Acasă Actualitate Nu avem 14.000 de legi neconstituționale, ci 564

Nu avem 14.000 de legi neconstituționale, ci 564

DISTRIBUIȚI

În ultimele zile, în presă se vehicula că ar fi 14.000 de acte normative declarate neconstituționale. Pentru corecta informare a opiniei publice asupra rezultatelor activităţii sale, Curtea Constituţională a făcut un bilanț: 

În cei 24 de ani de existenţă (30 iunie 1992 – 9 mai 2016), Curtea Constituţională a primit cca 34.900 sesizări; dintre acestea, 25.600 de dosare, reprezentând două treimi (73,3%) din totalul sesizărilor primite, s-au înregistrat doar în decursul ultimilor 9 ani (2007-2016).

În exercitarea atribuţiilor sale de control, Curtea Constituţională a pronunţat un număr de 17.100 de decizii, hotărâri şi avize, dintre care mai mult de o treime au fost date în perioada 2010-2016.

(Obs. Sunt mai puţine decizii decât dosare,având în vedere conexarea dosarelor cu acelaşi obiect).

Cele 564 decizii de constatare a neconstituţionalităţii reprezintă, în medie, 3,3% din totalul celor pronunţate în cadrul controlului de constituţionalitate începând cu primul an de activitate a Curţii Constituţionale (1992). Aproape jumătate dintre acestea (213 decizii) au fost pronunţate numai în ultimii 6 ani.

Indiferent de soluţia pronunţată: de admitere (neconstituţionalitate integrală sau parţială, inclusiv deciziile cu rezervă de interpretare) sau de respingere,  TOATE actele Curţii (decizii, hotărâri, avize) sunt publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, dar pot fi consultate şi pe pagina de internet a Curţii, la adresa www.ccr.ro,  prin meniul amplasat în header-ul paginii de Internet (CAUTARE DOSARE, DECIZII, HOTARARI, AVIZE), potrivit instrucţiunilor afişate (Îndrumar de cautare) şi în baza unor criterii specifice.    

Tot pe pagina de internet, secţiunea „Publicaţii şi statistici. Implementarea deciziilor Curţii Constituţionale”, sunt afişate – periodic – informaţii privind stadiul de transpunere în legislaţie a deciziilor de neconstituţionalitate pronunţate începând cu anul 2009.

Ca atare, informaţia vehiculată în anumite medii (în sensul că ar exista 14.000 de acte normative neconforme cu deciziile CCR) nu corespunde realităţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.