Acasă Actualitate Primarul Cătălin Cherecheș, anchetat pentru șpăgi și pentru preluarea unui trust de...

Primarul Cătălin Cherecheș, anchetat pentru șpăgi și pentru preluarea unui trust de presă din Maramureș

DISTRIBUIȚI

Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, este anchetat de către procurorii DNA pentru acte incompatibile cu calitatea de edil. Cherecheș este bănuit că ar fi preluat la începutul anului un trust local de presă, folosindu-se de fonduri de la bugetul local. Primarul a fost condus ieri la audieri, iar mai multe percheziții au avut loc la domiciliile unor persoane implicate, în Primărie și la sediul trustului de presă eMaramureș. În afară de afacerea sa mascată din presa locală, Cherecheș este acuzat și de luare de mită și trafic de influență, pentru favorizarea unor firme.
Anchetatorii strâng probe cu privire la preluarea trustului de presă eMaramureș, în ianuarie 2013 de către o societate care este condusă de interpuși ai primarului Cătălin Cherecheș, susțin surse judiciare. Societatea care manageriază în prezent eMaramureș este SC Transilvania Regional Media, unde procurorii DNA au făcut ieri percheziții, în paralel cu cele efectuate la eMaramureș. Mai multe documente și unități de calculator au fost ridicate pentru a fi expertizate, în căutarea dovezilor despre preluarea societăților de presă. Administratorul unic al firmei care deține trustul de presă, Cristian Span, a fost dus la audieri, după el urmând primarul Cherecheș. Legăturile sale cu trustul local de presă sunt confirmate și de faptul că purtătorul de cuvânt al instituției pe care o conduce este și directorul postului de radio eMM. 
Procurorii DNA au explicat în ce constau așa-zisele ilegalități ale primarului Cherecheș la preluarea trustului media, într-un comunicat al DNA.”În perioada februarie – mai 2013, învinuitul Cherecheș Cătălin, în calitate de primar al municipiului Baia Mare, a efectuat operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția pe care o deține, prin intermediul a două persoane din anturajul său care erau, în mod aparent, reprezentanții legali a două societăți comerciale. Concret, în cursul lunii mai 2013, în scopul achiziționării unei licențe pentru un post de televiziune, învinuitul Cherecheș Cătălin a făcut demersuri pentru modificarea acționariatului celor două firme astfel încât apropiații săi să devină acționari și/sau administratori ai acestor societăți comerciale”.
Ancheta procurorilor anticorupție nu vizează însă numai preluarea trustului media, ci și alte presupuse fapte de corupție ale lui Cherecheș,. Astfel, procurorii au început urmărirea penală împotriva edilului din Baia-Mare, pentru luare de mită, trafic de influență și efectuarea de acte financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția pe care o deține. Potrivit rezoluției de începere a urmăririi penale, ”în perioada anilor 2011 – 2013,Cherecheș a pretins și primit sume de bani cu titlu de foloase necuvenite de la reprezentanții a cinci societăți comerciale, pentru a-și încălca atribuțiile de serviciu și pentru a favoriza aceste societăți comerciale în procedurile de achiziție publică organizate de Primăria municipiului Baia Mare, atât cu ocazia atribuirii contractelor cât și pe parcursul derulării acestora. ”
În afară de Cătălin Cherecheș, care a fost exclus din PNL în ianuarie 2013, procurorii DNA efectuează cercetări penale și față de reprezentanții celor cinci societăți comerciale care ar fi cumpărat favorurile, anchetând și alte persoane.

”Turnat” într-un alt dosar penal

Potrivit presei locale, perchezițiile procurorilor ar avea legătură cu mai multe declarații date de omul de afaceri Ioan Baltă, zis Oniza, administrator al XS Sud Compani din Baia Mare. La jumătatea lunii martie, acesta a fost arestat în urma unor percheziții făcute de procurorii bucureșteni, într-un dosar în care se fac cercetări pentru înșelăciune și evaziune fiscală.
Cătălin Cherecheș este primar la Baia Mare din mai 2011, când au avut loc alegeri parțiale. La alegerile locale din iunie 2012, Cătălin Cherecheș a fost reales în funcție cu 86,3 la sută din voturi.
Între 2005 și 2008, Cherecheș a fost vicepreședinte și purtător de cuvânt al organizației județene Maramureș a PSD, iar ulterior s-a înscris în PNL, fiind exclus din partid în luna ianuarie a acestui an. În perioada 2008 și 2011 Cherecheș a fost deputat.
Potrivit declarației de avere din iulie 2012, Cătălin Cherecheș are patru terenuri intravilane în Baia Mare dobândite între 2002 și 2006, în suprafață totală de peste 4.000 de metri pătrați, două fiind cumpărate, iar alte două moștenite împreună cu mama lui, Viorica Cherecheș.
Potrivit documentului citat, el deține 37,5 la sută dintr-o casă de locuit cu o suprafață totală de 373,5 metri pătrați și același procent dintr-o casă de vacanță în suprafață de 281 metri pătrați, ambele moștenite în 2002 împreună cu Viorica Cherecheș.
Primarul din Baia Mare mai are un spațiu comercial în suprafață de 990 metri pătrați pe care l-a cumpărat în 2006.
El nu a trecut în declarația de avere autovehicule și nici conturi și depozite bancare. Primarul a acordat însă două împrumuturi în nume personal, unul pentru SC VDC Holding SRL în valoare de 1.120.016, 92 lei și celălalt către VDC Medical SRL de 571.721 lei.

Mihai Niculescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.