Acasă Actualitate Predoiu, PNL, PSD și UDMR umiliți de Comisia de la Veneția

Predoiu, PNL, PSD și UDMR umiliți de Comisia de la Veneția

DISTRIBUIȚI

S-a dovedit că eternul ministru Predoiu a răcnit degeaba la dezbaterea moţiunii USR pe justiţie. Cu o aroganţă cât Adrian Năstase de mare, venise chitit să ne dea o lecţie, să ne arate el nouă cum stau lucrurile. Numai că, ce să vezi, Comisia de la Veneţia l-a trimis înapoi în bancă să-şi refacă temele. Pentru că aşa cum am avertizat de atâtea ori, noua SIIJ este chiar mai nocivă decât anterioara, iar opinia publicată mai devreme nu face decât să confirme acest lucru.

Pe scurt, concluziile Comisiei de la Veneţia sunt următoarele:

1) Regretă graba cu care controversatul proiect de „desfiinţare” a SIIJ a fost adoptat de Parlament şi promulgat de Preşedinte, înainte ca opinia să poată fi elaborată. (Exact ce am spus şi noi. Cu toţii se aşteptau la o opinie nefavorabilă şi de aceea au accelerat la maxim procedurile. Inclusiv CCR, leneşă de obicei, ne-a respins sesizarea şi a redactat motivarea deciziei într-un timp record.)

2) Regretă că s-a renunţat la soluţia propusă de ministrul USR al justiţiei, care desfiinţa SIIJ şi refăcea competenţele DNA şi DIICOT. Consideră că procurorii nespecializaţi din noua SIIJ nu dispun de autonomia, independenţa funcţională, experienţa şi mijloacele tehnice necesare pentru anchetarea în condiţii corespunzătoare a faptelor de corupţie ale magistraţilor. (Foarte corect. Vor fi mai mulţi procurori, dar la fel de controlabili politic, nepregătiţi pentru asemenea dosare şi lipsiţi de infrastructura specifică.)

3) Dacă legea rămâne aşa cum este prin părţile esenţiale, recomandă ca procurorii din noua SIIJ să fie desemnaţi de Secţia pentru procurori din cadrul CSM, pe baza unei proceduri competitive, pentru un mandat mai lung şi pe baza unor criterii clare de numire şi revocare. (De acord. Au preferat Plenul CSM pentru a păstra controlul politic asupra numirilor şi revocărilor procurorilor, care sunt puşi şi înlăturaţi cu mâna, în funcţie de loialităţi şi afinităţi.)

În loc de încheiere, domnu’ Predoiu, nu vă mai lăudaţi cu cele 5 mandate la Ministerul Justiţiei şi că v-aţi înţeles bine cu toate partidele vechi. Sunt motive de ruşine, nicidecum de mândrie. N-arată decât că aţi fost unealta preferată a tuturor corupţilor, iar judecând după cum arată justiţia în prezent, înseamnă că aţi ocupat degeaba această funcţie pentru atâţia ani.

Deputat USR
Mihai-Alexandru Badea

2 COMENTARII

  1. Pentru cele 5 mandate la Ministerul Justitiei lui Silviu Predoiu i se poate aplica pentru ce a realizat si pentru stiinta lui in domeniul dreptului, ceea ce a scris Lucretiu: „Nil posse creari de nilo” (Din nimic nu poate fi creat nimic).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.