Acasă Actualitate Patriarhia caută explicații pentru dimensiunea faraonică a Catedralei Neamului: reprezintă o necesitate...

Patriarhia caută explicații pentru dimensiunea faraonică a Catedralei Neamului: reprezintă o necesitate liturgică

DISTRIBUIȚI

Odată cu ridicarea Catedralei Neamului au apărut și vocile critice, care acuză Patriarhia că prin această construcție va eclipsa Palatul Parlamentului, având în vedere dimensiunile faraonice ale acesteia .Prin urmare, conducerea Bisericii Ortodoxe Române s-a simțit obligată să ofere câteva explicații pe această temă, invocând  o necesitate liturgică stringentă, deoarece actuala Catedrală patriarhală din Dealul Mitropoliei se dovedește insuficientă pentru celebrările liturgice la care participă numeroși credincioși, după cum arată Patriarhia Română într-un comunicat de presă.
Patriarhia Română reafirmă că aceasta se construiește ca edificiu bisericesc de utilitate publică și va îmbogăți patrimoniul național al poporului român, ridicarea sa fiind impusă de faptul că la concelebrările liturgice participă cei aproape 60 de membri ai Sfântului Sinod, clerici și mulțime de credincioși cu prilejul unor evenimente cu caracter național-bisericesc sau interortodox. ?óÔé¼?¿?óÔé¼?¿În ultimii 20 de ani, potrivit prevederilor legale în vigoare, sprijinul financiar din partea autorităților de stat centrale și locale s-a acordat nu doar pentru Catedrala Mântuirii Neamului, ci și pentru alte catedrale sau biserici mari din țară, ortodoxe sau ale altor confesiuni, menționează sursa citată, precizând că în perioada ianuarie 2010 – ianuarie 2013, sumele plătite de Patriarhia Română către bugetul de stat pentru plata impozitelor și contribuțiilor la asigurările sociale pentru salarii, T.V.A. etc., au fost în valoare de aproximativ 35 milioane lei. ?óÔé¼?¿?óÔé¼?¿"Cu alte cuvinte, o mare parte din ceea ce Patriarhia Română a primit de la bugetul de stat și de la bugetele locale ca sprijin pentru construirea viitoarei Catedrale patriarhale, s-a întors la bugetul public în urma plății impozitelor, contribuțiilor sociale și taxelor aferente potrivit legislației în vigoare", se afirmă în comunicatul Patriarhiei Române, încercând să se mai spele câte ceva din obrazul pătat al instituției. ?óÔé¼?¿?óÔé¼?¿Patriarhia apreciază și faptul că în București au apărut recent două construcții emblematice pentru capitala României, construite integral cu fonduri publice, respectiv Arena Națională, care a costat 234 milioane de euro și noul sediu al Bibliotecii Naționale a României, clădire nefinalizată în timpul comunismului, dar a cărei amenajare a costat acum peste 100 milioane de euro. ?óÔé¼?¿?óÔé¼?¿"Dacă autoritățile de Stat centrale și Primăria Generală a Capitalei ar fi intrat în logica celor care nu doresc să se mai construiască nimic în România din bani publici, cele două obiective, care în prezent suscită un interes național și internațional, ar fi inexistente", menționează comunicatul. Cu alte cuvinte, religia e pe picior de egalitate cu sportul și cultura, iar România nu se mai încadrează în tiparele unui stat laic, dacă dăm crezare Patriarhiei. ?óÔé¼?¿?óÔé¼?¿De asemenea, se precizează că "nu se poate vorbi despre o concurență de mărime între Catedrala Mântuirii Neamului și clădirea Palatului Parlamentului (fosta 'Casa Poporului'), deoarece viitoarea Catedrală patriarhală este, ca volumetrie, de zece ori mai mică decât edificiul Parlamentului României". ?óÔé¼?¿?óÔé¼?¿Ne-am liniștit. Nu Catedrala va fi pe locul doi în lume după Pentagon , ci tot Casa Poporului ridicată de Ceaușescu.

Mihaela Dobrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.