Ca să vezi ce mică-i lumea
Scandalul de corupție care zguduie, de câteva zile Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași demonstrează, încă odată, că lumea este într-adevăr foarte mică. Dar și că legăturile interumane pot fi cu totul neașteptate. Spre exemplu ce legatură ar putea exista între TVR și UMF Iași? Desigur, niciuna. În schimb, există o legătură între Alexandru-Mihai Lăzescu, Președintele-director al Televiziunii Române și unul dintre personajele vecine cu dealul Copoului, ajunse acum pe mâna DNA. O legătură de afaceri. Este vorba despre niște firme la care Lăzescu este coacționar împreună cu Adrian Ciureanu, directorul Centrului de Comunicare al UMF Iași. Adică unul dintre cei reținuți timp de 24 de ore, de procurorii DNA care anchetează trucarea licitației de atribuire a contractului privitor la Platforma informatică „e-learning“.
Platformă pusă pe roate cu bani proveniți din fonduri europene. Conform propriei sale declarații de interese, pe lângă tot soiul de „comitete și comiții“ în care este membru, Alexandru-Mihai Lăzescu mai are și calitatea de asociat într-o mulțime de firme a căror enumerare acoperă o bună parte din declarația sa. Printre acestea, firma „Emonitor Consulting“ SRL, cu sediul în București, specializată în „Activitate de consultanță pentru afaceri și management“. Firmă la care Lăzescu deținea două părți sociale, în valoare de 20 RON, în virtutea cărora îi reveneau 6,67 procente din „beneficii și pierderi“. Iar Ciureanu deținea 9 părți sociale, în valoare de 90 RON, care i-ar fi putut aduce 30 la sută „din beneficii și pierderi“. Restul de 19 părți sociale, în valoare de 190 RON care asigurau 63,33 la sută din „beneficii și pierderi“ era deținută de firma „Medianet“ SRL. Ei, această firmă este chiar interesantă. Are sediul social în Iași, este specializată în „Activități de consultanță în domeniul relațiilor publice și al comunicării“ și are doi asociați: soții Mihai-Alexandru Lăzescu și Daniela Lăzescu, soția acestuia. „Medianet“ SRL are un capital social de 200 RON, constituit din 20 de părți sociale. Pe 5 iulie 2011, data ultimei înregistrări la Registrul Comerțului, prima dintre cele două firme, „Emonitor Consulting“ SRL se afla în insolvență, sub incidența Legii nr.85/2006. Ce s-ar putea ascunde, din punct de vedere juridic, în spatele acestui lanț încrucișat de SRL-uri? Deocamdată nimic, chiar dacă ele seamănă cu niște firme „suveică“ prin intermediul cărora se face pierdută urma unor sume de bani provenite Dumnezeu știe de unde. Oricum ar fi, Președintele-director nu a intrat, cel puțin deocamdată, în atenția vreunui organ de anchetă. Dar, la un moment dat, firmele respective s-au aflat totuși, acum câțiva ani, în atenția presei locale, în legătură cu un scandal legat de cotidianul local „Ziarul de Iași“. Atunci cotidianul „Bună ziua Iași“ afirma că, în 2008 și 2009, aproximativ 20.000 de euro ar fi fost „sifonați“ din banii rezultați din activitatea publicației și oferiți PSD, pentru campania electorală. Atunci, printre „firmele căpușă“ care au participat la acea afacere dubioasă s-ar fi numărat și „Medianet“ SRL alături de „Emonitor Consulting“ SRL. Dar poate că asta nu a fost decât o răfuială locală iar după cum se știe „Hoțul neprins e negustor cinstit“.
Libertate pentru „lotul UMF“ Iași
Judecătorii Curții de Apel Iași, instanța declarată competentă în dosarul „lotului UMF Iași“ au decis, ieri dimineață, să amâne pentru săptămâna viitoare judecarea propunerii de arestare preventivă făcută de procurorii DNA pe numele lui Ciureanu și Druguș, cei doi directori de la Universitatea de Medicină și Farmacie Iași, precum și a lui Corvin Pughin, directorul firmei Maguay Impex SRL București. Motiv pentru care cei trei au fost puși în libertate după expirarea ordonanțelor de reținere emise pe numele lor de către DNA, care-i anchetează în legătură cu trucarea licitației pentru platforma de e-learning a UMF Iași, proiect în valoare de 6,4 milioane de lei, realizat din fonduri europene.
Vasile Surcel