TV

DISTRIBUIȚI

Proverbele romånești, cu deosebire cele de prin zona Moldovei, pe unde s-a născut Elan – Mimi – au un farmec și o încărcătură de înțelepciune cu totul aparte. Din păcate, Mimișor, luåndu-și zborul către meleagurile Israelului încă din copilărie, nu a mai apucat să asimileze perlele înțelepciunii romånești, alegåndu-se, în schimb, probabil cu nestematele rabinice, că tot zicea că deține o fabrică de diamante.
Un astfel de proverb, care i-ar fi fost de folos acum lui Elan, aduce un elogiu modestiei și înțelepciunii de a te abține să vorbești – ca să nu te faci de rås – prin recomandarea populară „dacă tăceai filozof ramåneai“.
Elan a deschis gura, fără să-l oblige nimeni, și s-a și făcut de râs, mimând relaxarea ipocrită, după cum vom demonstra, mințind ridicol pe tema „spontanei“ sale invitări în platoul Realității, unde și-ar fi dorit să fie în sfârșit el și numai el în centrul atenției, ca un mogul autentic, nu ca o paiață a lui SOV, după cum și-a dorit dintotdeauna, nerăbdător, și gata să le-o dea și el prin batistă analiștilor obișnuiți cu muștiucul hidrantului lui SOV, livrați acum mușchiului său de acționar. Elan a fost lipsit de bucurii, show-ul n-a mai avut loc, iar pentru agențiile de presă, acesta a declarat ieri cu gurița sa, într-o intervenție telefonică, faptul că dorește să clarifice motivul pentru care nu a mai apărut luni seara la postul RTV, așa cum anunțase inițial în conferința de presă susținută în după-amiaza zilei de luni.
Elan Schwartzenberg a declarat că a răspuns afirmativ invitației lui Sorin Enache (director general Realitatea Media) de a participa la o emisiune luni seara, însă cu 20 de minute înainte de începere ar fi fost sunat de producătoarea emisiunii, care i-a transmis că prezența sa în emisiune „nu mai este oportună“.
„La ora 22 fără 5 minute, am fost informat de către producătoarea emisiunii de la ora 22.00 că nu mai este oportună venirea mea astă-seară (luni seara – n.r.). Cu multă politețe și civilizație, le-am mulțumit și bineînțeles că nu m-am dus. Deci, asta ca să vă răspund: este de dorit să nu faceți presupuneri că mă autoinvit sau nu. Am fost invitat de două ori, și nu de portarul de la Realitatea, ci de directorul general și, din câte știu, de cel responsabil cu conținutul redacțional“, a precizat Schwartzenberg.
Întrebat care ar fi fost motivul pentru care nu a mai fost considerată oportună prezența sa în studioul Realitatea TV, Schwartzenberg a răspuns că nu dorește să analizeze acest aspect.
În realitate, după cum cititorii „Curentului“ își dau seama, noi am aflat deja că Elan minte sfruntat, cu nerușinare, minte de îngheață atât de tare apele Eufratului, de se dau cu patine Frații Musulmani. Deținem dovada că Elan minte și că, de fapt, acesta s-a autoinvitat gheolbănește la Realitatea, iar după refuzul redacției, a dat vina pe Enache. Iată însă ce le spune Enache angajaților, pe această temă penibilă:
 
ce le spune Enache angajaților

„Pentru că nu reușim să ne adunăm să discutăm acest subiect care pare să devină neplăcut, vă scriu. Elan m-a sunat sâmbătă să-mi spună pe scurt că a preluat acțiunile de la Realitatea Media, mi-a zis că o să fie o conferință de presă luni și m-a întrebat dacă mi se pare o idee bună să vină seara la 10 într-o emisiune cu câțiva jurnaliști aleși de conducerea postului și să răspundă la orice întrebare despre afacerea cu Vîntu, businessurile lui și orice altceva (nu a folosit cu mine expresia „jurnaliști respectabili“). Eu i-am răspuns că mi se pare O.K., dar că o să vorbesc și cu conducerea redacției pentru a stabili ce și cum și că ne mai auzim luni.
Duminică am sunat-o pe Roxana și i-am zis despre asta. M-a sunat azi-dimineață să-mi zică la ce oră e conferința și m-a întrebat cum a rămas pentru seara. I-am zis că o să revin cu un telefon. Apoi, împreună cu unii dintre voi ne-am gândit că va da rău să apară chiar azi pentru că omul a zis public deja că o să vină și că va rezulta că nu e inițiativa noastră.
Nu am știut, evident, că o să zică de minim 3 ori în conferința de presă că vine deseară la 10. Acum m-a sunat, eu i-am zis că avem rezerve și i-am explicat de ce. S-a cam supărat și a zis că dacă nu vine, o să spună că eu, ca director general, l-am invitat și o să sune la fel de rău și că va considera asta drept un gest ostil neprovocat la adresa lui. Eu cred că nu ar trebui să generăm un conflict din asta. Voi cum credeți?“.

Enache, prins cu degetele în ușă

Rar am citit ceva mai jenant și mai trist decât această comunicare internă ce ne-a parvenit și nouă și o anexăm în fotocopie. Aproape că ți se face milă de Enache, cu buzele crăpate de cât a tras prin batistă de la Vîntu și emaciat la față deja la gândul că îi vine rândul acum la supt, poate fără batistă, direct de la un urmaș al lui Solomon, după cum se știe degrabă vărsătoriu de sânge („ostil“) și imbecil rău de tot, cel puțin după cum rezultă din Biblie, unde se arată că Solomon era gata-gata să taie în două un copil nevinovat disputat de două femei.
„Înțelepciunea lui Solomon“ este doar o vorbă de duh populară, un fel de a-i prosti pe unii dintre evrei, mai fără spirit critic, ca Mimi, și lăsându-i să creadă, cu egoul lor supragonflat, că lumea îi socotește deștepți. I se aplică perfect situația lui Elan, despre care se poate spune că a avut o reacție cel puțin ciudată într-o situație în care era mai bine să se păstreze mut, aspect definit de asemenea în înțelepciunea populară din care s-a inspirat însuși Creangă, cu a sa savuroasă și celebră Poveste a P…i, prin expresia proverbială „a râde ca muta la p…a“, exprimare ce umple semantic ideea de perplexitate.
Ce l-a îndemnat pe Elan să-și asume astfel de poziționări față de redactori și opinia publică, la debutul apariției sale publice pe post de mogul, numai Iahve știe, cert este că poate, dacă păstra tăcerea pe această temă, dacă o făcea pe mutul sau dacă doar râdea pur și simplu, chiar și fără p…ă, fără să se străduiască să inventeze un pseudointeres al „presei“ pentru modesta sa persoană, devenit mai cunoscut doar datorită dosarelor de cercetare penală și bălăcărelilor penibile și mizere cu Mihaela Rădulescu – fostă Țiganu, poate, cum spuneam, ar fi avut de câștigat mai mult la imagine Elan.
Cel puțin evită o situație în care să se dezvăluie singur cât de găunos și ahtiat după atenția camerelor de luat vederi este el, aidoma modelului său, Nati Meir, căruia îi calcă pe urme, pas cu pas. Faza în care a ajuns Nati Meir este însă una îngrijorătoare, acesta părând a fi în pragul afaziei, adică amenințat de pierderea totală sau parțială a facultății de a vorbi și de a înțelege limbajul articulat, asta după ce uitase limba română și-și mai amintea numai ivrit, după care a uitat toate limbile cunoscute, exprimându-se onomatopeic, în limbajul nearticulat asemănător celui utilizat de babuini.George Roncea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.