Acasă Actualitate Nu numai medicii și asistentele au plecat; suntem singura țară din UE...

Nu numai medicii și asistentele au plecat; suntem singura țară din UE în care educația se face cu necalificați

DISTRIBUIȚI

Politicienii români au avut grijă să-și facă salarii nesimțite pentru ei, neveste, amante și copii, iar Sănătatea și Educația le-au distrus an după an.
În unitățile de învățământ din România, în acest an școlar, 2017-2018, la catedră au ajuns 4.500 de cadre didactice necalificate. România este singura țară din Uniunea Europeană în care există titulatura de necalificat în sistemul educațional. Motivul: tinerii performanți, cu dăruire și formare de specialitate, nu vor să predea în școlile din țară din cauza salariilor mult prea mici sau pentru că nu sunt motivați sub nicio formă să ajungă în fața copiilor pe care să îi ajute să se dezvolte.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ atrage atenția Guvernului României că din cauza salariilor mult prea mici, numărul tinerilor care vor să pășească spre profesia de dascăl este în scădere.

Dacă în anul 2004, la un număr de 4 milioane de copii, existau 343.000 de posturi în educație, în anul 2017, ne confruntăm atât cu scăderea numărului de copii la 3 milioane, dar și cu scăderea numărului de posturi didactice la aproximativ 295.000. În plus, dacă în anul 2005 existau 19.500 de debutanți, în 2017, numărul acestora a ajuns la 16.000.

Lipsa personalului didactic calificat în școlile din România sporește un fenomen pe care nu ni-l dorim: creșterea numărului de necalificați care ajung să predea elevilor. În acest an școlar au fost încadrați 4.500 de angajați necalificați în acest sistem.

‘Ar trebui să facem un simplu exercițiu de imaginație să ne dăm seama cât de gravă este situația din învățământul românesc: gândiți-vă ce ar însemna ca un medic necalificat să intre în sala de operații și să facă o intervenție chirurgicală? Sau un medic necalificat să prescrie medicamente unui bolnav? Ce ar însemna ca un necalificat să instrumenteze un dosar în justiție, un necalificat să stabilească bugetul unei comunități sau un necalificat să conducă un avion sau o locomotivă? Ni se pare revoltător sau absurd. Dacă se acceptă ca în anul 2017 să fie copii care sunt ‘ modelați’ de necalificați, înseamnă că inclusiv România este condusă de persoane ‘fără studii de specialitate’.

Și totuși această situație este permisă exact în sistemul în care copiii ajung să fie lăsați pe mână unor oameni care nu au formarea sau experiența necesară actului educațional.

FSLI consideră că este inacceptabil ca în fața copiilor să ajungă ‘dascăli’ care nu stăpânesc materia pe care o predau, așa cum nu au nici abilitățile psihopedagogice necesare pentru formarea unor caractere.

Am ajuns aici, pentru că ani la rând a fost tolerat acest fenomen. Nimănui nu i-a păsat că un copil poate să pornească în viața lui greșit, chiar din băncile școli. Nu vrem să acuzăm pe niciunul dintre cei 4.500 de angajați, dar acuzăm o boală într-un sistem care ar trebui să performeze.

Schimbarea înseamnă calitate, iar calitate nu poți să ai în niciun sistem, dacă nu atragi oamenii potriviți pentru acest lucru. Cu un salariu lunar de 1.400 de lei, cât are în acest moment un cadru didactic debutant, suntem departe de rezolvarea unei probleme majore. Din păcate, nici perspectiva nu este optimistă.Atâta timp cât prin legea salarizării un profesor debutant va ajunge, ipotetic, în anul 2022 la un salariu net de 2400 de lei, este evident că este posibil să crească numărul ‘șlefuitorilor de suflete și caractere’, fără studii de specialitate. Și atunci se pune întrebarea firească:unde va ajunge această țară?, a declarat președintele FSLI, Simion Hăncescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.