Acasă Actualitate Președinta Colegiului Medicilor Stomatologi, Ecaterina Ionescu, acuzată că încearcă să reducă la...

Președinta Colegiului Medicilor Stomatologi, Ecaterina Ionescu, acuzată că încearcă să reducă la tăcere avertizorii de integritate

DISTRIBUIȚI

Colegiul Medicilor Stomatologi Timis acuză într-o scrisoare că este exclus din activitatea Colegiul Medicilor Stomatologi Romania la ordinul Presedintei dr.Ecaterina Ionescu, pentru ca a avut curajul de a dezvalui public incalcarile legii din profesie. Vă prezentăm integral scrisoarea Colegiului Medicilor Timiș.

În numele Colegiului Medicilor Stomatologi Timiș reprezentat de Biroul Executiv: Medic primar Dr. Barbu Delia – Președinte, Prof. Univ. Dr. Ogodescu Alexandru – Secretar general, Prof. Univ. Dr. Podariu Angela – Vicepreședinte, Dr. Cuțui Mihaela – Vicepreședinte, Dr. Șutean Dan – Trezorier, vă aducem la cunoștință și vă rugăm să luați măsurile necesare pentru remedierea situației de blocaj a activității în care ne aflăm.

Exercitarea profesiei de medic stomatolog este prevăzută în legea 95/2006, titlul XIII și conform art. 476 – Prevederile prezentului titlu se aplică activităților de medic stomatolog exercitate în România în regim salarial și/sau independent și conform art. 510 – (1) CMSR este organism profesional, apolitic, fără scop lucrativ, de drept public, cu responsabilități delegate de autoritatea de stat, în domeniul autorizării, controlului și supravegherii profesiei de medic stomatolog ca profesie liberală, de practică publică autorizată.

(2) CMSR are autonomie instituțională în domeniul său de competență, normativ și jurisdicțional profesional.

(3) Ministerul Sănătății urmărește modul de respectare a prevederilor legale în activitatea CMSR și art. 511 – (1) CMSR se organizează și funcționează pe criterii teritoriale, la nivel național și județean, respectiv la nivelul municipiului București.

Menționăm că de câțiva ani colega noastră Dr. Cuțui Mihaela, avertizor de integritate public, a sesizat “abuzurile grave” comise de conducerea Colegiului Medicilor Stomatologi din România, fostă și actuală. Conducerea Colegiului Medicilor Stomatologi din România s-a bucurat de sprijinul Ministerului Sănătății care nu și-a îndeplinit obligațiile prevăzute în Legea 95 / 2006, capitolul IV, art. 550, 551, 552 și 553.

Conducerea CMS Timiș a fost somată să ia atitudine împotriva acțiunilor D-nei Dr. Cuțui Mihaela, fapt care a fost refuzat de conducerea CMS Timiș și a dus la sancțiune cu mustrare pentru întreg BEX CMS Timiș, sancțiune care nu este definitivă.

Pentru ca conducerea nationala a Colegiului Medicilor Stomatologi Romania nu vrea sa recunoasca Biroul Executiv Teritorial ales in mod democratic,la aceasta ora conducerea Biroului Executiv National exercita presiuni asupra Consiliului Teritorial Timis de a-si recuza alesii votati in mod democratic si au trimis convocari fiecarui membru din Consiliul Teritorial ,convocare semnata de presedintele unei noi Comisii Electorale Centrale care de fapt comite un abuz. S-a convocat CN fara judetul Timis, s-a stabilit un asa-zis calendar al alegerilor partiale pentru Timis in 24.12.2019!!! fara sa ne fie adus la cunostinta nici pana astazi. Nu a existat nici un dialog ci doar comunicate si incercari grosolane de manipulare. PROCESELE LEGATE DE SANCTIUNILE DISCIPLINARE (pentru motive inventate si ridicole) NU AU INCEPUT IAR SANCTIUNILE NU SUNT DEFINITIVE.

In mod abuziv si incorect,Comisia Electorală Centrală si-a permis sa convoace Consiliul Teritorial Timiș !!!. Aceasta Comisie nou creată special pentru jud.Timiș își depășește atribuțiile comițând un abuz pedepsit de lege.

Conform L95/2006,titlul XIII si ROF art.76(1)convocarea Consiliului Teritorial se face numai de catre Presedintele Colegiului Teritorial.

Art.76(2):”Deciziile Consiliului Colegiului Teritorial se adoptă in prezenta a cel puțin 2/3 din numarul membrilor săi „.

Nu exista in legislatia actuală un tur 2 la adunările Consiliului Teritorial.

Conform L95/2006 și art.8(4) din Regulamentul electoral central publicat in M.Of.707/28.08.2019 : ” Comisiile electorale la nivel local sunt propuse de Biroul Executiv local si sint votate de Consiliul Colegiului Teritorial.

Se incalca autonomia locală si votul Adunării Generale Teritoriale Timiș (alegeri) din noiembrie 2019 si Adunarii Generale Teritoriale din decembrie 2019.

Pe această cale facem apel la unitate și solidaritate față de profesie si principiile democratice care trebuie sa ne guverneze activitatea în colegiu, întrucât toate aceste demersuri sunt susținute în interesul membrilor CMS Timiș și pentru a asigura respectarea de către CMSR a drepturilor tuturor membrilor săi, inclusiv a dumneavoastră.

In prezent,actuala conducere a Colegiului Medicilor Stomatologi din Romania a convocat a doua sedinta de Consiliu National in data de 17.01.2020 fara ca Timisul sa fie chemat si asta pentru a propune si obtine de la Adunarea Generala Nationala, restransa (in urma aparitiei tacit a L35, fara aprobarea MS) inca 5 mandate. Adunarea generală națională conform Legii 95/2006, art. 529 alin. (5) – “Numărul maxim de mandate în organele de conducere de la nivel teritorial și național se stabilește de către Adunarea generală națională și este prevăzut în Regulamentul de organizare și funcționare al CMSR.” În legea nemodificată se prevedeau 2 mandate a câte 4 ani pentru organele de conducere naționale, lucru care este absolut normal. Tot in aceasta Adunare doreste sa-si impuna (prin votul obedientilor dar fara a exista suport legal) dorinta de a subjuga jud.Timis adica de a incalca autonomia teritoriala si juridica a jud.Timis, prevazuta in L95/2006. Biroul National, prin abuz a incalcat autonomia locala a judetului Timis, amestecandu-se si cautand sa dirijeze treburile interne ale judetului si asta in dauna colegiului local. Nu uitati, acest lucru se poate intampla si cu alte judete, iar sloganul “ Azi in Timisoara, maine in toata tara” este actual daca este lasat liber. Nu uitati, daca adevarul nu este liber, nici libertatea nu este adevarata.

Mentionam ca Colegiul Medicilor Stomatologi Timis nu a fost convocat la sedinta Consiliului National din decembrie 2019 si nici la cea din data de 17.01.2020, ceea ce este foarte grav si arata si ilegitimitatea alegerilor pentru functiile de conducere de la nivel national in acest Colegiu.

Am solicitat ca in regim de urgenta sa fim primiti in audienta la dl.ministru Costache Victor, la Ministerul Sanatatii, folosind si adresabilitatea catre primul ministru, D-nul Ludovic Orban.

La toate semnalarile facute Ministerul Sănătății(o serie de incalcari ale legii si ale intereselor medicilor si a pacientilor date in detaliu Ministerului Sanatatii) acesta trebuie sa impuna corectarea acestor decizii in maxim 15 zile iar daca nu se intampla asta trebuie sa se mearga in instanta.,art.553 din L95/2006. Niciodata nu s-au luat masuri conform legii si s-au tolerat faptele.Toate aceste aspecte le-am sesizat Ministerului Sănătății in mod permanent, dar nu s-a luat nici o măsură.

Mai mult,d-na prof.dr.Ecaterina Ionescu,in sedinta de Consiliu Național a invitat Timișul sa se separe de Colegiul Medicilor Stomatologi România.

In încercarea d-nei dr.Delia Barbu ,președinta Colegiului Medicilor Stomatologi Timiș de a dezamorsa situația de hărțuire a jud. Timiș, d-na prof.dr.Ecaterina Ionescu a afirmat ” acum suntem la comisia de disciplina,dati-ne in judecata,dati-ne in judecată si atunci veti avea castig de cauză.”

Redam textual, ad-literam,afirmația președintei dr. Ionescu Ecaterina in sedinta Consiliului Național din data de 13.04.2019,pe care o avem si sub forma audio,cu privire la Colegiul Timis:

„nu sunteti enclavă de sine stătătoare și daca vreți,separati-vă de Colegiul Medicilor Stomatologi din această țară,pe linie legală,și atunci fiecare stie ce are de făcut „.

Această afirmație care incită la dezbinare a fost negată de d-na presedinta Ionescu in sedinta Consiliului Național din data de 21.09.2019 prin afirmația ” eu am creier”,conform probei audio. Afirmația de negare a fost ca reacție la comunicatul public dat de Colegiul Medicilor Stomatologi Timiș.

In urma alegerilor desfășurate în luna nov.2019,toți cei deferiti Comisiei Superioare de Disciplină din cadrul Colegiului Medicilor Stomatologi România fac parte din organele de conducere de la nivel teritorial si național.

Încălcările legii de către conducerea Colegiului Medicilor Stomatologi România, încălcări care au fost semnalate Ministerului Sănătății, permanent.

1. In data de 14.02.2019 dr.Mihaela Cutui a dezvăluit în presă ( Tvr1) faptul că la Colegiul Medicilor Stomatologi Timiș s-a prezentat un medic din spatiul non-UE, dr. Adi Ammar, însoțit de interpret,pentru a se inscrie In Colegiul Medicilor Stomatologi Timiș în vederea practicării profesiei de medic stomatolog. Colegiul Timiș văzând că dânsul nu stie limba română (discuția având loc în limba franceză) i-a spus ca are nevoie de certificat lingvistic pentru limba română după învățarea acesteia. Atunci dansul a spus că are acest certificat pe care l-a obținut de la Colegiul Medicilor Stomatologi România și a avut chiar o reacție de iritare afirmând ” ca de ce la noi (in Timiș) nu se poate rezolva ca la București? „. Punem o intrebare de bun-simț: ce se face la Bucuresti asa de special incat fara sa stie cineva limba română a primit acest certificat lingvistic? Și oare nu mai sunt si alții??? Văzând că Timișul nu-l înscrie, s-a întors la Colegiul Medicilor Stomatologi București unde figurează cu practică permanentă activ.

In pofida acestei dezvăluiri ,in loc sa se faca cercetări în acest sens si Colegiul Medicilor Stomatologi România să reacționeze cu deschidere către lege,dimpotrivă, au căutat să musamalizeze cazul si să ne fie închisă gura!

Dr.Mihaela Cutui a prezentat cazul atat in scris cat si in discutia cu dl.Marius Bradatan-fost ministru secretar de stat dar nu s-a luat nici o masura in sensul legii.Nu s-a actionat nici mecanismul de alerta.

Dl.ex-presedinte Brezoescu de la Colegiul Medicilor Stomatologi Bucuresti fost si actual secretar general al Colegiului Medicilor Stomatologi Romania a facut afirmatia „noi l-am chemat dar ce sa facem daca nu a venit…” Aceasta este o atitudine in spiritul legii?

Din cate am aflat,acesta nu este singurul caz la nivel național. Iar Ministerul Sanatatii nu a luat nici o pozitie in sensul legii.Trist si socant!

2.O dezvaluire care a incriminate Ministerul Sanatatii si implicit Romania!

Nota Bene: In urma sesizarilor facute de d-na dr.Mihaela Cutui,avertizor de integritate,catre Ministerul Sanatatii-dl.ministru dr.Costache Victor a dat un ordin de ministru care reglementeaza propunerile de măsuri care ar trebui puse în aplicare pentru a reduce treptat utilizarea amalgamului dentar in România conform cerintelor europene care au militat pentru scoaterea acestuia din practica medicala.2.Un alt aspect care a incriminat România și Ministerul Sănătății.

In data de 17.12.2019 ,dr.Mihaela Cutui,în urma unor sesizări prealabile si in care s-a aratat tradarea intereselor medicilor stomatologi prin faptul ca s-a luat decizia prin care medicii stomatologi sunt obligati sa-si cumpere separatoare de amalgam cu toate ca nimeni nu mai pune obturatii metalice si in momentul in care Europa renunta la amalgam , a primit pe mail raspunsul pe care-l atasam. In urma acestui raspuns am cerut lămuriri suplimentare factorilor decizionali de atunci din Ministerul Sănătății iar aspectele tehnice sunt urmatoarele ,aspecte care nu sunt onorante pentru România, pentru Ministerul Sănătății si nici pentru Colegiul Medicilor Stomatologi din România.

a. Fără să fie informați medicii practicieni,fără să știm de postarea acestei spețe pe site-ul Ministerului Sănătății la rubrica transparenta decizionala ,in data de 06.06.2019 la Ministerul Sănătății , în Comisia de Medicină dentară s-a discutat si aprobat Motiunea privind propunerile de măsuri care ar trebui puse în aplicare pentru a reduce treptat utilizarea amalgamului dentar in România. Din procesul-verbal încheiat în aceea sedinta rezultă că s-a discutat strategia pe termen scurt,mediu și lung iar de fapt subiectul principal era dotarea uniturilor dentare cu separatoare de amalgam prin firma agrementata – Medica 3 M. La toate ședințele Consiliului Național al CMSR nu a fost niciodată nici un reprezentant al Ministerului Sănătății.

Ministrul secretar de stat care răspundea de Comisiile de specialitate era dr.Cristian Grasu.

b. In data de 14.06.2019 a fost sedinta Consiliului Național dar acolo doar s-a impus ceea ce era deja discutat in Comisia de sănătate și nu s-a ținut cont de parerea avizată a prof.univ.dr. Ogodescu Alexandru -seful catedrei de pedodontie a UMF Victor Babeș Timișoara. Dimpotrivă.

Deciziile luate in sedinta Consiliului Național al Colegiului Medicilor Stomatologi România încalcă și normele de practică dentară din UE.

c. In Moțiunea trimisă către UE ,președinta Colegiului Medicilor Stomatologi din România prof.univ.dr.Ecaterina Ionescu acuză Ministerul Sănătății pentru lipsa de colaborare. Va rog sa cititi cu atentie raspunsul CMSR trimis în Europa.

d. La vremea respectivă,ministrul secretar de stat care avea atribuții în respectarea prevederilor legale în activitatea CMSR era dr.Marius Brădățan dar care a participat la o singură sedinta a Consiliului Național al Colegiului Medicilor Stomatologi din România și nici nu stia de aceasta speță.

e. Întrebând in Europa am aflat cu stupoare ca dl. Horațiu Marcu din cadrul Ministerului Sănătății a reafirmat printr-un e-mail ca intentioneaza sa prezinte planul Ministerului Sănătății fara interdictia de amalgam din 1 iulie 2025. ( urmarindu-se ca medicii români sa fie obligați sa-si cumpere separatoare de amalgam până în 2030 . Cineva o sa faca bani pe spatele medicilor stomatologi!)

Mentionez faptul că medicii stomatologi români nu mai utilizează amalgam de ani de zile, chiar de zeci de ani .

E de remarcat costul pe care fiecare dintre noi va fi obligat să plătească pentru ceva ce nu facem decat rar si accidental,mai mult nu este de neglijat nici faptul ca prin aceasta decizie cabinetele stomatologice școlare ( care funcționează prin grația Primăriilor) vor fi obligate să cumpere aceste separatoare. Totul suna a o afacere pe termen lung ce se vrea legală dar nu este așa. O spun inclusiv cei din Europa.
Colegiul Medicilor Stomatologi Timis a mai aratat ca:
-nu exista procese-verbale si nici nu au fost transmise către Colegiile teritoriale,informarea către teritoriu facandu-se doar oral

-nu se cunosc cheltuielile defalcate,nu s-a văzut nici o fișă contabilă in analitic privind cheltuielile in acest Colegiu( indemnizații,protocol, „investiții „),niciodata

-s-a vandut sediul vechiului sediu din str.Gh.Marinescu nr.9 sub prețul evaluat de către bancă și s-a achiziționat un alt sediu unde s-a făcut o investitie enormă (500.000 Euro) fără ca cineva sa vada vreun deviz.

-a abrogat art.118 din Regulamentul de organizare și funcționare a Colegiului care se referea la numărul mandatelor încălcând astfel art.529(5) din L95/2006,titlul XIII.( faptă penală)

-niciodată nu s-a cerut Ministerului Sănătății numirea unui reprezentant cu rang de ministru secretar de stat în Consiliul Național al Colegiului Medicilor Stomatologi România asa cum prevede art.551 din L95/2006, ulterior,in urma sesizarii facute de dr.Mihaela Cuțui, Ministerul Sănătății a elaborat OMS 276/28.02.2019 numind un reprezentant in Consiliul Național dar care a participat o singură dată.

-nu a existat niciodata nici un reprezentant al Ministerului Sănătății in Comisia Superioară de disciplină care trebuia apoi să fie votat si de către Consiliul Național pentru ca aceasta Comisie superioară de disciplină sa-si desfasoare activitatea legal.

Tot in urma sesizarii facute de dr.Mihaela Cuțui , in data de 19.04.2019,a fost desemnat un reprezentant al Ministerului Sănătății, anume d-na Gabriela Angheloiu dar care are statutul de funcționar public. (OMS 590/19.04.2019).

-conducerea Colegiului Medicilor Stomatologi din România, după abrogarea art.118 din Regulamentul de organizare și funcționare a CMDR si-au stabilit mandate legislative nelimitate ,dorind să preia conducerea si puterea pe viață în acest Colegiu al Medicilor Stomatologi din România. In acest sens a fost ajutată de o parte din presedintii Colegiilor teritoriale și care mulți au peste 5 mandate și daca nu ma înșel,unii sunt chiar din 2006 in funcția de președinte.

-au făcut jocuri de asemenea manieră încât au modificat numărul reprezentanților teritoriali in Adunarea Generală Națională a Colegiului prin aparitia L35/2019 (de care nu a știut nimeni,nu a fost informat Consiliul Național, nu s-a votat nici in Consiliul Național si nici in Adunarea Generală Națională) restrangand acest număr de reprezentare- 1 reprezentant la 200 de medici,astfel încât la aceasta oră, datorita faptului ca nu exista o repartizare echilibrată a medicilor practicieni pe teritoriul României și a faptului ca doar in Bucuresti exista 6000 de medici, doar de aici rezulta un număr de aproximativ 30 de reprezentanți in Adunarea Generală Națională ,restul județelor ajungând sa nu mai conteze ( sunt județe mici unde președintele Colegiului teritorial este si membru in Consiliul Național si reprezentantul Colegiului in Adunarea Generală Națională) în acest caz decizia putând fi direcționată către aservirea unei persoane de la conducerea națională. De aceea este foarte important cine ajunge sa controleze Bucureștiul,iar asa cum reiese din presa se pare ca Ministerul Sănătății a dat aviz negativ iar această lege 35 a trecut tacit.

S-a modificat Regulamentul de organizare și funcționare a Colegiului Medicilor Stomatologi din România astfel încât să nu se mai trimita procese-verbale ci doar „minute” nemaiexistand nici o transparență decizionala sau control in luarea deciziilor privind soarta medicilor stomatologi.

-la Adunarea Generală Națională din 30.03.2019 nu a vrut sa ne primească afirmand ca este o sedinta nepublică incalcand astfel art.517(c) si art.518(c)din L95/2006, iar colegei dr.Cutui Mihaela i-a fost refuzat mandatul validat de Adunarea Generală Teritorială si in acest sens a actionat si secretarul general al Colegiului ,dl.dr. Brezoescu Alexandru care avea tabele de prezență neactualizate la zi,pe ele figurând numele colegilor noștrii din trecut,mai mult la aceasta Adunare Generală Națională ,d-na dr.Ionescu a mințit și a manipulat date despre Colegiul jud.Timiș prin afirmatia ca in anul 2016 exista un deficit in valoare de 42434 lei și care de fapt reprezentau banii neincasati si in nici un caz cheltuiți asa cum se sugereaza tocmai ca sa evite să facă public raportul de audit de la Colegiul Național si unde s-au descoperit nereguli mari. Iar acesta este auditul care nu este acelasi lucru cu expertiza financiară contabilă si care ar arata clar dacă fraudarea banilor medicilor stomatologi practicieni din România este o realitate,asa cum se suspicioneaza in prezent. La această Adunare Generală Națională ne-a fost încălcat și dreptul la replică ,asa cum reiese clar din înregistrările acestei Adunări. La această Adunare Generală Națională trebuia să aibă loc alegerile pentru BEX Național și descărcarea de sarcini a vechilor organe de conducere.

Din datele Ministerului Finanțelor Publice reiese ca la Colegiul Medicilor Stomatologi Bucuresti este deficit de peste 3 ani de zile iar Bucureștiul are 6000 de medici. Iar acolo este in mare cam aceeasi echipă de conducere ca si la Colegiul Medicilor Stomatologi din România anume. Cei 6000 de medici au îndrumare formală, neputând participa la o Adunare generală a CMS București; membrii CMS București trebuie împărțiți pe sectoare.

-Nimeni nu a primit in teritoriu decizia privind indemnizațiile organelor de conducere a Biroului Executiv Național iar din fișa veniturilor rezultă că doar din funcția de conducere și administrare a Colegiului Medicilor Stomatologi ca si președintă si a Colegiului Bucuresti unde indeplinesre functia de vice-presedinte, d-na Ionescu are un venit de aproximativ 30000 Eur la care se mai adaugă cam 25000 Eur din functia didactică.

În acest moment CMS Timiș este exclus din activitatea CMSR. Este a doua ședință a Consiliului Național unde județul Timiș nu este convocat. Doamna Prof. Univ. Dr. Ecaterina Ionescu a exclus județul Timiș de pe harta României ca un simplu membru al “SRL Ecaterina Ionescu”.

Acum dorește să legalizeze acest lucru cu ajutorul Consiliului Național și Adunării generale Naționale care îi sunt subordonate.

BEx Timis

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.