Acasă Actualitate Mirel Palada și institutul acestuia, SocioPol, luați la pachet de Ponta la...

Mirel Palada și institutul acestuia, SocioPol, luați la pachet de Ponta la guvern

DISTRIBUIȚI

În urmă cu numai câteva zile, Ponta schimba purtătorul de vorbe al Palatului Victoria. După aproape de un an de bâlbe și neprofesionalism total, Andrei Zaharescu, a fost trimis la relaxare în însorita Africa de Sud. În locul său, Ponta a adus un sociolog cu un trecut încurcat și la fel de pătat de imaginea lui Felix Voiculescu ca și predecesorul său, adică pe Mirel Palada. Asta nu ar fi nimic pe lângă faptul că Ponta a dat drumul la o serie de sondaje manipulatoare făcute SocioPol, un institut de sondare creat de Palada după despărțirea de CCSB-ul (Compania de Cercetare Sociologică și Branding) al cărui acțiuni au fost vândute lui Felix. Așadar, chiar în ziua când aparea ultimul sondaj al SocioPol legat de personalitățile politice din România, Palada era uns ca purtător de vorbe al Palatului Victoria. Dar mai bine să vedem ce rezultate i-au ieșit SocioPol-ului pe ultimul sondaj. Conform sondajului publicat pe 18 octombrie, cel mai bine plasat politician român este Victor Ponta cu 42% din opțiunile românilor. El este urmat de un alt pesedist vopsit, Sorin Oprescu, un tip fără absolut nicio priză la public în afară Bucureștiului. În același sondaj al SocioPol, președintele Traian Băsescu este depășit net de pușcăriașul Gigi Becali, diferența fiind de 25% la 35%. Când vine vorba de partide, pentru PSD ar vota aproape unul din doi români. Așa că ultimul sondaj arată că 43% dintre români ar alege PSD, chiar și după unele evenimente majore de erodare a capitalului politic precum eutanasierea câinilor vagabonzi, lobby-ul lui PSD-ului lui Ponta pentru exploatarea de la Roșia Montană sau cele 22 de noi taxe aplicate românilor în ultimul an. Dreapta parlamentară din România nu ar acumula nici măcar cât PSD, cu un scor de 35% (PNL – 20% și PDL – 15%).

Obrazul subțire, cu sondaje prefabricate se ține

Mai mult, SocioPol-ul lui Palada a dat pe piață rezultatele acestui sondaj care relevă un conflict de interese grosolan din partea fostului analist TV care până nu demult ne inunda ecranele televizoare. Evident, o obiectivitate demnă de invidiat. Conform C.V.-ului afișat pe site-ul profesional LinkedIn, Palada este în solda lui Ponta din luna septembrie, atunci când chipurile ar fi părăsit SocioPol. Cu toate că cifrele fantasmagorice evidențiate în ultimul sondaj al acestui institut de sondaj denotă o atitudine mai degrabă părtinitoare. Anterior, Palada ocupa  funcția de consilier al premierului pe probleme de strategii guvernamentale, slujbă primită luna trecută. În perioada 1991-1995 a urmat studiile Facultății de Matematică, pe care le-a întrerupt în favoarea celor de la Facultatea de Sociologie (1995-1999). Între 2000 și 2003 a lucrat pentru departamentul de cercetare și dezvoltare al Media PRO, iar apoi a fost director de cercetare la Centrul Național Media, unul din grupurile mass-media private din România (Național TV, N24, Favorit TV), până în 2006. Mirel Palada este fondatorul și Directorul General al Companiei de Cercetare Sociologică și Branding (CCSB), ce oferă servicii de cercetare și consultanț?ç?¢ în media și politică.

Jonglerii manipulatoare pentru Felix

Pe lângă apariții pe sticlă, frecvente în special la televiziunile de casă ale PSD-ului, Mirela Palada s-a făcut remarcat în vara acestui an când fostul director general CCSB, Mihai Motoc, cu care de altfel a pus bazele acestui institut, a declarat că Felix Voiculescu îi presa pe angajații săi cu metode folosite de fosta Securitate.  Motoc a fost asociat al Cameliei Voiculescu la institutul de sondare a opiniei publice CCSB. „Pe hârtie era trecută Camelia Voiculescu, dar toate negocierile le-am făcut cu Dan Voiculescu. De vreo două ori, rezultatele unor sondaje comandate de PC au plecat de la noi cu niște cifre și la Antena au fost date altele. Pe traseu, cel mai probabil la partid, au fost schimbate. Voiculescu ne cerea să micșorăm cifrele de încredere în Traian Băsescu, în PDL sau la exit–poll-uri, însă noi le dădeam corect. Dacă nu le dădeam corect, ne pierdeam clienții, iar Voiculescu nu băga bani în firmă. Uneori aduceam noi bani, de acasă. Asocierea cu Voiculescu însemna să faci bani pentru el, iar el să nu dea nimic" relata în presa centrală Motoc, fostul partener al lui Palada la CCSB despre ceea ce le cerea Felix Voiculescu.

Descendență nucleară

Despre cocoțarea lui Palada în această funcția s-a comentat și pe blog-ul europarlamentarului Monica Macovei. Unul dintre comentatori scrie că acesta este fiul lui Nicolae Palada, un personaj din comuna Telega, județul Prahova, care s-a aflat în marja unor investigații privind depozitatea ilegală a unor deșeuri nucleare pe fundul unui lac din această zonă. Lacul aparținea acestui Nicolae Palada. „Prin 1992, Palada a cumpărat acest loc, pe care se afla și lacul și a încercat să-l transforme în sediu general al firmei sale care avea domeniul de activitate construcțiile civile. A început să niveleze solul cu buldozere. A împrejmuit locul cu un gard des, de lemn. Zi și noapte se auzeau mașinile lucrând. Ceea ce nu a cercetat Nicolae Palada, înainte de a se apuca de munca, a fost structura subsolului. Sub pășunea comunală se ascundea un imens bloc de sare, pe care Palada l-a descoperit abia în momentul când a încercat să acopere unul dintre cele două lacuri cu pământul dealului care îl înconjura. Întregul deal începea să o ia la vale”, scria ziarul ZIUA în 1999. Până acum, Palada nu a făcut declarații publice dar probabil îl așteaptă o carieră strălucită, așa cum s-a întâmplat și cu Liviu Voinea, cel care poza în analist financiar independent pe la televiziile lui Felix pentru ca mai apoi să ne introducă mai bine de 20 de taxe în mai puțin de un an. Totul după modelul stângist „suedez” și al statului asistențial incompatibil cu sărăcia în care se scaldă România. Dar acești băieți deștepți sunt antrenați pentru succes iar slugărnicia pe lângă papucul stăpânului îi propulsează peste noapte în funcții la care nici nu visează.

Dragoș Stănculescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.