Acasă Actualitate Nu e păcăleală! 1 aprilie vine cu scumpiri și taxe noi

Nu e păcăleală! 1 aprilie vine cu scumpiri și taxe noi

DISTRIBUIȚI

În lipsa unei strategii coerente care să producă mult așteptata creștere economică , guvernul Ponta II ne oferă drept alternativă scumpiri pe bandă rulantă și taxe noi, toate asezonate cu disponibilizări și concedieri masive. Astfel, după valul de scumpiri de la începutul anului, românii sunt obligați de guvern să bage din nou mâna adânc în buzunar pentru a face față noilor majorări de prețuri și taxelor care se aplică începând de luni, 1 aprilie. ?ê?£i aceasta nu e o păcăleală. Este politica guvernului Ponta.
Cei mai afectați de noile scumpiri sunt fumătorii, având în vedere că vorbim de o creștere de preț de aproape 40 de bani pentru un pachet de țigări. Prețul mediu al unui pachet de țigări va urca astfel de la 11,93 lei până la 12,32 lei din cauza majorării accizelor impuse de stat pentru tutun. 
Asta înseamnă că, lunar, un fumător va scoate din buzunar cu aproape 12 lei mai mult decât până acum, dacă fumează un pachet de țigări pe zi. Guvernul a decis recent sa decaleze cu trei luni calendarul de creștere a accizelor la țigarete, astfel încât majorarea sa fie aplicata în fiecare an de la 1 aprilie, nu de la 1 iulie ca în prezent, procedura care sa fie menținută pana în anul 2017 inclusiv, pentru a genera încasări suplimentare la buget.
?ê?£i acciza la bere va creste de la 1 aprilie de la 0,748 euro/hl/1 grad Plato la 0,8228 euro și de la 0,43 euro la 0,473 euro în cazul producătorilor independenți cu o capacitate de producție anuală ce nu depășește 200.000 de hectolitri. La fel ca și în cazul țigaretelor, consumatorii vor fi cei care vor resimți în buzunarul lor această majorare de accize."Măsura de creștere a accizei afectează în mod direct consumatorul, întrucât pe fondul contextului economic dificil, piața berii nu poate susține această modificare a accizei cu 10%. Producători sau autorități fiscale, trebuie sa ne gândim întotdeauna la ce își pot permite oamenii, pentru ca taxarea este o decizie care ii afectează direct", a explicat Constantin Bratu, directorul general al asociației Berarii României.
Pașapoartele vor deveni și ele mai scumpe, de la 1 aprilie, odată cu creșterea taxei de emitere a acestor documente. Explicația este aceea că, de luni, Compania Națională „Imprimeria Națională“(CNIN) va percepe tarife crescute pentru blanchetele pașapoartelor. Astfel, pentru un pașaport simplu temporar, cetățenii români vor plăti 100 de lei, în loc de 84 de lei, în timp ce pentru pașaportul electronic prețul va fi de 270 de lei în loc de 244 de lei.
?ê?£i taxele pentru traversarea podului de la Giurgeni și a celui de la Cernavodă vor fi mai mari. Cu un leu pentru autoturisme. Astfel, pentru traversarea podului de la Giurgeni se va plăti 11 lei și 13 în cazul celui de la Cernavodă.
Pentru camioane, tarifele vor fi cu până la 11 lei mai mari. Trebuie menționat că taxele au mai fost majorate și în prima lună a acestui an.

Intră în vigoare și taxa de spitalizare

Din luna aprilie, românii vor plăti și mult disputata  taxă pentru spitalizare. Conform deciziei Ministerului Sănătății, pacienții vor plăti începând cu luna aprilie a acestui an o sumă cuprinsă între 5 și 10 lei, pentru serviciile de spitalizare, cu excepția celor de urgență.  Taxa va fi plătită o singură dată, la momentul externării din spital. Coplata a fost introdusă în contractul-cadru privind condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2013-2014. Coplata va fi încasată pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare continuă, în secțiile sau compartimentele cu paturi din unitățile sanitare aflate în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate.  Serviciile medicale spitalicești, acordate în regim de spitalizare continuă, pentru care se încasează coplata sunt cele prevăzute în pachetul de servicii medicale de bază și în pachetul de servicii ce se acordă persoanelor care se asigură facultativ.
Excepție fac serviciile medicale spitalicești acordate în secțiile sau compartimentele de îngrijiri paliative, internările obligatorii pentru bolnavii psihic și cele dispuse prin ordonanța procurorului pe timpul judecării sau urmăririi penale, precum și serviciile acordate pacienților care necesită asistență medicală spitalicească de lungă durată (ani) și pentru serviciile acordate pacienților pentru care criteriul de internare este urgența.
Categoriile de asigurați scutite de coplată fac dovada acestei calități cu documente eliberate de autoritățile competente că se încadrează în respectiva categorie, precum și cu documente și, după caz, declarație pe proprie răspundere că îndeplinesc și condițiile privind realizarea sau nu a unor venituri.

Scumpirile din aprilie le continuă pe cele din ianuarie

Scumpirile ce se vor aplica de la 1 aprilie nu reprezintă o noutate pentru cabinetul Ponta II. Deși în vremea când se aflau în opoziție reprezentanții USL plângeau de dimineața până seara pe umerii românilor care nu mai făceau față scumpirilor, odată ajunși la putere au aplicat practic tactica pârjolirii buzunarelor cetățenilor. Astfel, de la 1 ianuarie 2013, romanii plătesc mai mult pentru factura la lumină, pentru factura la gaze, dar și pentru  asigurările de sănătate și pentru motorina.
Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunțat o majorare cu 10% a prețului la energia electrica începând cu 1 ianuarie 2013, ca urmare a creșterii costurilor de producție și a ajutorului acordat producătorilor de energie regenerabilă. De la 1 ianuarie 2013, costurile pentru energia electrică sunt de 175,7 lei/MWh.
Astfel, pentru o factură lunară medie de 40 de lei, românii plătesc mai mult cu 4 lei, conform estimărilor făcute de oficialii ANRE, care precizează că, de la 1 iulie, prețul la curent va creste din nou, de data aceasta cu 2%. Prin urmare, românii vor plăti în acest an cu 12% mai mult pentru energia electrică, asta dacă nu vor interveni și alte majorări neprevăzute încă de guvern.
De asemenea, în 2013, factura la gaze se majorează  cu 10%, scumpirea realizându-se  în doua etape.
Oficialii ANRE au anunțat că, în 2014, prețul gazelor va creste din nou, cu aproape 10%, astfel ca majorarea totala operata în acești doi ani va fi de 19,4%. Singura șansă ca prețurile la gaze și curent să nu crească în următorii ani ar fi exploatarea resurselor de petrol și gaze din Marea Neagra, precum și a gazelor de șist.
Gazele se scumpesc și pentru companii, cu 5% în aprilie și cu 2% în octombrie, nefiind exclusă astfel posibilitatea ca scumpirile să se reflecte în prețurile produselor finite, așa cum se întâmplă de obicei..
Costuri indirecte pentru buzunarele consumatorilor pot fi generate și de noul sistem de taxe pentru companiile din sectorul energetic, respectiv introducerea unor taxe speciale pentru distribuitorii și transportatorii de gaze, pentru exploatarea resurselor naturale și supraimpozitarea veniturilor suplimentare rezultate din dereglementarea prețului gazelor naturale.
Dincolo de aceste scumpiri, executivul  a avizat la începutul anului și  creșterea accizelor la motorina , de la 374 euro/tona la 391 euro/tona. Evident toate aceste scumpiri se reflectă în prețurile produselor pe care le achiziționează românii.
Tot în acest an a avut loc și  majorarea taxelor și impozitelor locale cu inflația cumulată pentru perioada 2010-2012, reintroducerea taxei de prima înmatriculare sub forma unui timbru de mediu, obligativitatea Cardului Electronic de Asigurări de Sănă­tate, precum și scumpirea poliței RCA.Iar până la începutul lunii iulie, Guvernul intenționează să majoreze impozitele pentru persoanele fizice care utilizează imobilele din proprietate pentru activități comerciale.
Niciuna dintre scumpirile și taxele menționate mai sus nu s-au regăsit în programul de guvernare prezentat de USL în campania electorală pentru a obține voturile românilor.

În schimb, la învestire, guvernul

Ponta 2 promitea, prin programul de guvernare, scăderea taxei pe valoarea adăugată la 19 la suta, precum și un impozit diferențiat, în praguri de 8%, 12% și 16%. Nu în ultimul rand, se prevede reducerea contribuțiilor sociale plătite de angajatori cu 5%, astfel încât aceștia să poată, eventual, majora salariile .Despre aceste promisiuni nu s-a mai auzit nimic și, prin urmare, nu vor fi de ajutor pentru suportarea scumpirilor ce vor avea loc în 2013.

Iulia Nueleanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.