Acasă Actualitate Premierul Boc renunță la șase miniștri importanți

Premierul Boc renunță la șase miniștri importanți

DISTRIBUIȚI

Deși inițial se vorbea de o remaniere „scurtă“, care să-i vizeze doar pe miniștrii mai puțin colorați politic din guvern, ședința Colegiului Director a lărgit remanierea. În urma discuțiilor purtate atât în interiorul partidului, cât și cu președintele Traian Băsescu, premierul Emil Boc a decis să renunțe la șase miniștri importanți: Sebastian Vlădescu (Finanțe), Mihai Șeitan (Muncă), Mihai Dumitru (Agricultură), Gabriel Sandu (Comunicații), Adrian Videanu (Economie) și Radu Berceanu (Transporturi). Dacă în cazul primilor trei exista o așteptare, creionată de decizia partidului de a se debarasa de miniștrii care au creat probleme de imagine PDL, ultimele trei portofolii se pare că au fost negociate până în ultimul moment. De altfel, în cazul lui Adrian Videanu, acesta a anunțat că a cerut personal să fie schimbat la această remaniere deoarece dorește să se ocupe mai mult de partid.
„Eu cred că sunt două paliere extrem de importante pentru partid – atât Guvernul, cât și partidul – și una dintre lacunele din ultima perioadă este funcționarea cu intermitență a partidului și am solicitat primului-ministru să ia în calcul că aș dori să mă ocup numai de partid și că în evaluarea pe care o face la remaniere să ia în calcul disponibilitatea mea din această perspectivă“, a afirmat Videanu.
El a mai spus că, în opinia sa, un membru al Cabinetului nu se poate ocupa eficient și de guvern, și de partid. Potrivit lui Videanu, viitorul ministru al economiei ar putea fi senatorul PDL de Sibiu Ion Ariton, președintele Comisiei de buget-finanțe.

Vlădescu spune că remanierea sa este o eroare

Sebastian Vlădescu a declarat ieri că remanierea sa din funcția de ministru al finanțelor este o decizie politică, dar totodată „o eroare“ și a adăugat că regretă că nu a putut finaliza proiectele începute la conducerea instituției.
El și-a exprimat regretul că nu a avut timp să ducă la bun sfârșit proiectele începute, printre acestea numărându-se acordul cu FMI și Comisia Europeană, reducerea evaziunii fiscale, legea finanțelor publice, dar și un proiect „drag“ ministrului, respectiv publicarea noii forme a Codului Fiscal.
„Mi se reproșează incapacitatea de a comunica politic“, a spus Vlădescu.
În opinia acestuia, măsurile luate în timpul mandatului său își vor arăta în timp „roadele“, iar România va ieși din recesiune.
Potrivit informațiilor, Vlădescu ar putea fi înlocuit la conducerea Finanțelor de deputatul PDL Gheorghe Ialomițianu.

Pleacă Sandu, vine Vreme

Schimbarea se va produce și la Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, ministrul Gabriel Sandu declarând că va pleca de la conducerea instituției, pe care a preluat-o în decembrie 2008.
„Da, plec de la conducerea ministerului“, a spus Sandu.
Cele mai mari șanse de a fi nominalizat în fruntea acestui minister le are deputatul PDL de Bacău, Valerian Vreme, care a confirmat că a fost contactat pentru această poziție.

Șeitan: Nu am ce să îmi reproșez

Mihai Șeitan a declarat ieri că premierul l-a anunțat că este propus pentru remaniere, deși regretă că nu vor mai lucra împreună. Mihai Șeitan a spus, la ieșirea din sediul Ministerului Muncii, că premierul i-a transmis că au lucrat bine împreună și că îi pare rău că nu vor mai putea face acest lucru și în viitor.
Ministrul muncii a adăugat că, deși a reușit să facă în mare ce și-a propus în mandatul său, mai sunt încă multe lucruri de făcut, unele de finalizat.
„Încă sunt multe de făcut. Ce mi-am propus să fac, am făcut, nu am ce să îmi reproșez“, a declarat Șeitan.
Printre realizările mandatului său, el a inclus legea pensiilor, legea salarizării unitare a bugetarilor, legea venitului minim garantat, legea privind protecția persoanelor cu handicap și controalele demarate pentru descoperirea cazurilor de pensii de invaliditate acordate ilegal.
Pentru acest portofoliu a fost vehiculat numele deputatului PDL Ioan Nelu Botiș, un apropiat al vicepreședintelui Ioan Oltean.

Tabără va prelua mandatul de la Agricultură

La Ministerul Agriculturii s-au tranșat lucrurile din prima zi. Mihail Dumitru a declarat că a fost invitat de premier la Palatul Victoria, Emil Boc informându-l că se află pe lista miniștrilor care vor fi remaniați și mulțumindu-i pentru colaborare, el luându-și cu această ocazie rămas bun de la șeful Guvernului.
Mihail Dumitru ar putea ocupa, în condițiile în care va susține un concurs, poziția de director al Directoratului E – Dezvoltare Rurală din Direcția Generală de Agricultură și Dezvoltare Rurală a CE, poziție care în prezent este asigurată de un interimar.
La rândul său, deputatul PDL Valeriu Tabără a afirmat ieri că a avut o discuție cu premierul Emil Boc, în urma căreia i s-a propus funcția de ministru al agriculturii, iar el a acceptat.

Anca Boagiu, din nou la Transporturi

Radu Berceanu, care a ocupat portofoliul de la Transporturi, a anunțat și el ieri, în cadrul discuțiilor despre remaniere, că se retrage din Guvern. În locul său a fost vehiculat numele senatoarei Anca Boagiu. Aceasta a mai ocupat portofoliul de la Transporturi pentru câteva luni, în 2000, după ce Traian Băsescu a câștigat alegerile la Primăria București. Unul dintre participanții la ședința Colegiului Director a declarat pentru Hotnews.ro că și Radu Berceanu și-ar fi manifestat disponibilitatea de a renunța la mandat. Berceanu ar fi ținut un discurs în care i-a atacat pe colegii de coaliție. „UNPR este o adunătură de găini venite din toate cotețele, cu un cocoș care nu le poate satisface“, ar fi declarat Radu Berceanu despre partidul lui Gabriel Oprea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.