Acasă Actualitate Președintele Curții Constituționale: „Riscăm o Constituție cu texte defecte”

Președintele Curții Constituționale: „Riscăm o Constituție cu texte defecte”

DISTRIBUIȚI

Președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a declarat, duminică, la finalul dezbaterilor privind proiectul de revizuire a Constituției, că este alegerea parlamentarilor dacă vor ține cont de recomandările judecătorilor, dar că se riscă o Constituție cu texte defecte.
Zegrean a declarat că în maximum două săptămâni se va redacta și motivarea Curții cu privire la proiectul de revizuire, precizând că este vorba despre o decizie care va avea mai mult de o sută de pagini, în condițiile în care raportul a avut în jur de 400 de pagini.
"Sperăm ca cei care sunt îndreptățiți să hotărască cu privire la modificarea Constituției și Parlamentul să țină seama de ce am spus noi, aici", a spus Zegrean.
El a adăugat că, acolo unde "sunt obligați să țină seama" de recomandările Curții, se vor face verificări, când legea va veni din nou la CC, dacă se respectă decizia Curții sau nu.
"În rest, este alegerea lor să țină seama sau nu de recomandările făcute", a apreciat Zegrean, adăugând că, dacă nu se va ține seama de aceste recomandări, se riscă "să iasă o Constituție cu texte defecte, cu texte necorelate între ele, cu texte la care, într-un articol se spune că președintele face ceva, iar în alt articol că face premierul lucrul ăla".
"De aceea am recomandat, sper că vorbim între oameni civilizați și oameni cu mintea la purtător și se va ține cont de lucrurile astea", a adăugat Augustin Zegrean.
Președintele Curții Constituționale a mai arătat că revizuirea Constituției merită făcută, și pentru un articol, dacă acesta trebuie modificat.
Zegrean a mai spus că analiza judecătorilor s-a făcut în 25 de ore de discuții, începând de vineri, rezultatul deliberărilor urmând a fi comunicat președinților celor două Camere ale Parlamentului.
Augustin Zegrean a menționat că în cazul unor texte din propunerea de revizuire s-a propus declararea lor ca neconstituționale și eliminarea din propunerea de Constituție, în cazul altora făcându-se recomandări de modificare sau de corelare a textelor.
Președintele Curții Constituționale a explicat că este normal ca judecătorii să facă aceste recomandări, pentru că de aceea au fost sesizați. "Nu putem să trecem cu vederea dacă se fac greșeli de punere în text, de corelări între texte", a spus el.

Mihai Niculescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.