Acasă Actualitate Patru ONG-uri cer în instanță anularea acordurilor date Chevron pentru explorarea gazelor...

Patru ONG-uri cer în instanță anularea acordurilor date Chevron pentru explorarea gazelor de șist

DISTRIBUIȚI

Patru ONG-uri cer magistraților de la Curtea de Apel București anularea acordurilor în baza cărora compania Chevron a primit dreptul de explorare a gazelor de șist în perimetrul Bârlad și în trei zone din județul Constanța.
"Procesul este în faza în care părțile administrează probe, în sensul că fiecare dintre părți depune acte, noi ca să dovedim că gazele de șist nu sunt bune, Chevron ca să dovedească cât de bune sunt ele. În plus, trebuie să cerem niște acte care au stat la baza acestor acorduri petroliere, care au fost emise de Guvern și de Agenția Națională pentru Resurse Minerale, acte care nu sunt încă la dosar", a declarat, miercuri, Nicușor Dan, președintele Asociației Salvați Bucureștiul.
Asociațiile care au acționat în instanță Guvernul, compania Chevron și Agenția Națională pentru Resurse Minerale sunt Salvați Bucureștiul, Euro-Agora, România Dreaptă, Greenpeace CEE România și Pro Vulcan. Aceasta din urmă a fost însă scoasă din cauză pentru că nu este înregistrată ca ONG.
Potrivit reprezentanților organizațiilor reclamante, acordul petrolier pentru perimetrul Bârlad a fost dat printr-o Hotărâre de Guvern în anul 2004, în timp ce pentru cele trei perimetre din județul Constanța, respectiv Adamclisi, Vama Veche și Costinești, acordurile petroliere s-au dat în 2012.
"În cadrul termenului de azi (miercuri, n.r.) am depus legea prin care Parlamentul francez a dispus, pe o perioadă nedeterminată, să oprească toate explorările și exploatările gazelor de șist în Franța și prin care suspendă toate avizele pe care Guvernul francez le dăduse deja, inclusiv o decizie foarte recentă a Curții Constituționale Franceze, care spune că această lege este constituțională. Am mai depus o hotărâre foarte recentă a Parlamentului European, care spune că trebuie să se modifice directiva pentru elaborarea raportului de mediu, special pentru gaze de șist, pentru că ele, nefiind incluse în dreptul european, în momentul în care s-a dat această directivă și, odată cu acordul petrolier, ele puteau fi exploatate fără vreo mare constrângere", a mai spus Nicușor Dan.
Pe de altă parte, avocatul companiei Chevron a depus, la termenul de miercuri, un CD în care este prezentat procedeul de explorare a gazelor de șist.
Următorul termen a fost stabilit de judecători la 20 noiembrie.
În 3 octombrie, Chevron a obținut autorizație de construire pentru amplasarea în județul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de șist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorități pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliștea.
În 14 octombrie, localnicii din Siliștea au protestat în fața perimetrului din comuna Pungești, unde compania Chevron și-a adus primii specialiști cu care să înceapă lucrările de amenajare a platformei unde va fi amplasată prima sondă de explorare a gazelor de șist.
Reprezentanții companiei Chevron și-au retras, în aceeași zi, specialiștii de pe suprafața de teren deținută la Siliștea, fără ca aceștia să mai revină în zonă.

Olga Dumitrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.