Home Actualitate Patriciu, scapat de barza

Patriciu, scapat de barza

DISTRIBUIŢI

-Nu poate fi găsit nimeni vinovat în acest dosar-, a spus ieri Patriciu pe treptele Tribunalului Bucureşti. Convingerea lui Patriciu că va fi făcut scăpat se întemeiază probabil pe ceva. Deocamdată, noua amânare a procesului s-a datorat berzei. O barză de bun augur pentru Patriciu a poposit în casa judecătoarei care se ocupa de dosar, astfel că aceasta a solicitat concediu prenatal. Dosarul Rompetrol va produce surprize mari având în vedere că statul român se va judeca cu un stat CSI, dacă se va încheia tranzacţia lui Patriciu. Deocamdată, banii nu au ajuns la acesta, sunt -suspendaţi- într-un cont escroc.

Deşi se crede că 13 ar fi un număr cu ghinion, în cazul lui Patriciu nu s-a potrivit. O nouă amânare determinată de schimbarea completului a împins în luna octombrie judecarea dosarului Rompetrol. Patriciu urma să fie judecat pentru: iniţierea unui grup de crimă organizată, spălare de bani în formă agravantă, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, înşelăciune, delapidare, divulgare de informaţii cu caracter secret.

În aceeaşi cauză mai sunt implicaţi patru reprezentanţi ai (CNVM): Gabriela Anghelache – preşedinte, Paul Miclăuş – vicepreşedinte, Victor Eros – membru şi Elena Albu – şefa Corpului de control din CNVM. Un fost ministru PNL, Sorin Pantiş este acuzat de manipulare a pieţei prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare. Alexandru Bucşă, vicepreşedinte The Rompetrol Group Olanda este judecat pentru complicitate la delapidare,complicitate la spălarea de bani şi pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. Sorin Roşca Stănescu, directorul ziarului -Ziua- este şi el acuzat de utilizare de informaţii privilegiate şi aderare la un grup infracţional organizat. 11 persoane sunt nominalizate în Rechizitoriu, dar numărul celor implicaţi în mega-ţeapa Rompetrol este cu mult mai mare. Statul, în primul rând, prin reprezentanţi corupţi a fost principalul favorizant al jafului naţional.

Procesul Rompetrol va implica şi CSI-ul rusesc

Un aspect interesant al procesului este faptul că societatea Rompetrol SA este parte responsabilă civilmente, astfel încât compania răspunde în solidar cu inculpaţii Dinu Patriciu, Alexandru Bucşă şi Petrică Grama, în partea din dosarul Rompetrol care se referă la creanţa Libia. Or, dacă se va finaliza tranzacţia cu statul Kazah şi dacă Rompetrol chiar va fi achiziţionat înseamnă că procesul va implica şi un stat CSI. Sunt interesante complicaţiile judiciare care s-ar putea produce. Pentru Justiţia noastră, dacă nu rămâne în întregime gravidă, ca judecătoare cu numărul 13, va fi o adevărată provocare rezolvarea dosarului.

Rusia, principalul beneficiar al tranzacţiei Rompetrol

Predarea Rompetrol către KazMunaiGaz aduce Rusiei importante beneficii geopolitice şi economice. Statul CSI kazah îşi dublează capacitatea de rafinare, Rompetrol având două rafinării în România şi se alege şi cu o vastă reţea de distribuţie: benzinării din Georgia până în Franţa. O reţea care ajută la amplificarea dependenţei energetice a Europei faţă de resursele din fostul spatiu sovietic. Mutarea lui Dinu Patriciu va avea impact major geo-economic şi deoarece Kazahstanul este o piesă majoră pentru strategia sectorului energetic al Rusiei încă din anul 2003. Subordonarea faţă de Moscova s-a amplificat, având în vedere faptul că în mai 2007, Putin l-a pus pe Nazarbaiev, preşedintele Kazahstanului, să semneze un nou acord care implică şi Turkmenistanul pentru construcţia unui gazeoduct care să contracareze proiectul Nabucco. Acordul făcut de kazahi cu Putin întăreşte traseul Tengis-Novorossiisk, adică se înscrie în aria de interese ale Rusiei de menţinere a monopolului în domeniul transportului petrolului şi al gazelor naturale. Tranzacţia lui Patriciu este o replică a Rusiei faţă de instalarea bazelor militare americane în România.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.