Acasă Actualitate Operaţiunea Comună Terra 2022 – extinsă şi la frontiera cu Ucraina

Operaţiunea Comună Terra 2022 – extinsă şi la frontiera cu Ucraina

DISTRIBUIȚI

Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă, FRONTEX a detaşat în ţara noastră în cadrul Operaţiunii Comune Terra 2022, peste 150 de poliţişti de frontieră, reprezentanţi ai Corpului Permanent al Agenţiei şi ai autorităţilor de frontieră din alte state UE, care vor sprijini autorităţile de frontieră române în derularea misiunilor de supraveghere şi control la frontiera cu Ucraina şi R. Moldova.

Detaliile organizatorice ale operaţiunii au fost discutate de către inspectorul general al Poliţiei de Frontieră Române, domnul comisar şef de poliţie Ivaşcu Victor Ştefan, în cadrul unei întrevederi cu directorul executiv adjunct al Agenţiei Frontex, domnul Lars Gerdes, care a avut loc la sediul inspectoratului general, unde s-au stabilit aspectele operaţionale privind modul de derulare al acestei operaţiuni la graniţa cu Ucraina.

Poliţia de Frontieră Română a solicitat sprijinul Agenţiei FRONTEX pentru extinderea Operaţiunii Comune Terra 2022, desfăşurată în prezent la frontiera cu Serbia, şi la frontiera României cu Ucraina şi R. Moldova, ca urmare a contextului existent în Ucraina, precum şi a faptului că situaţia persoanelor care se prezintă la intrarea în ţară din cele două state se află în dinamică.

Solicitarea are la bază Regulamentul Frontex (Regulamentul nr. 1896/2019 (FRONTEX), art. 37 – Operaţiune Comună), şi are ca scop asigurarea unei securităţi sporite la frontierele externe ale Uniunii Europene.

Agenţia Frontex a răspuns favorabil la apelul Poliţiei de Frontieră Române, urmând să detaşeze în ţara noastră peste 150 de poliţişti de frontieră, reprezentanţi ai Corpului Permanent al Agenţiei şi ai autorităţilor de frontieră din alte state UE (Germania, Cehia, Austria, Danemarca, Finlanda), 60 de camere de supraveghere şi 45 autovehicule de patrulare şi tehnică pentru supraveghere aeriană.

Aceştia vor participa în linia I de control, la misiunile de supraveghere şi control, atât în punctele de trecere, cât şi la frontiera terestră, alături de poliţişti de frontieră români de la sectoarele Poliţiei de Frontieră care au în competenţă graniţa cu Ucraina şi Republica Moldova. Reprezentanţii agenţiei vor acorda sprijin autorităţilor române în gestionarea fluxului de persoane care se prezintă la intrarea în ţară, dar şi un schimb eficient de experienţă între poliţiştii de frontieră europeni.

Informaţii de background

Operaţiunea comună Terra 2022 organizată de Agenţia Frontex se derulează în 12 state membre ale UE şi acoperă 62 de puncte de trecere a frontierei, durata de implementare a acesteia fiind de un an, începând cu 26 ianuarie 2022. În total, peste 450 de ofiţeri de Corp Permanent din 28 de ţări UE şi Schengen sprijină autorităţile naţionale în gestionarea frontierelor.

Scopul operaţiunii este de a întări controlul la frontierele terestre ale UE, de a sprijini ţările în gestionarea situaţiilor înregistrate la frontieră şi de a consolida securitatea internă a UE. Un alt obiectiv al operaţiunii este creşterea cooperării dintre statele membre participante.

Detalii cu privire la Operaţiunea Terra 2022: https://frontex.europa.eu/media-centre/news/news-release/frontex-launches-new-land-operation-WvWFMr

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.