Acasă Actualitate Prima zi cu taxa auto triplată, a opta de proteste

Prima zi cu taxa auto triplată, a opta de proteste

DISTRIBUIȚI

Astăzi este prima zi în care proprietarii de mașini second-hand vor plăti taxa de poluare triplată, potrivit Ordonanței 208/2008. Cei care au plătit-o deja triplată, potrivit ordonanței precedente, care prevedea aplicarea acestei taxe din 8 decembrie, își vor primi diferența de bani. Și unii și alții, însă, consideră taxa absurdă. De altfel, protestele începute săptămâna trecută au continuat în toată țara. Traficul a fost blocat în mai multe orașe, protestatarii blocând, sâmbătă, accesul spre Vama Borș și Nădlac.
Contestatarii au însă motive să spere. Un bărbat din Turda a câștigat un proces în urma căruia i se permite înmatricularea unui autoturism adus dintr-un stat al Uniunii Europene fără a mai plăti taxa de poluare auto.

Cluj, Oradea, Arad, Timișoara, Galați sunt doar câteva dintre orașele în care șoferii au continuat, în weekend, protestele împotriva triplării taxei auto.
Nici Capitala nu a făcut notă discordantă.  Aproape două sute de proprietari de mașini și-au manifestat nemulțumirea sâmbătă în Piața Victoriei, în fața sediului Guvernului. Pentru că protestul din zona Pieței Victoriei nu a fost autorizat, iar forțele de ordine i-au atenționat că vor fi amendați, unii protestatari au plecat spre sediul Primăriei Capitalei pentru a cere autorizație de protest.
Șoferii au lăsat la Primăria Capitalei cererea privind organizarea unui miting de protest marți, 16 decembrie.

Prima victorie

Cei care contestă taxa au însă motive să spere. Un bărbat din Turda a câștigat, la Tribunalul Cluj, un proces în urma căruia i se permite înmatricularea unui autoturism adus dintr-un stat al Uniunii Europene fără a mai plăti taxa de poluare auto. Florin Rareș Petean, din Turda, a dat în judecată, în luna noiembrie, Prefectura Cluj (în subordinea căreia se află Serviciul de Permise și Înmatriculări Auto Cluj – n.r.), solicitând înmatricularea mașinii aduse de el din Germania fără plata taxei de poluare, pe motiv că respectiva taxă este discriminatorie.
Tribunalul Cluj a admis, la începutul lunii decembrie, cererea bărbatului și a obligat Prefectura Cluj să-i înmatriculeze mașina fără plata taxei de poluare.
Conform dosarului, Florin Rareș Petean a cumpărat din Germania un autoturism BMW care fusese fabricat în 1991, plătind 1.750 de euro, și l-a adus în țară pentru a-l înmatricula. La Serviciul de Permise și Înmatriculări Auto din cadrul Prefecturii Cluj i s-a cerut să plătească taxa de poluare instituită de la 1 iulie, ca urmare a intrării în vigoare a OUG 50/2008. Avocatul bărbatului a motivat că respectiva taxă este discriminatorie și, în plus, că ordonanța privind instituirea taxei de poluare nu poate să modifice Codul fiscal, întrucât acest lucru poate fi făcut doar de o lege, nu de un act normativ emis de Guvern.
În 5 decembrie, magistratul Cristi Danileț, care a judecat acest dosar, a pronunțat soluția, obligând Prefectura Cluj să înmatriculeze autoturismul fără plata taxei de poluare. În plus, Prefectura a mai fost obligată să suporte 1.000 de lei drept cheltuieli de judecată.
Decizia nu este definitivă și mai poate fi atacată la Curtea de Apel Cluj.
Același judecător, Cristi Danileț, a dat și prima decizie din județul Cluj prin care o persoană a obținut returnarea sumei pentru taxa pe care o plătise.

Guvernul, dat în judecată

Totodată, Comisariatul pentru Societatea Civilă a dat în judecată Guvernul, cerând Curții de Apel București anularea actului normativ prin care s-a decis triplarea taxei auto, iar instanța va lua în discuție la 20 ianuarie această contestație.
Secretarul general al Comisariatului pentru Societatea Civilă, Valeriu Samoil, a declarat că instanța a fixat un prim termen pentru data de 20 ianuarie 2009. Reprezentanții organizației au solicitat un punct de vedere oficial din partea Comisiei Europene pe această chestiune de drept.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.