Acasă Actualitate Primarul Clujului, Sorin Apostu, luat în cătare de DNA

Primarul Clujului, Sorin Apostu, luat în cătare de DNA

DISTRIBUIȚI

UPDATE 2: Primarul Clujului, Sorin Apostu, adus la mandat

Potrivit unor surse judiciare consultate de „Curentul”, primarul Clujului Sorin Apostu va fi prezentat Curții de Apel Cluj,  la orele 13, pentru a primi mandat de arestare. PDL Cluj așteaptă hotărârea Curții de Apel Cluj de joi, care urmează să se pronunțe asupra propunerii de arestare preventivă pe 29 de zile a primarului municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu,

formulată de DNA, pentru a lua o decizie în cazul acestuia. Președintele PDL Cluj, deputatul Daniel Buda, a declarat pentru Mediafax că filiala clujeană va proceda în cazul Apostu exact ca în cazul vicepreședintelui CJ Cluj, Radu Bica. "PDL Cluj va avea o reacție oficială în cazul Sorin Apostu după ce Curtea de Apel Cluj se va pronunța în ceea ce privește propunerea DNA de arestare preventivă. La fel am procedat și în cazul lui Radu Bica", a spus Buda.

UPDATE: Primarul Sorin Apostu a fost reținut pentru 24 de ore, potrivit declarațiilor avocatului său Gheorghe Mateuț.
*
Acțiunea în forță a procurorilor anticorupție desfășurată ieri la Cluj, unde pe parcursul zilei au avut loc mai multe percheziții care au vizat primăria, locuința primarului Sorin Apostu , precum și cabinetul de avocatură al soției acestuia, Monica Apostu, a fost complet  învăluită de tăcere din partea autorităților abilitate.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu,  a declarat sec că procurorii DNA au solicitat verificarea biroului primarului Sorin Apostu, iar acest lucru s-a făcut în prezența edilului. Buzatu nu a precizat dacă este vorba de verificarea unor documente sau a calculatoarelor, ea spunând că nu poate oferi mai multe informații despre dosar. La rândul său, purtătorul de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan, declara ieri  corespondentului MEDIAFAX că nicio persoană nu este reținută în dosarul în care procurorii DNA fac verificări la Primăria Cluj-Napoca."Nu vă pot da mai multe informații pentru că este un dosar în lucru, dar pot să afirm cu certitudine că nicio persoană nu este, în prezent, reținută în acest dosar", spunea Săplăcan. Probabil mult mai bine informat decât purtătorul de cuvânt al DNA s-a considerat a fi  consilierul Monicăi Macovei, Mihai Politeanu, care în jurul orei 16.00 scria pe facebook „Monica Apostu, reținută”. La ora aceea soția primarului Clujului fusese condusă la sediul DNA pentru audieri. Peste două ore, avocatul Gheorghiță Mateuț, cel care îi va reprezenta pe soții Apostu, a anunțat începerea urmăririi penale.„Odată ce este vorba de percheziții, a început urmărirea penală. ”, a spus Mateuț. Acesta a mai spus că încă nu poate să spună dacă dosarul soților Apostu are vreo legătură cu cel al lui Radu Bica, pe care Mateuț îl reprezintă în dosarul în care cercetat pentru luare de mită.

În jurul orei 20.00, Monica Apostu, soția primarului clujean, a parasit sediul DNA intr-un taxi, refuzând să dea vreo declarație presei. La sediul DNA și-au făcut apariția în cursul serii mai mulți avocați, alimentând astfel zvonurile că au fost aduse la audieri mai multe persoane.

TVR Info susține că procurorii îl suspectează pe Sorin Apostu ca ar fi primit mita 100.000 de euro  pentru atribuirea unui contract pentru servicii de salubritate și a altui contract pentru asigurarea parcului auto al Regiei locale de transport în comun. Suma ar fi fost încasată de soția primarului, Monica Apostu, prin intermediul cabinetului sau de avocatura, sub pretextul unor servicii de consultanță oferite acestor firme.

Potrivit site-ului Primariei Cluj, Contractul de concesionare a serviciului public de salubrizare menajera a fost câștigat de doua firme, fiind semnat în 2010: Rosal SRL și Brantner Servicii Ecologice SA. Semnarea contractului a fost întârziată de contestațiile depuse de firmele perdante la licitația organizată în 2009.

Țeapa ”Tower Park”-investigată de DNA

Potrivit unor surse judiciare, primarul Clujului Sorin Apostu și soția sa, Monica Apostu  ar putea fi   anchetați  de DNA și în dosarul țepei imobiliare „Tower Park“, o afacere în care au fost implicați pe lângă primarul Apostu, deputatul PDL Daniel Buda, soția acestuia Liliana Buda și un afacerist controversat, Mihai Chezan.  În luna iulie, peste 20 de cumpărători de apartamente în ansamblul „Tower Park“, au depus o plângere comună la Direcția Națională Anticorupție (DNA) împotriva lui Mihai Chezan, fostul administrator al firmei care trebuia să ridice blocurile, dar și împotriva altor persoane implicate în această afacere. Potrivit reclamanților, paguba inițială era undeva în jurul sumei de 1,5 milioane de euro.Plângerea penală îi viza pe Mihai Chezan – fost admi¬nistrator la Tower, Ioana Crișan – agent de vânzări, Mihaela Bărbos – contabilă, Virgil Siastru și Sorin Coste – foști administratori. De menționat că firma Tower Development și-a schimbat denumirea în Sterling Development, iar acționariatul s-a schimbat și el de câteva ori, în prezent fiind două firme off-shore din insulele Seychelles.

Primele două blocuri de 18 etaje din ansamblul „Tower Parc“ de pe Calea Forești, trebuiau finalizate la sfârșitul anului 2009, având un termen de grație de 3 luni. Șantierul s-a „înțepenit“ la etajul doi, dezvoltatorul invocând criza financiară. Potrivit presei clujene, singurul pentru care proiectul Tower a fost o afacere de succes este deputatul Daniel Buda, șeful PDL Cluj, care a încasat câteva milioane de euro.

Astfel,  într-o singură zi, mai precis în data de 7.12.2007, deputatul Daniel Buda a făcut mai multe tranzacții imobiliare care i-au adus, dintr-un foc, 7,6 milioane de lei, adică circa 2,6 milioane de euro. El a vândut trei apartamente și trei terenuri pe care le deținea pe Str. Dorobanților la nr. 48 către SC Silver Development, înființată în septembrie 2007. Partea interesantă a acestei afaceri imobiliare este că în cadrul SC Silver Development figurează ca acționari Mihaela Barboș și SC Tower SRL, adică româno-ameri¬canul  Mihai Chezan.

Țepuiți în această afacere nu au fost doar clujenii, ci și reprezentanții univer¬sității care i-au dat terenul lui Mihai Chezan. Doru Pamfil, rectorul Uni¬versității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV), a reclamat faptul că SC Tower SRL  nu a predat la timp hotelul de trei stele și centrul de conferințe din cartierul Mănăștur, pentru care Universitatea a semnat un contract cu dezvoltatorul. Potrivit clauzelor contractului, semnat în 2007, firma Tower se angaja ca, în schimbul terenului de 1,7 hectare primit prin concesionare, să construiască hotelul până în 30 noiembrie 2009. Cu o lună înainte de expirarea termenului, Mihai Chezan, administratorul firmei, a solicitat Senatului universității o amânare, motivând aceeași criză economică. Cum era ușor de prevăzut și  USAMV se înscrie pe lista lungă a celor țepuiți în afacerea Tower Park.

Zi neagră pentru primarul Apostu

Primarul din Cluj-Napoca, Sorin Apostu, a fost dus, ieri după-amiază, de la Primărie la DNA Cluj pentru audieri,  după ce au fost făcute verificări la locuința primarului, la sediul Primăriei și la cabinetul de avocatură al soției edilului, Monica Apostu.
Primarul din Cluj-Napoca, Sorin Apostu, a ieșit, ieri, în jurul orei 16.00, din biroul său, însoțit de doi anchetatori, și a urcat la etajul Primăriei, ieșind pe o altă ușă decât cea principală, potrivit  corespondentului MEDIAFAX. Pe de altă parte, mai mulți angajați ai Primăriei au scos din clădire teancuri de dosare pe care le-au dus la o mașină a ancheta-torilor.
Mai multe percheziții au avut loc, ieri, la locuința primarului din Cluj-Napoca, Sorin Apostu, care se afla la domiciliu. Pechezițiile au avut loc după ce acțiuni similare au fost făcute ieri dimineață la sediul Primăriei Cluj-Napoca.

De asemenea, procurorii DNA au făcut, ieri după-amiază, verificări la cabinetul de avocatură al soției prima¬rului din Cluj-Napoca, Monica Apostu, potrivit unor surse judiciare procurorii anticorupție controlând docu¬mente și calculatoare.
Ulterior, Monica Apostu a fost dusă de către procurori de la cabinetul său de avocatură la sediul DNA Cluj, aflat în apropiere, pentru audieri.

Soția lui Apostu aduce cei mai mulți bani în casă

Primarul Sorin Apostu este preșe¬dinte al organizației Cluj-Napoca a PDL și vicepreședinte al filialei județene a partidului, el intrând în politică în 1999 și ajungând primar în 2009, după ce Emil Boc a demisionat din această funcție, fiind desemnat premier.

Sorin Apostu are 43 de ani, este căsătorit, are doi copii și este de profesie medic veterinar, având un master în comunicare și relații publice.
Din anul 2007, Sorin Apostu este profesor universitar la Catedra Tehnologia prelucrării produselor agricole, Facultatea de Agricultură, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca.

Sorin Apostu a intrat în politică în 1999, devenind membru al Partidului Democrat.
Potrivit declarației de avere completată în 6 iunie 2011 și postată pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, primarul Sorin Apostu are un teren agricol de 6,03 hectare în localitatea mureșeană Cristești, un apartament de 35 de metri pătrați în Cluj-Napoca, pe care l-a cumpărat în 2003 împreună cu soția sa, o casă de locuit tot în Cluj-Napoca, de 185 de metri pătrați, moștenită de către soția sa Monica Apostu, în 1996, o altă casă de locuit de 100 de metri pătrați, donație din anul 1990, în Focșani, și o casă de vacanță de 98 de metri pătrați, în Câmpenești, Apahida, împreună cu soția sa, construită în 2008.
Primarul Sorin Apostu mai deține un autoturism Audi A4, fabricat în 2008.

Potrivit declarației de avere completată în 6 iunie 2011, Sorin Apostu a obținut ca primar un venit anual de 43.847 lei, iar ca profesor universitar la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară USAMV Cluj-Napoca a obținut un venit anual de 32.849 lei. În același document se arată că soția sa Monica Apostu a obținut în calitate de avocat un venit anual de 269.475 lei.

Mihaela Dobrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.