Acasă Actualitate Poliția Română a reținut 1699 de permise în 3 zile

Poliția Română a reținut 1699 de permise în 3 zile

DISTRIBUIȚI

Poliția Română acționează permanent pentru creșterea gradului de siguranță rutieră pe drumurile publice, siguranța pietonilor constituind una dintre prioritățile de acțiune.

873c26cc-25e3-4c5d-a9d3-c35ae65ad09f

În cadrul unei acțiuni, în 3 zile, polițiștii au aplicat peste 6.000 de sancțiuni pentru abateri ale pietonilor și aproape 1.000 pentru neacordarea priorității de trecere de către conducătorii auto, au constatat 253 de infracțiuni și au reținut aproape 1.700 de permise de conducere.

În perioada 20 — 22 iulie a.c., sub coordonarea Direcției Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, polițiștii au desfășurat acțiuni în trafic pentru prevenirea evenimentelor rutiere în care sunt implicați pietonii. Activitățile i-au avut în vedere pe pietonii care nu respectă normele rutiere, dar și pe conducătorii auto care nu acordă prioritate de trecere pietonilor angajați în traversare regulamentară.

La acțiune au participat 1.896 de polițiști, dintre care 1.113 de la structurile de poliție rutieră și 783 de la ordine publică.

Astfel,în doar 3 zile, au fost constatate 6.062 de abateri privind nerespectarea normelor legale de către pietoni, în 3.063 de cazuri polițiștii aplicând avertismente scrise, scopul fiind conștientizarea pietonilor asupra consecințelor unui comportament rutier imprudent.

De asemenea, 970 de conducători auto au fost sancționați pentru că nu au acordat prioritate de trecere pietonilor.

Polițiștii rutieri au reținut în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce 1.699 de permise de conducere, dintre care 973 pentru neacordare de prioritate pietonilor.

În cadrul acțiunilor, au fost constatate 253 de infracțiuni, 181 fiind la regimul circulației pe drumurile publice.

POLIȚIA ROMÂNĂ RECOMANDĂ:

Pietonilor:

— să se angajeze în traversarea drumului public numai prin locurile special amenajate (pe trecerea pentru pietoni) și la culoarea verde a semaforului electric, acolo unde există

—să se asigure permanent, chiar și atunci când se află pe trecerea pentru pietoni, că traversarea se poate face în condiții de siguranță (vehiculele sunt oprite înaintea marcajului pietonal, în special când drumul are mai multe benzi de circulație pe sens)

 

—să nu traverseze niciodată în fugă pe marcajul pietonal, indiferent de urgența existentă la un moment dat

—să nu se deplaseze pe partea carosabilă, iar acolo unde nu există trotuar sau acostament (preponderent în mediul rural), să se deplaseze pe partea stângă a drumului, cât mai aproape de marginea acestuia

—pe vreme rea sau întuneric, să poarte haine de culori deschise și/sau elemente reflectorizante, pentru a fi vizibili

—să nu traverseze prin fața sau prin spatele mijloacelor de transport în comun, atunci când acestea sunt oprite în stație

—copiii nu trebuie lăsați să traverseze singuri — ei sunt imprevizibili și nu pot aprecia corect distanțele și vitezele. Nu uitați! — copiii imită comportamentul rutier al adulților.

Conducătorilor de vehicule să reducă viteza de deplasare și să circule cu atenție sporită:

— la apropierea de trecerea pentru pietoni, astfel încât să poată opri și acorda prioritate

— în zona instituțiilor de învățământ, obiectivelor social-culturale sau economice, unde observă un flux mare de pietoni, în special copii

— la apropierea de stațiile mijloacelor de transport în comun, în special cele care nu sunt prevăzute cu alveole sau refugii pietonale, unde unii pietoni se pot angaja în traversare prin fața mijlocului de transport

— la apropierea de unul sau mai mulți pietoni care se deplasează pe partea carosabilă, indiferent de sensul de mers

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.