Acasă Actualitate Ministrul Lazlo Borbely – suspectat de trafic de influență

Ministrul Lazlo Borbely – suspectat de trafic de influență

DISTRIBUIȚI

Procurorii DNA vor solicita aviz pentru cercetarea ministrului mediului, Laszlo Borbely, suspectat de trafic de influență, potrivit unor surse judiciare. DNA afirma că, la data de 5 iulie 2011, procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Oradea al DNA au dispus începerea urmăririi penale față de învinuiții: Ciocan Ioan, asociat unic și administrator al SC Lescaci Com SRL Negrești Oaș, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de cumpărare de influență, și Szepessy Szabolcs, consilier personal al ministrului mediului și pădurilor, în sarcina căruia s-a reținut complicitate la infracțiunea de cumpărare de influență. „În cursul anului 2011, învinuitul Ciocan Ioan, în calitate de reprezentant legal al firmei mai sus-menționate, prin intermediul învinuitului Szepessy Szabolcs, consilier personal al ministrului Mediului și Pădurilor, a cumpărat influența numitului Borbely Laszlo, ministru al Mediului și Pădurilor, prin efectuarea în folosul acestuia de lucrări de amenajare a unui apartament, lucrări în valoare de aproximativ 20.000 euro, pe cheltuiala societății sale. Lucrările au fost realizate în scopul obținerii, prin intermediul influenței de care se bucură ministrul Mediului și Pădurilor, de contracte cu Administrația Națională «Apele Române» (instituție aflată în coordonarea acestui minister) cât și pentru a obține cu prioritate plata unor lucrări contractate anterior cu aceeași instituție publică și aflate deja în execuție. Învinuiților li s-au adus la cunoștință acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 din Codul de procedură penală“, explică DNA într-un comunicat oficial. Potrivit unor surse judiciare avizate, pentru ca ministrul să poată fi cercetat este nevoie de avizul Parlamentului, aviz care nu poate fi cerut mai devreme de 1 septembrie deoarece parlamentarii se află în vacanță. „Există probe că ministrul Borbely era beneficiarul traficului de influență“, sustin surse apropiate anchetei. Potrivit acestora, omul de afaceri Ioan Ciocan, acuzat de cumpărare de influență, este ginerele deputatului PSD Gheorghe Ciocan. Potrivit site-ului Camerei Deputaților, Ciocan este secretarul Comisiei pentru administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibru ecologic.

Un dosar „suspect“

Directorul Administrației Naționale „Apele Române“ (ANAR), David Csaba, apreciază că în dosarul privind atribuirea de lucrări în beneficiul instituției „este ceva suspect“ întrucât toate licitațiile au fost publice, s-au desfășurat prin SEAP și nu au fost niciodată contestate. „Nu poate fi vorba de trafic de influență de la ANAR sau de la Ministerul Mediului în cazul licitațiilor, pentru că ele sunt organizate de direcțiile din țară și sunt publice. Aceste procese publice sunt în responsabilitatea celor de la direcții, care numesc evaluatorii și se ocupă de proceduri, astfel că influența de la centru este egală cu zero“, a declarat David Csaba, șeful ANAR.
„Voi vedea exact care este ponderea de contracte atribuite acestei firme. Totuși, cred că la mijloc este o neînțelegere. Este suspect să apară astfel de suspiciuni“, a spus Csaba. Acesta a declarat că „marea majoritate“ a celor 300 de lucrări derulate în prezent de ANAR în întreaga țară au fost atribuite prin licitație publică. „La fiecare dintre aceste licitații au participat șapte-opt, chiar și 12 firme, și nu avem cazuri în care rezultatele să fi fost contestate. De aceea mi se pare suspect, trebuie să fie o neînțelegere“, a mai spus David Csaba.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.