Acasă Actualitate Petiția românilor din Irlanda privind votul din diaspora a fost conexată la...

Petiția românilor din Irlanda privind votul din diaspora a fost conexată la dosarul DNA privind scrutinul din străinătate

DISTRIBUIȚI

Administratorii Organizatiei Grupul Romanilor din Irlanda, Claudiu Florea, Florina Ilovan, Marius Marosan si Mihaela Somcutean au trimis o petitie referitoare la votul din diaspora, presedintelui Traian Băsescu. Presedintia i-a comunicat lui Marius Marosan ca a trimis petitia la Parchetul General iar procurorul sef al Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica a directionat-o spre DNA care cerceteaza in rem abuzul in serviciu care a dus la imposibilitatea romanilor din strainatate de a vota. Iata textul petitiei.

Domnule Presedinte,

Va contactam cu privire la nefericitele evenimente care au avut loc in Europa cu ocazia organizarii scrutinului pentru desemnarea unui nou Sef de Stat. Asa cum bine stiti, atat la primul tur de scrutin cat si la al doilea, dreptul la vot a fost incalcat prin proasta organizare a sectiilor de votare din strainatate.

Daca la primul tur de scrutin s-ar putea accepta scuza ca nimeni nu se astepta la o prezenta asa de masiva la vot, in turul doi deja nu mai exista o acceptare a acestei scuze prin simplul fapt ca la turul intai au ramas sute de oameni care nu au apucat sa voteze, imediat dupa data de 2 Noiembrie s-a cerut catre BEC si MAE suplimentarea numarului de sectii de votare tot printr-o scrisoare deschisa ramasa fara raspuns si statistic la turul doi al alegerilor prezidentiale se prezinta la vot un numar mult mai mare de votanti, in special in Diaspora.

Pentru ca dreptul la vot este garantat de legea Suprema a Romaniei – Constitutia, prin articolul 36, alineatul (1), impiedicarea exercitarii acestui drept este o infractiune si ar trebui sanctionata ca atare. Guvernul Romaniei condus de premierul Victor Ponta a ignorat voit semnalele primite inca dinaintea alegerilor cand din diverse localitati ale Europei s-au facut sesizari atat din partea comunitatilor cat si din partea autoritatilor locale cu privire la necesitatea infiintarii mai multor sectii de votare pentru a oferi romanilor oportunitatea de a-si exercita dreptul la exprimarea optiunii electorale.

Ca urmare a acestei incalcari voite a unui drept de baza intr-un stat democratic, lucrurile au luat o turnura negativa, oamenii simtind ca se reintorc in vremuri pe care le considerau de mult apuse, in care umilinta, cozile interminabile si ignoranta celor platiti din bani publici erau la ordinea zilei. Din cauza acestor nereguli, oamenii si-au exprimat nemultumirea in strada, in fata misiunilor diplomatice si a sectiilor de votare organizate pe teritoriul altor tari, iar in unele cazuri, asa cum bine stiti, fortele de ordine locale au intervenit in forta, folosind inclusiv gaze lacrimogene si corectiile fizice impotriva unor oameni ale caror drepturi au fost cu buna stiinta incalcate.

Pentru ca legea Suprema a Romaniei – Constitutia ne spune in Articolul 80, alineatul (2) ca „Presedintele Romaniei vegheaza la respectarea Constitutiei”, va rugam sa interveniti si sa sesizati organele abilitate pentru a nominaliza si sanctiona pe cei care au facilitat crearea conditiilor de tensiune atat pe teritoriul Romaniei cat si in afara sa prin incalcarea drepturilor noastre pentru care unii s-au jertfit acum 25 de ani. Interesele ascunse si politicile de partid nu ar trebui sa afecteze si sa limiteze drepturi fundamentale ale cetatenilor unui stat Democratic, membru UE.

In speranta ca acum, la 25 de ani de la primul pas spre Democratie, aceste incalcari flagrante ale drepturilor noastre nu vor trece neobservate si cel mai important – nepedepsite, va multumim anticipat pentru viitoarele demersuri!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.