Acasă Actualitate Năstase rămâne cu pedeapsa de patru ani de închisoare

Năstase rămâne cu pedeapsa de patru ani de închisoare

DISTRIBUIȚI

Adrian Năstase a scăpat, cel puțin deocamdată, de sporul de pedeapsă pe care îl cereau procurorii la judecarea contopirii pedepselor, astfel încât va executa pedeapsa deja stabilită în dosarul ”Zambaccian”, de 4 ani de închisoare. Există însă și o condiție, ca decizia de astăzi a magistraților Tribunalului București să fie menținută și la Curtea de Apel București

Instanța Tribunalului București care a judecat comasarea pedepselor de patru ani și, respectiv, de doi ani de închisoare primite de Adrian Năstase în dosarele „Zambaccian” și „Trofeul calității” a respins astfel cererea Direcției Naționale Anticorupție de aplicare a unui spor de pedeapsă de un an.

 

Prin decizia de joi, instanța a decis să scadă din pedeapsa de patru ani perioada în care Năstase a stat în penitenciar, respectiv din 20 iunie 2012 până în 18 martie 2013 și din 6 ianuarie până în prezent.

Totodată, Tribunalul București a dispus ca, după terminarea executării pedepsei, Năstase să aibă mai multe interdicții, pe o perioadă de cinci ani.

Dacă pedeapsa în urma contopirii va rămâne de patru ani (48 de luni), Năstase ar putea cere liberarea condiționată după 16 luni. El are dreptul să ceară liberarea condiționată după ispășirea unei treimi din pedeapsă dat fiind că are peste 60 de ani, preciza atunci pentru unul din avocații săi, Viorel Roș. Ținând cont că a executat deja opt luni de închisoare din pedeapsa de doi ani în dosarul „Trofeul calității”, Năstase ar putea cere liberarea condiționată după opt luni.

 

Decizia de astăzi nu este definitivă, aceasta putând fi contestată de procurori la Curtea de Apel București. La ultimul termen de judecată, din 28 aprilie, DNA a cerut ca la pedeapsa lui Adrian Năstase, de patru ani de închisoare, să se adauge un spor de un an, iar acesta să execute cinci ani de închisoare, după comasarea celor două sentințe din dosarele „Trofeul calității” și „Zambaccian”.

Adrian Năstase spunea atunci că s-a gândit, la un moment dat, să renunțe la cetățenia română, arătând că justiția i-a oferit un concept de „moarte civilă”, întrucât prin pedeapsa complementară i s-a interzis să mai candideze timp de cinci ani dupe executarea condamnării.

Avocații au depus atunci la instanță CV-ul lui Adrian Năstase, pentru a demonstra faptul că fostul premier nu are nevoie de un sport de pedeapsă pentru a fi reeducat. Apărătorii fostului premier au punctat faptul că în dosarele „Trofeul calității” și „Zambaccian”, condamnările au fost orientate către minimum de pedeapsă pentru faptele de care Adrian Năstase a fost acuzat de procurori.

Avocații lui Năstase au mai spus că fostul premier a executat deja 266 de zile din pedeapsa de doi ani de închisoare primită în dosarul „Trofeul calității”, astfel că scopul pedepsei a fost îndeplinit.

Avocații lui Năstase au introdus, în 23 ianuarie, la Tribunalul București, cererea de contopire a pedepselor primite de clientul lor în dosarele „Trofeul calității” și „Zambaccian”.

 

Instanța supremă i-a condamnat în 6 ianuarie, în dosarul Zambaccian, pe Adrian Năstase la patru ani de închisoare cu executare, pe soția acestuia, Dana Năstase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, la patru ani cu executare. Adrian Năstase a fost încarcerat în aceeași zi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.