Acasă Actualitate Oprescu a trădat jurământul lui Hipocrate de dragul lui Iliescu

Oprescu a trădat jurământul lui Hipocrate de dragul lui Iliescu

DISTRIBUIȚI

Președintele Asociației Victimelor Mineriadelor 1990-1991 din România (AVMR), Viorel Ene, a acuzat ieri mai mulți doctori, printre care și Sorin Oprescu, de tratamente inumane aplicate victimelor mineriadelor, în timpul evenimentelor din 1990. Ene a afirmat că Oprescu a dirijat poliția către răniții și victimele minerilor aflați în stare gravă în spitalele bucureștene. Ca urmare, Ene a cerut Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție să îl audieze pe Sorin Oprescu pentru a lămuri circumstanțele participării sale din punct de vedere medical la evenimente din 13-15 iunie 1990.
Asociația Victimelor Mineriadelor 1990-1991 din România (AVMR) nu pierde nicio ocazie de a-l ataca pe fostul președinte Ion Iliescu, responsabil de mineriadele din 1990 și de victimele acestora. AVMR a reacționat dur ieri, după ce candidatul independent la Primăria Generală, Sorin Oprescu, declarase că a îngrijit mineri răniți în timpul evenimentelor din 1990, la care ar fi participat în calitate de medic. "Cine i-a bătut pe minerii pe care pretinde domnul Oprescu că i-a îngrijit? Bucureștenii, studenții, intelectualii bărboși?", au afirmat, pe jumătate amuzați, membrii Asociației, care au depus ieri o plângere penală împotriva unor doctori acuzați că fac parte din cei care au torturat victimele mineriadelor. Plângerea penală cere clarificarea rolului avut de Sorin Oprescu în evenimentele sângeroase din 1990.

Context

Pe 14 iunie 1990, se arată în plângerea depusă de Asociație, grupurile de mineri chemate în București de Ion Iliescu, mobilizate prin intermediul structurilor FSN, "au declanșat o represiune sângeroasă împotriva cetățenilor Bucureștiului". Mulți dintre studenții răniți, a constatat Asociația, au fost interogați cu brutalitate în circa 14 spitale din București și duși apoi la Dispensarele Penitenciarelor Rahova și Jilava, dar și la centrul de detenție de la Măgurele, unde atrocitățile au continuat.

Inuman

AVMR a depus plângere penală împotriva medicului Ciută Mihai, fost Director al Spitalului de Urgență Floreasca, și împotriva altor medici, pentru infracțiunile de subminare a puterii de stat, abuz în serviciu, reținere și arestare nelegală, tortură și genocid. Se pare că Ciută Mihai, în calitate de director, ar fi permis tratamentul inuman al celor aflați în spitale, anchetele fiind dispuse din dispoziția acestuia de către "echipe" de ofițeri și asistente medicale. "În unele cazuri, răniților nu numai că nu li s-au acordat îngrijiri corespunzătoare, dar chiar unii medici au fost cei care au anunțat forțele polițienești care au procedat la anchete și arestări direct din Spitale", au constatat membrii AVMR.

"Doctorul"

Plângerea penală formulată de AVMR constată că doctorii și-au încălcat jurământul hipocratic, tratând impropriu pacienții și refuzând să își decline identitatea și apartenența la unitatea medicală. AVMR face apoi o afirmație șocantă, declarând că există martori oculari care recunosc că Sorin Oprescu este unul din medicii care și-au trădat jurământul. Președintele Asociației Victimelor Mineriadelor, Viorel Ene, a declarat că este martor direct în ceea ce îl privește pe Dr. Ciută, fiind anchetat în interiorul spitalului Floreasca. Ene a afirmat că Oprescu se număra printre cei care dirijau poliția către răniții și victimele minerilor aflați în stare gravă. AVMR a cerut apoi audierea lui Sorin Oprescu de către parchet, pentru a lămuri "circumstanțele participării sale din punct de vedere medical la evenimentele din 13-15 iunie 1990 și la mușamalizarea consecințelor grave ale represiunii ordonate de Ion Iliescu".

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.