Acasă Actualitate PNL a blocat vânzarea participației României la Krivoi Rog. Ucraina a scăpat...

PNL a blocat vânzarea participației României la Krivoi Rog. Ucraina a scăpat e acțiuni

DISTRIBUIȚI
Fostul ministru USR al Economiei Claudiu Năsui afirmă, vineri, că România putea vinde participaţia la Krivoi Rog când încă valora ceva. ”N-a vrut PNL. Acum nu mai valorează nimic”, a afirmat Năsui, precizând că ucrainenii şi-au vândut participaţia
„Puteam să vindem participația la Krivoi Rog când încă valora ceva. N-a vrut PNL. Acum nu mai valorează nimic.
Mai țineți minte participația României la combinatul de la Krivoi Rog pe care am vrut să o vând cât eram ministru? Ce să vezi, ucrainenii și-au vândut participația.
Combinatul de la Krivoi Rog este o afacere păguboasă în care a intrat și statul român în anii `80 alături de alte țări din fostul bloc socialist. Nu a funcționat niciodată. Este un proiect tipic pentru economia socialistă. Un mamut inutil și falimentar. De la revoluție încoace combinatul nu a făcut decât să cheltuie bani publici pentru câteva firme conectate politic.
Celelalte țări din blocul socialist cu care eram în proiect, și-au asumat pierderea și s-au retras de mult. România a rămas singură împreună cu Ucraina în proiect, plătind an de an 3 firme să facă „pază”. Doar pază nu au făcut, de acolo furându-se non-stop literalmente ca din codru.
Am fost primul ministru de economie care a vorbit despre asta (https://bit.ly/3tGS6zu). Nu de alta, dar nu am suportat grupurile de interese care tot sifonează bani din ministerul economiei. Și sunt foarte multe.
Evident, am călcat pe un viespar întreg. Cu greu am reușit să trec un memorandum care prevedea pașii de vânzare (https://bit.ly/36fm7ys). Dar, atunci când am pus pe circuit și OUG-ul prin care să facem vânzarea efectivă (licitație deschisă internațională, să nu aibă cum fura băieții), ghiciți ce s-a întâmplat? A fost blocat pe circuitul de avizare. Mulțumim, PNL!
Ar fi fost foarte bine pentru România să scape de această investiție păguboasă înainte de război, atunci când încă mai valora ceva. Nu zic că am fost eu vizionar. Evident nu știa nimeni că va începe războiul. Dar era o idee bună pentru statul român să vândă ceea ce în mod evident era o gaură neagră. N-au vrut „partenerii” de guvernare.
În ultima săptămână cât am fost în minister, încă mă luptam să deblochez OUG-ul de vânzare. Cei care l-au blocat ar trebui să realizeze cât rău au făcut României. Și dacă nu realizează ei, scriu aici măcar să realizeze electoratul lor.
Pentru a proteja interesele corupte ale unor firme cu legături politice care iau un milion de euro pe an să nu facă nimic, România a ajuns să piardă toată valoarea combinatului. Am pierdut tot. De ce? Pentru că acum nimeni nu o să ne mai dea niciun leu pe un combinat și așa cu probleme dintr-o țară aflată în plin război.
Dar culmea ironiei știți care e? Că în timp ce PNL mă bloca pe mine să vând, Ucraina, singura țară cu care mai eram în proiect, a vândut (https://bit.ly/3I1VBps). Fix cu două luni înainte să înceapă războiul a vândut.
Nu era bine să-și fi vândut și România participația înainte de război? Mai recupera țara ceva bani și închideam o gaură neagră.
Dar ei au preferat să o țină tot așa ca să-și mențină niște șmecheri o sursă de căpușare de bani publici.
Aici nu e doar vina PNL. Da, PNL a blocat vânzarea. Dar toți miniștrii PSD și PNL care s-au succedat la ministerul economiei puteau iniția vânzarea înainte să vină USR. Nu au făcut-o. Au acceptat căpușarea. De ce? Fie din interes că primeau și ei ceva, fie din frica băieților deștepți care luau bani de acolo. Oricare ar fi situația, oamenii ăștia ar trebui judecați. Dacă nu de justiție, măcar de electorat.”, a conchis Năsui.

3 COMENTARII

  1. Bine ca au pierdut PSDisti alegerile europarlamentare si a ajuns L.Dragnea in puscarie dupa care au pierdut si alegerile parlamentare pentru ca altfel transferau PSDisti rezerva de aur a Romaniei la Moscova(asa cum au spus) sa aiba Putin grije de ea si acum pentru ca Romania este membru NATO si al Uniuniunea Europeana adica nazisti care il conduc pe Zelenschi (asa spune Putin) nu mai vedeau Romani nici macar un gram de aur inapoi de la Rusi.

  2. Buna ziua, articolul dumneavoastra este cu dus si intors, poate ca am pierdut niste bani ca tara din decizia asumata de PNL pentru a nu vinde actiunile detinute de statul roman la Krivoi Rog, insa sincer poate ca am si castigat daca in perspectiva cursul evenimentelor va fi unul pozitiv – istoric.
    Iar in actualele conditii pe care le traverseaza Ucraina – aflata la limita desfiintarii statalitatii sale, de ce nu am avea drepturi litigioase pe care ocupantul rus, vrea nu vrea va fi obligat de dreptul international sa si le asume dupa modelul patentat la desfiintarea URSS, o posibila ipoteza.
    Chiar asa poate ca ar fi interesant sa abordati un punct de vedere oficial – de la deontologii platiti cu milioane de euro de la SNSPA via Radu Tudor, despre cine va fi beneficiarul preluarii datoriilor, imprumuturile internationale facute de Ucraina in situatia ipotetica, insa probabila ca Vladimir Putin sa ridice drapelul Federatiei Ruse la Kiev !?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.