Home Actualitate Oprescu a dat ilegal banii PMB pe mâna lui în 2008 iar...

Oprescu a dat ilegal banii PMB pe mâna lui în 2008 iar acum a fost reținut

DISTRIBUIŢI

Procurorii DNA l-au retinut, duminica seara, pe directorul Direcției economice din Primaria Capitalei, Mircea Constantinescu, în dosarul privind mita luata de Sorin Oprescu. Activitatea lui Constantinescu a început în Primăria Capitalei în 2008, printr-o decizie ilegală a lui Oprescu.

În august 2008, ziarul CURENTUL dezvăluia că „Sorin Oprescu a încălcat Legea 215/2001 a administraţiei publice locale (republicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 123/20 februarie 2007). Conform art 83, alin. 3 din respectivul act normativ care guvernează autoritatea publică locală, „primarul general şi viceprimarii municipiului Bucureşti funcţionează şi îndeplinesc atribuţiile prevăzute de dispoziţiile prezentei legi pentru primarii şi viceprimarii comunelor şi oraşelor, care se aplică în mod corespunzător”, atribuţiile ce îi sunt conferite prin Legea 215/2001, republicată – în special cele care privesc calitatea sa de ordonator principal de credite – trebuind delegate de drept către unul dintre cei doi viceprimari ai Capitalei.

Există excepţii privind delegarea unor atribuţii, iar acestea sunt stipulate de art. 65 din Legea 215/2001, republicată („Atribuţiile de ofiţer de stare civilă şi de autoritate tutelară pot fi delegate şi secretarului unităţii administrativ-teritoriale sau altor funcţionari publici din aparatul de specialitate cu competenţe în acest domeniu, potrivit legii”), însă acestea nu privesc calitatea de ordonator de credite a primarului.
Cu toate că legea este clară, Sorin Oprescu a emis o Dispoziţie de Primar General (nr. 1202/11.08.2008) prin care i-a delegat calitatea de ordonator de credite unui consilier personal al său, Mircea Octavian Constantinescu, iar viceprimarului Răzvan Murgeanu delegându-i doar atribuţiile.
Astfel, conform dispoziţiei semnată de Oprescu, consilierul său personal, Mircea Octavian Constantinescu, urma să se ocupe de „cheltuielile de personal şi aferente bunurilor şi serviciilor, şi raportările lunare către organele financiare”. Rezultatul acestei şmecherii: Mircea Octavian Constantinescu – care are doar calitatea de personal contractual, devine automat, în perioada vacanţei primarului, şeful suprem al funcţionarilor publici din Primăria Capitalei care au competenţe în zona economică.
Interesant este că amicul lui Oprescu, care va gestiona banii publici ai municipalităţii în perioada cât edilul şef este în vacanţă, nu figurează pe site-ul Primăriei Municipiului Bucureşti ca fiind angajat la cabinetul primarului. În atare situaţie, nici declaraţiile sale de avere şi de interese nu au fost publicate.

Personaj controversat

Conform datelor oficiale, Mircea Octavian Constantinescu a fost cooptat în staff-ul actualului Primar General al Capitalei de către de fostul pesedist Victor Dumitriu, personaj care i-a coordonat campania electorală lui Oprescu şi care a ajuns, între timp, şi el consilier personal. Mass-media a vehiculat informaţia că subordonatul lui Oprescu s-ar afla în atenţia procurorilor şi a poliţiştilor de la Investigarea Fraudelor sub acuzaţia de abuz în serviciu şi deturnare de fonduri, din cauză că în perioada 2001-2004, pe când a fost şef de departament şi director economic al Primăriei sectorului 3 din Capitală, a plătit lucrările la un liceu care se afla situat în sectorul 2, însă Constantinescu a declarat presei că nu are habar de această speţă.
Anterior activităţii de la Primăria Sectorului 3, Mircea Octavian Constantinescu a fost economist la compania Trust Consulting (n.r. – la care Victor Florin Dumitriu era director), înainte de 1989 a lucrat ca agent în turism la Întreprinderea de Turism, Hoteluri şi Restaurante Bucureşti (n.r. – instituţie unde se regăseau o serie de turnători ai Securităţii), iar după 1990 a activat o perioadă în Ministerul Turismului şi ca director la hotelurile Intercontinental şi Athénéee Palace (n.r. – companie la care amicul său Victor Florin Dumitriu deţine acţiuni).”

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.