Acasă Actualitate Pastravaria Ceahlau, condamnata la moarte de trei gatere

Pastravaria Ceahlau, condamnata la moarte de trei gatere

DISTRIBUIȚI


Pastravaria din comuna Ceahlau, unica in tara datorita faptului ca aici este singurul loc unde traiesc mai multe exemplare de lostrita, peste aflat pe cale de disparitie, se afla in pericol. Acesta vine din partea celor cateva gatere amplasate in apropierea albiei paraului Martin, care alimenteaza pastravaria cu apa. Din pacate, inspectorii de la Protectia Mediului nu au luat nici o masura, cu toate ca aceasta situatie dainuie de mai mult timp.

-Este jale ce se intampla acolo-

Situatia in care se afla paraul Martin, sufocat de munti de rumegus care polueaza apa ce alimenteaza Pastravaria Ceahlau, este cunoscuta la nivelul Directiei Silvice Neamt. Responsabilii din cadrul aceste institutii afirma ca au facut nenumarate demersuri, insa situatia nu s-a imbunatatit. -Atat lostrita, cat si pastravul sunt afectate de poluarea de pe paraul Martin. Exista o problema cu gaterele de acolo, care inca nu au disparut, desi am sesizat Inspectoratul pentru Protectia Mediului. Este jale ce este acolo. Depozitele de rumegus sunt asa de mari, ca nu vad cum ar putea fi mutate de acolo. Toate organismele din judet, Inspectoratul pentru Protectia Mediului, Apele Romane au fost sesizate cu privire la ce se intampla acolo. In perioada de vara, cand ploile sunt abundente, debitul paraului creste si spala baza movilelor de rumegus, acesta fiind dus in bazinele pastravariei. In aceste conditii, o mare cantitate de rumegus se depune pe fundul bazinelor. Rumegusul, in afara de faptul ca intra in bronhiile pastravului si ale lostritei, distrugandu-le aparatul respirator, prin descompunere in timp genereaza o substanta foarte toxica. In vara asta au murit doua lostrite, insa nu putem spune cu certitudine ca decesul a fost cauzat de rumegus A fost un complex de factori, turbiditate mare in apa, mal mult, crengi aduse de pe coaste de apa, plus rumegusul si faptul ca in perioada de vara in statiunea Durau vin foarte multi turisti, iar apa menajera de la hotelurile si gospodariile din amonte tot in parau este deversata. Toate astea se amesteca si ajung in bazinele noastre-, a declarat inginerul Doru Balut, din cadrul Serviciului protectie vanatoare si salmonicultura a Directiei Silvice Neamt.

Poluarea, o problema in Ceahlau

Primarul comunei Ceahlau, Costica Schiopu, afirma ca sunt cunoscuti agentii economici care au instalate gatere in apropierea paraului Martin, iar situatia a fost reclamata, dar masurile au intarziat sa apara. -Pastravaria din comuna noastra este unica in tara, prin faptul ca aici se afla in ingrijire lostrita, aceasta salmonida aflata pe cale de disparitie in Romania. Din pacate insa, pastravaria este afectata de poluarea mediului acvatic, prin agresiunea mai multor agenti economici aflati in amonte, cum sunt gaterele care produc rumegus, si chiar prin nefunctionarea statiei de epurare a apei menajere rezultate de la statiunea Durau.

Referitor la necesitatea unei gropi ecologice in comuna Ceahlau, primarul Schiopu a precizat ca exista un proiect care a fost prezentat la Mediu, dar care nu a fost aprobat. -Poluarea mediului la Ceahlau este prima problema pe agenda mea de lucru, ca primar, si a Consiliului Comunal-, a incheiat primarul comunei, care a confirmat faptul ca in 2002 doua exemplare de lostrita existente in bazinele pastravariei Ceahlau au murit din cauza poluarii apei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.