Acasă Actualitate Parlamentul European cere etichetarea originii tuturor tipurilor de carne consumate în UE

Parlamentul European cere etichetarea originii tuturor tipurilor de carne consumate în UE

DISTRIBUIȚI

Parlamentul European a cerut, joi, o etichetare care să indice originea tuturor cărnurilor consumate în UE și a respins argumentul costului invocat de Comisia Europeană pentru a refuza această măsură.
Rezoluția adoptată cu 368 de voturi pentru, 207 împotrivă și 20 de abțineri în ultima zi a sesiunii plenare de la Strasbourg este o dezaprobare a Executivului de la Bruxelles.
Parlamentul European înțelege în acest fel să trimită decizia statelor membre, chemate să se pronunțe cu privire la o astfel de etichetare pentru a calma îngrijorările provocate de fraudele multiple.
"Consumatorii vor să știe exact ce se află în farfuriile lor", a susținut eurodeputata ecologistă franceză Michèle Rivasi.

"Până în prezent, doar carnea de vită beneficia de o etichetare ce indică proveniența animalului. Noi cerem ca toate tipurile de carne – pasăre, porc, oaie, capră – să facă obiectul unei informări mai detaliate, prin etichetarea locului de naștere, de creștere și de sacrificare a animalului, ceea ce Comisia nu propune astăzi", a deplâns ea.
"Comisia Europeană propune reguli minimaliste doar cu mențiunea locului de sacrificare și uneori a locului de creștere … Este inacceptabil! Pentru noi, Comisia Europeană trebuie să își revadă documentul", a declarat la rândul său eurodeputata conservatoare franceză Sophie Auconie (UDI).
Franța este țara cel mai afectată de scandaluri de fraudă privind cărnurile din produsele semipreparate. Dar exasperarea față de inerția Comisiei este generală. "Avem deja aceste reguli pentru carne de vită. Nu văd de ce nu am avea aceleași norme pentru porc, pui, oaie și alte cărnuri de animale", a susținut europarlamentarul laburist britanic Glenis Willmott, care a pregătit rezoluția adoptată joi.
Etichetarea originii cărnii de vită a fost impusă în UE în 2002, după boala vacii nebune care a decimat numeroase bovine în Marea Britanie.
"Acest vot este un semnal pentru a reoferi încredere consumatorilor", a comentat Monique Goyens, directoarea generală a BEUC, organizația europeană pentru apărarea consumatorilor.
"Deputații au auzit vocile a 90 la sută dintre cetățenii europeni care au cerut să știe de unde vin cărnurile pe care le cumpără. Comisia sper să nu rămână surdă la acest apel", a conchis ea.
Comisia Europeană susține că nu a primit mandat pentru a face o propunere de lege și invocă un preț mai mare cu 15 până la 50 la sută pentru industrie, care va fi refuzat de majoritatea statelor membre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.