Acasă Actualitate Pacienții plătesc din aprilie o taxă pentru spitalizare, Guvernul a introdus coplata

Pacienții plătesc din aprilie o taxă pentru spitalizare, Guvernul a introdus coplata

DISTRIBUIȚI

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a declarat joi pentru MEDIAFAX că s-a aprobat HG privind coplata, pacienții vor da între 5 și 10 lei o singură dată la externare, indiferent de perioada spitalizării, iar medicii de familie vor primi 50% pentru pacienții înscriși pe liste și 50% pentru servicii
Nicolăescu a precizat că în Contractul-cadru privind condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2013-2014 aprobat de Guvern sunt trecute și categoriile de pacienți exceptați de la coplată.
Ministrul Sănătății a mai spus că forma finală a Contractului cadru păstrează plata medicului de familie la 50% per serviciu și 50% per capita, și nu 70% per capita și 30% per serviciu, cum a fost prevăzut în prima formă a proiectului.
Surse oficiale au declarat anterior pentru MEDIAFAX că pacienții vor plăti începând cu luna aprilie a acestui an o sumă modică (coplata), cuprinsă între 5 și 10 lei, pentru serviciile de spitalizare, cu excepția celor de urgență, introducerea taxei fiind aprobată prin hotărâre de guvern.
Taxa va fi plătită o singură dată, la momentul externării din spital.
Coplata a fost introdusă în contractul-cadru privind condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2013-2014, document aprobat în ședința de miercuri a Guvernului.
Conform proiectului prezentat public în luna ianuarie de Ministerul Sănătății, pacienții vor plăti la externarea din spital între 5 și 10 lei pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare continuă, medicii de familie vor primi 70% pentru pacienții înscriși pe liste și 30% pentru servicii, iar ambulatoriu de specialitate va primi cu 50% mai mult.
La acel moment, ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a precizat că nu este vorba să se plătească 5 sau 10 lei pe zi, ci va fi o singura plată, cuprinsă între minimum 5 lei și maximum 10 lei, care se va achita în ziua în care pacientul se externează.
Coplata va fi încasată pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare continuă, în secțiile sau compartimentele cu paturi din unitățile sanitare aflate în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate.
Serviciile medicale spitalicești, acordate în regim de spitalizare continuă, pentru care se încasează coplata sunt cele prevăzute în pachetul de servicii medicale de bază și în pachetul de servicii ce se acordă persoanelor care se asigură facultativ. Excepție fac serviciile medicale spitalicești acordate în secțiile sau compartimentele de îngrijiri paliative, internările obligatorii pentru bolnavii psihic și cele dispuse prin ordonanța procurorului pe timpul judecării sau urmăririi penale, precum și serviciile acordate pacienților care necesită asistență medicală spitalicească de lungă durată (ani) și pentru serviciile acordate pacientilor pentru care criteriul de internare este urgența.
Categoriile de asigurați scutite de coplată fac dovada acestei calități cu documente eliberate de autoritățile competente că se încadrează în respectiva categorie, precum și cu documente și, după caz, declarație pe proprie răspundere că îndeplinesc și condițiile privind realizarea sau nu a unor venituri.
Guvernul a amânat de mai multe ori introducerea coplății în sănătate.
Agenția MEDIAFAX a anunțat însă, în luna ianuarie, că Guvernul a convenit cu Fondul Monetar Internațional să introducă sistemul coplății din primăvara acestui an.

Mihaela Dobrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.