Acasă Actualitate Petițiile lui Gigi Becali, în care reclamă abuzuri din detenție, analizate de...

Petițiile lui Gigi Becali, în care reclamă abuzuri din detenție, analizate de Inspecția Judiciară

DISTRIBUIȚI

Petițiile pe care Gigi Becali le-a trimis Comisiei de abuzuri și petiții din Parlament, în care reclamă abuzuri din detenție și cere să fie lăsat să-și viziteze familia și să se opereze în străinătate, au fost înregistrate joi la Inspecția Judiciară, care urmează să le analizeze.
Un inspector al Inspecției Judiciare va analiza aspectele semnalate de Gigi Becali, privind procesele pe care le-a avut pentru liberare, întrerupere a executării pedepsei, precum și cauza privind regimul de executare a pedepsei.
Petițiile au fost trimise Inspecției Judiciare de către Comisia de abuzuri și petiții din Parlament, acestea fiind înregistrate joi. La finalul verificărilor, inspectorul care se va ocupa de caz va întocmi un raport în acest sens.
În luna martie, Gigi Becali a trimis Comisiei de abuzuri și petiții din Parlament două petiții prin care cerea să-și viziteze familia și să se opereze în străinătate. El reclama totodată că este torturat și că are parte de tratamente inumane în detenție.
În petiție, Becali, închis la Penitenciarul Poarta Albă, se plângea că nu îi este permisă efectuarea unei intervenții chirurgicale și tratamentul aferent "într-o unitate spitalicească fără pază, din afara țării, dotată cu aparatura medicală necesară, pentru soluționarea bolii grave" de care suferă. De asemenea, finanțatorul Stelei spune că nu poate lua legătura cu familia, el menționând că a cerut Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), de mai multe ori, aprobarea unei permisii, însă toate demersurile i-au fost respinse.
"De la data la care am fost încarcerat, 20 mai 2013, nu am mai putut ține contactul cu familia decât telefonic. Acest fapt este legat de tradiția noastră machedonească care nu permite prezența femeilor (mame, soții, fiice, nepoate etc.) să participe la vorbitoarele care se efectuează în cadrul penitenciarelor", arăta Gigi Becali, în petiția transmisă Parlamentului.
În 18 martie, deputații din Comisia de abuzuri au decis să trimită ministrului Justiției și Consiliului Superior al Magistraturii petițiile lui Gigi Becali.
"S-au depus două petiții la Comisia de abuzuri. Comisia a luat act de ele și astăzi s-a votat în plenul Comisiei trimiterea către instituțiile specializate ale statului, respectiv ministrul Justiției, CSM și în funcție de răspunsurile pe care o să le primim, vom lua, dacă va fi nevoie, alte decizii", declara atunci președintele Comisiei de abuzuri, Mircea Man (PDL).
El a arăta că prima petiție a lui George Becali este legată de dorința acestuia de a fi operat în străinătate. "Acest punct este pe rolul instanței, deci, din punctul nostru de vedere, s-a clasat, deși face parte din materialul pe care l-am trimis CSM și Ministerului Justiției", a spus Mircea Man.
Potrivit președintelui Comisiei, a doua petiție este legată de vizitele pe care Becali vrea să le facă familiei sale. "Al doilea punct, legat de vizitele pe care domnul George Becali ne prezintă că nu poate să le efectueze pentru că tradiția domniei sale nu-i permite ca familia să meargă să-l viziteze , cum spune legea, la penitenciar și că nu i se permite să vină în București să-și viziteze familia. Am sesizat și am trimis toate documentele pe care le-am primit de la petent, sunt trimise instituțiilor statului", a adăugat Man.
Mircea Man a fost întrebat dacă George Becali ar putea fi audiat de Comisia de abuzuri. "În această speță care vă interesează nu sunt elemente care să ne facă să votăm o deplasare sau o audiere fie aici fie la penitenciar. Speța petentului George Becali este încheiată din punctul nostru de vedere odată cu sesizarea instituțiilor abilitate", a precizat Mircea Man.
Președintele Traian Băsescu a decis, recent, neacordarea grațierii individuale lui George Becali ca urmare a analizării dosarului de grațiere a acestuia.
Șeful statului declara, la sfârșitul lunii martie, la B1TV, despre cazul George Becali, că "povestea" cu schimburile de terenuri a fost "o mizerie" și că Armata nu și-a propus că aibă comandament la Ștefănești, el adăugând: "Iar un om care dispune ca un alt om să fie adus în portbagaj e de neimaginat".
Întrebat dacă este ferm în decizia de a nu mai face nicio grațiere anul aceasta, Traian Băsescu a spus că nu poate fi absolut ferm, pentru că poate fi o situație care să reclame clemență. "Am auzit tot felul de discuții aici, în ce fel președintele poate, îi spune legea. Nu e adevărat, cei care spun așa ceva mint. Grațierea nici nu trebuie să fie justificată de președinte", a arătat Băsescu, menționând că a introdus o practică de a cere aviz de la Justiție.
"Nu ai obligația, aici este vorba de standardul pe care îl impui. Și nu spun că nu voi grația, dacă va fi o situație socială dificilă, pe care sunt dispus să o înțeleg, dar aici se spune «Gigi Becali, nevinovat». Și eu, dacă tot am avut acces la actele CSAT, am fost și eu curios cum fost cu pământul, de unde se vorbea, cu teren la Ștefănești, teren în Pipera, să se facă Comandamentul Armatei Române la Ștefănești. Aici e explicația pentru care au fost condamnați și Cioflină și Babiuc. ÎAm găsit în documentele CSAT, și cred că ăsta a fost motivul condamnării, faptul că niciodată Armata modernă a României nu și-a propus să aibă un comandament la Ștefănești", a afirmat Băsescu.
Șeful statului a mai spus că "luaseră de undeva din istorie, pentru că undeva în perioada interbelică se gândiseră niște strategi militari să facă asta, dar pe hărțile actuale și de perspectivă nu figura nicăieri o astfel de construcție la Ștefănești".
"Deci povesea asta cu «Să vedeți cum s-au dat terenuri», a fost o mizerie, iar un om care dispune ca un alt om să fie adus, băgat în portbagaj e de neimaginat", a mai comentat Traian Băsescu.
În luna februarie, președintele Băsescu declara că Ministerul Justiției, condus de "vărul premierului", Robert Cazanciuc, i-a trimis aviz negativ la cererea privind grațierea lui George Becali, șeful statului amintind că Victor Ponta spunea recent că l-ar grația pe fostul europarlamentar.
Gigi Becali are de executat o pedeapsă de trei ani și jumătate de închisoare, după ce a fost condamnat, în 20 mai 2013, la trei ani de închisoare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării și a primit ulterior un spor de șase luni, după alte două condamnări, în dosarul "Valiza" și în cel al sechestrării celor care i-au furat mașina.
Becali a fost încarcerat la Penitenciarul Jilava până în 29 octombrie 2013, când a fost transferat la Penitenciarul Poarta Albă din județul Constanța, după ce Administrația Penitenciarelor a aprobat cererea acestuia.
El a depus, în timpul detenției, cereri de permisie sau de învoire pentru a participa la unele evenimente în familie, precum și o solicitare de întrerupere a executării pedepsei pentru trei luni, toate fiindu-i însă respinse.
Și cererea de întrerupere a pedepsei lui Becali pe motiv că acesta ar avea nevoie de o intervenție chirurgicală la coloană a fost respinsă de instanță.

Olga Dumitrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.