Acasă Actualitate Polemica născută pe reţelele de socializare între taberele provaccin şi antivaccin devine...

Polemica născută pe reţelele de socializare între taberele provaccin şi antivaccin devine acum dezbatere publică bazată pe studii profesioniste

DISTRIBUIȚI

Prima cercetare sociologică profesionistă care vizează atitudinea întregii populaţii faţă de vaccinare şi vaccinuri a fost realizată în februarie 2019, de INSCOP, pentru Societatea Naţională de Medicina Familiei.

Studiul arată că 62,7% din populaţie este de acord cu ideea vaccinării obligatorii în cazul copiilor, iar 81,1% dintre cei chestionaţi sunt de părere că vaccinarea copiilor este necesară. Puţin peste jumătate dintre români sunt de părere că beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile.

Un alt aspect important al studiului vizează sursele de informare în domeniul vaccinării. Aproximativ două treimi dintre respondenţi sunt de părere că părinţii trebuie să discute cu medicul de familie despre îngrijorările legate de vaccinarea copiilor lor.

În ce priveşte ordonarea surselor de informare, medicul de familie este pe primul loc cu o pondere de 66,4%, dar canalele de comunicare online şi offline sunt de asemenea o sursă importantă pentru a afla beneficiile, riscurile, calendarele sau schemele de vaccinAre.

INSCOP Research: „Cercetarea sociologică relevă o atitudine ambivalentă a unei părţi a populaţiei faţă de vaccinuri şi vaccinare, ceea ce reflectă faptul că percepţiile raţionale asupra acestui subiect sunt viciate semnificativ de o serie de mituri care alimentează neîncrederea şi impun necesitatea unor campanii solide de informare şi educare, mai ales a tinerilor, cu privire la rolul pozitiv al vaccinării asupra sănătăţii publice. Majoritatea românilor sunt de acord cu vaccinarea, procentul concetăţenilor noştri care refuză vaccinul şi vaccinarea fiind foarte mic. Există însă un segment de populaţie semnificativ care nu este pe deplin convins de principiile vaccinării, ezitant, acest segment fiind probabil cel mai vulnerabil la eventuale mesaje antivaccinare”.

Studiul va fi folosit de Grupul de Vaccinologie al SNMF pentru a realiza o serie de recomandări şi propuneri de strategie de comunicare medicilor de familie.

De asemenea, studiul va fi pus la dispoziţia Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate pentru ca, împreună, specialiştii să folosească toate instrumentele ştiinţifice pentru crearea de politici coerente şi eficiente în domeniul vaccinării, în concordanţă cu dorinţele şi aşteptările populaţiei.

Preşedinte SNMF,
Dr. Dina Mergeani

Sondajul de opinie la nivel naţional a fost realizat de INSCOP Research în perioada 21 ianuarie-11 februarie 2019 pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor. Studiul a fost comandat de către Societatea Naţională de Medicina Familiei şi proiectat cu sprijinul Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii din Bucureşti şi al Societăţii Române de Microbiologie. Volumul eşantionului de tip multi-stratificat, probabilistic a fost de 2115 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României, neinstituţionalizată, cu vârsta de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 2,1%, la un grad de încredere de 95.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.