Acasă Actualitate Ministru: Angajații Caselor de Pensii refuză să folosească scanările cărților de muncă

Ministru: Angajații Caselor de Pensii refuză să folosească scanările cărților de muncă

DISTRIBUIȚI

Ministrul Muncii detaliază câte de indolenți sunt angajații Caselor de Pensii, pentru că nimeni, niciodată nu a răspuns nici disciplinar, nici penal.
„Va fi, până la urmă, acces și pentru Casele de Pensii în Revisal. Indiferent de problemele găsite și nerezolvate, probleme vechi, voi schimba lucrurile în mandatul meu. Nu mai revin la “Nu se poate”. Se va putea. Însă, accesul în Revisal pentru Casele de Pensii înseamnă astăzi faptul că doar persoanele dispunând de informații după 1.04.2001 pot fi scutite de prezentarea adeverințelor de vechime.
Ce se întâmplă cu informațiile de dinainte? De ce nu sunt disponibile în format digital? De ce și astăzi oamenii sunt puși să vină cu adeverințe, unii să caute, cu mari eforturi, societățile la care au lucrat pentru diferite informații?
Situația găsită în sistem este gravă. Nu pot să înțeleg cum de nu a păsat nimănui de aceste probleme. Scris legi e ușor (marca PSD), mai greu este să rezolvi probleme concrete, de aplicare.
Și mie mi s-au prezentat lucrurile cât de complicat posibil, doar – doar o să renunț să mă mai interesez. Uite că nu renunț pentru că refuz ca România să fie captivă unor practici contrare modernizării ei.
Am mers astăzi la firul ierbii, alegând, aleatoriu, Casa de Pensii Dâmbovița, pentru a vedea cum stau lucrurile cu aceste cărți de muncă ne-scanate, situație care îi poartă pe oameni pe drumuri pentru depunerea de adeverințe.Am terminat ședința la Cartel Alfa și am plecat, fără anunț, la Târgoviște..
În perioada 2006 – 2008, Casele de Pensii au scanat cărțile de muncă. Nu toate, se estimează un procent de 80%. Verific, la sânge, procentul. Am cerut, desigur, explicații detaliate privind renunțarea, de către cei care au avut sarcină să facă scanarea, la obiectivul integrării tuturor informațiilor din Cărțile de muncă în sistem. Pentru mine lucrurile sunt simple: sunt informații deținute de o instituție, oamenii nu mai au de ce să le aducă ei. Să răspundă cei din sistem, cei care trebuie să le aibă.
Concluzia preliminară a documentării mele: scanările nu sunt de bună calitate. Casele de Pensii spun că nu pot avea încredere în corectitudinea informațiilor. Pe scurt, bani aruncați, timp irosit. Sunt oameni cărora nu le pasă că se irosesc resurse. Cineva nu și-a făcut treaba și cineva a decis să se renunțe, oprind practic România în loc cu câțiva ani și purtând pensionarii pe drumuri pe la angajatori/ITM, etc.
Forțez digitalizarea în toate domeniile gestionate de Ministerul Muncii și zi de zi am noi obstacole. Le depășesc. Apar altele. O spun direct: situația în care ne aflăm este cauzată, în mod direct, de nepăsare și de felul unora de a munci de mântuială. Pe principiul că nimeni nu va răspunde. De data aceasta, unii vor răspunde.
Îmi voi dedica timp lămuririi acestor probleme. În 2005, o Hotărâre de Guvern stabilea amenzi pentru persoanele fizice sau juridice care nu predau Cărțile de muncă la Casele de Pensii pentru preluarea informațiilor prin scanarea ce urma să fie făcută de INCSMPS, Institutul Național de Cercetare Științifică în Domeniul Muncii și Protecției Sociale. Cărțile de muncă au fost, fie la ITM-uri (acestea par intrate în cele 80% documente scanate), fie la persoane fizice fie la SRL sau societăți mai mari. Unele societăți nu mai există, altele au predat arhiva unor entități care nu au avize de eliberare documente.
Țara în care sistemul face tot posibilul să nu se modernizeze. Iar șefii să nu răspundă. Nu există asumare în sistemul public, din păcate, cei puțini care își asumă sunt acoperiți de cei care nu ar recunoaște că sunt slabi. În aceste condiții – să vină tot cetățeanul cu adeverințe semnate. Să răspundă el. Pe banii și nervii lui.
Voi face tot posibilul să vedeți schimbări.”, a anunțat Violeta Alexandru, ministrul Muncii.

1 COMENTARIU

  1. Adeverințele sunt pentru ceea ce nu se scria în carnetele de muncă. Iar nepredarea carnetelor de muncă de angajați în situația fericită că angajații ajunseseră să le dețină este normală. Pe de o parte, la înmânarea carnetului către angajat angajatorul trebuia să rețină o copie, iar, pe de altă parte, câtă vreme salariul era înscris de angajator în carnet cu încălcarea legii(exemplu „clasic” : cadrelor didactice în anii 2008-2011), angajatul a stăruit (fără succes) în a cere rectificare ca minimă condiție de a-l preda.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.