Acasă Actualitate Noua pacienti au ars, incendiati de un schizofrenic, in Spitalul Sapoca

Noua pacienti au ars, incendiati de un schizofrenic, in Spitalul Sapoca

DISTRIBUIȚI

– Singurii supraveghetori ai pacientilor, doi infirmieri, se aflau, in momentul incendiului, intr-un alt salon, unde ajutau o asistenta medicala sa faca o injectie

– Intre timp, noua pacienti ardeau laolalta cu bolnavul care a dat foc salonului, urland de durere

– Pentru ca ferestrele salonului erau protejate cu gratii, iar usa fusese blocata de incendiator cu un pat, interventia supraveghetorilor a fost extrem de dificila

– Noua dintre pacienti au fost internati in Spitalul Judetean Buzau, cu arsuri de gradul III si IV, patru dintre ei fiind in stare foarte grava

– Desi directorul Spitalului Sapoca, dr. Mihai Ovidiu, considera ca nimeni nu este responsabil pentru acest incident, Ministerul Sanatatii a dispus efectuarea unei anchete prin care sa se stabileasca vinovatii si sanctiunile care vor fi aplicate

– In Spitalul de neuropsihiatrie Sapoca sunt internati si bolnavi mintal care au comis infractiuni si se afla sub incidenta articolului 114 din Codul penal

-Crematoriul-

In noaptea de marti spre miercuri, 10 bolnavi de la Spitalul clinic de neuropsihiatrie Sapoca din Buzau au suferit arsuri, dupa ce un tanar schizofrenic a blocat accesul in salonul in care erau internati si a provocat un incendiu. Pentru ca era destinata bolnavilor psihotici, care au manifestari violente, incaperea avea gratii la geamuri, astfel incat cei blocati in interior nu au avut pe unde fugi, arzand ca intr-un crematoriu.

Directorul spitalului, doctorul Mihai Ovidiu, ne-a declarat ieri ca in momentul in care a fost declansat incendiul cei doi supraveghetori se aflau intr-un alt salon, unde ajutau o asistenta medicala sa faca o injectie unui pacient -nervos-. Alertati de urletele pacientilor blocati in salonul cuprins de flacari, cei doi supraveghetori, ajutati de alti membri din personalul spitalului, au reusit cu greu sa sparga usa si au chemat pompierii. Intre timp, au incercat, cu galeti cu apa si cu extinctoare, sa stinga singuri focul.

Ajunsi cu promptitudine la fata locului, in jurul orelor 23.30, pompierii militari au actionat aproximativ o jumatate de ora, timp in care au evacuat 20 de persoane. Noua dintre pacienti au fost transportati la Spitalul Judetean Buzau, cu arsuri de gradul III si IV, precum si afectiuni ale cailor respiratorii. Patru dintre bolnavi sunt in stare grava, intrucat au suferit arsuri pe aproximativ jumatate din suprafata corpului.

Ancheta

Conducerea Ministerului Sanatatii si Familiei a dispus declansarea unei anchete in cazul incendiului provocat, in noaptea de marti spre miercuri, de un pacient al Spitalului Sapoca din Buzau, in urma caruia 10 bolnavi au suferit arsuri de diferite grade si mai multe bunuri ale unitatii au fost distruse.

Potrivit unui comunicat al ministerului, cei 10 pacienti, care au fost internati la Spitalul Judetean Buzau, au arsuri de gradele III si IV pe suprafete corporale cuprinse intre 15 si 50-60%.

Ancheta urmareste stabilirea circumstantelor care au favorizat producerea incendiului, a persoanelor vinovate, precum si sanctiunile care vor fi aplicate in functie de responsabilitatile personalului. De asemenea, vor fi stabilite masuri pentru prevenirea aparitiei unor alte situatii de acest gen.

Ministerul a dispus, totodata, asigurarea de urgenta a asistentei si a medicamentelor necesare bolnavilor care au suferit arsuri, inclusiv, daca este cazul, intr-o unitate medicala de rang superior. (E.C.)

-Piromanul- si-a omorat mama

Autorul incendiului, Sabin Vatui, este un tulcean in varsta de 24 de ani care, in urma cu cativa ani, si-a omorat mama. El a suferit doar leziuni usoare, care nu au necesitat internarea. Conducerea spitalului Sapoca a inceput investigatiile pentru a descoperi ce a generat aceasta manifestare a pacientului.

Spitalul Sapoca este unitate sanitara cu profil unic – psihiatrie, in care sunt internati si bolnavi mintal care au comis infractiuni si se afla sub incidenta articolului 114 din Codul penal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.