Acasă Actualitate Motivarea arestării lui Beuran: există probe că inculpatul a comis fapta

Motivarea arestării lui Beuran: există probe că inculpatul a comis fapta

DISTRIBUIȚI

Tribunalul Bucureşti a decis vineri ca medicul Mircea Beuran să fie arestat pentru 30 de zile la domiciliul său din Ciolpani. Medicul este acuzat de procurori de luare de mită. În motivarea arestării la domiciliu se arată că există înregistrări cu medicul Beuran în care acesta recunoaşte că a primit mita.

Motivarea anonimizată poate fi citită la motivare-beuran

„Se va observa și gravitatea faptei săvârşite, constând în „vânzarea” unui post de …de către însuși cel care … și care ar fi trebuit să aibă, mai mult decât oricine, criterii care privesc exclusiv performanța, iar nu „vânzarea-cumpărarea”, contra unor sume de bani, a posturilor în mediul universitar (și, lato sensu, în domeniul medical). O astfel de practică, a „vânzării” posturilor, are ca efect angajarea în sistemul universitar și medical a unor persoane fără o înaltă pregătire, rezultând mai apoi o slabă calitate a actului medical. Gravitatea faptei trebuie să aibă drept consecință un răspuns pe măsură, pentru ca persoanele care doresc accesarea unui post să știe că singura cale în acest sens este performanța. A proceda altfel, înseamnă a întreține iluzia celor care doresc să dobândească un post (în special tinerii absolvenți) că pot exista căi alternative (dacă nu exclusive) de obținere a acestor posturi, în sensul „cumpărării” acestora. Nu întâmplător, poate, un număr alarmant de tineri (inclusiv absolvenți ai instituțiilor de medicină) au ales să părăsească țara, indicând corupția drept principală cauză a acestui „exod”. Că un post se cumpără, de cele mai multe ori, pe bani, o dovedește și cazul de față. Constatăm, de asemenea, că suma care a constituit obiectul „tranzacției” este una considerabilă: ….”, se arată în motivare.

„De altfel, nici după discuția (finală și definitorie) din ….2020 (înregistrată în mediul ambiental), în care a recunoscut primirea mitei, inculpatul nu a înțeles să restituie imediat cei …, prețul „vânzării” postului, ci a continuat să îi ofere „speranțe” denunțătoarei. Trebuie remarcat, cu privire la această discuție ambientală, că inculpatul, în mod condamnabil, s-a prevalat de propria turpitudine și i-a spus denunțătoarei, după ce acesta i-a cerut restituirea sumei (de …) privind mita, că… finalizând discuția cu exprimarea … Se observă faptul că, prin ultima remarcă, inculpatul își folosește ascendentul profesional asupra martorei denunțătoare și sugerează posibilitatea de a încheia toate relațiile de colaborare cu aceasta (într-un mod nefavorabil acesteia, câtă vreme inculpatul era și coordonatorul lucrării de doctorat al martorei). Fapta inculpatului este cu atât mai condamnabilă, în contextul corupției din domeniul medical/universitar, cu atât mai mult cu cât nivelul (ridicat) de salarizare al unui medic ar trebui să aibă corespondent în integritatea acestuia”, au reținut judecătorii din referatul procurorul DNA.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.