Acasă Actualitate Nicușor Constantinescu, judecat pentru abuz de funcție și nerespectarea deciziilor din procese

Nicușor Constantinescu, judecat pentru abuz de funcție și nerespectarea deciziilor din procese

DISTRIBUIȚI

 

Președintele Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, a fost trimis în judecată, sub control judiciar, în dosarul în care este acuzat că a împiedicat efectuarea unor controale ale Curții de Conturi și că nu a respectat dispozițiile legale care îl obligau să procedeze la emiterea, respectiv la prelungirea a 11 certificate de urbanism și a autorizațiilor de construire a unor centrale și generatoare eoliene.

 

Alături de Constantinescu va mai fi judecat la Tribunalul București și Adrian George Gâmbuțeanu, director general al Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri Constanța

 

În rechizitoriu, procurorii au reținut că inculpatul Gâmbuțeanu, cu sprijinul lui Nicușor Constantinescu, a refuzat, în mod repetat, să pună la dispoziția Curții de Conturi documentele necesare efectuării controlului de specialitate programat în anii 2011, 2012 și 2013.

 

Procurorii DNA îl acuză pe Constantinescu de complicitate la 3 infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice cu obținerea de foloase necuvenite și 21 de infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu obținerea de foloase necuvenite, iar pe Gâmbuțeanu de complicitate la comiterea acelorași infracțiuni.

 

„Astfel, efectuarea consecutivă a trei controale pe care Curtea de Conturi le avea programate conform planului de activitate nu a mai fost posibilă. În această modalitate, a fost practic blocată activitatea Curții de Conturi în raport cu regia locală menționată, Curtea de Conturi aflându-se în imposibilitatea de a-și îndeplini principala atribuție, respectiv verificarea modului în care au fost utilizate resursele financiare publice”, se arată într-un comunicat al DNA.

 

Controalele programate în anii 2012 și 2013, menționează DNA, nu s-au putut efectua din cauza atitudinii inculpatului Gâmbuțeanu, precum și a dispozițiilor exprese ale președintelui CJ Constanța, prin rezoluții cu textul „nu sunt de acord”, aplicate pe adresele întocmite de RAJDP Constanța, fără a invoca vreun argument care să justifice această poziție.

 

În perioada 2007-2014, Nicușor Constantinescu nu a respectat dispozițiile legale care îl obligau să procedeze la emiterea, respectiv la prelungirea a 11 certificate de urbanism și a autorizațiilor de construire a unor centrale și generatoare eoliene, solicitate de două societăți comerciale.

 

„Mai mult decât atât, după ce instanțele judecătorești au dispus prin 9 hotărâri definitive, pronunțate în perioada 2008 — 2011, ca președintele CJ Constanța să procedeze la emiterea documentelor respective, acesta a refuzat punerea în executare a hotărârilor prin care era obligat să-și îndeplinească atribuțiile de serviciu. Prin aceleași hotărâri, s-a dispus ca președintele CJ Constanța să plătească o amendă civilă pentru fiecare zi de întârziere, însă Nicușor Constantinescu a continuat să nu își execute obligațiile impuse de către instanța de judecată. Toate demersurile de a obține executarea silită a obligațiilor președintelui CJ Constanța au rămas fără efect, inclusiv din cauza refuzului organelor fiscale de a executa penalitățile, astfel încât Nicușor Constantinescu a lipsit practic de conținut drepturile părții vătămate, în ciuda recunoașterii acestora în mod repetat pe cale judecătorească”, se mai spune în comunicat.

 

Șeful CJ Constanța, cercetat sub control judiciar, a formulat mai multe cereri succesive prin care a solicitat încuviințarea părăsirii teritoriului României pentru a se deplasa în Statele Unite ale Americii în vederea efectuării unei intervenții chirurgicale. Cererile au fost admise prin ordonanțele din datele de 3 aprilie, 23 aprilie, 16 mai și 20 mai și i s-a încuviințat părăsirea teritoriului României până la 5 iunie.

 

DNA menționează că Nicușor Constantinescu face și obiectul altor două dosare penale, pentru infracțiuni similare, dintre care unul a fost trimis spre judecare de Serviciul teritorial Constanța, iar altul se află în curs de instrumentare la același serviciu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.